COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, September 15, 2017

NeenaAnuar Rented House Makeover - Shopping Lampu Macam Orang Kaya Dekat Houses Lightings (Part 5)


Adoiii... penyakit skg nie penyakit malas dan liatttt betol nak update blogg laaa... haih... sila salahkan rumah yg telah aku Makeover kan nihhh... suasana yg terlalu cozy nih telah membuatkan aku rasa malassss nak buat apa2 selain dari tergolek-golek tengok TV jerr... hahahaa..

Ok... ok.. moh lah kite sambung cerita makeober rumah sewa Kak Neen nihh.. Langkah seterusnya... selepas settle buat urusan jual beli kain langsir... kami lakik binik teruskan misi mencari lampu dan kipas pulak! Mula2 memang agak buntu jugak tak tahu kat mana nak pegi beli lampuuu... kedai lampu memang banyak... tapi nak carik kedai yg banyak pilihan... nak carik yg menepati citarasa dan paling penting yg dpt menawarkan harga yg berpatotan.. memang pening gakk laaa nak mencariknya... haha!

Kak Neen mula2 tu ade lah survey kat IKEA, kat Viva Home and kat kedai2 lampu kat area rumah Kak Neen nie.. tapi semua nya macam krikkk krikkkk jerrr... hahaha... so Kak Neen pun start tanyer PakCik Google.. macam biasa Pakcik Google tak penah mengecewakan... hehe.. ramai bloggers ade update pasal kedai lampu murah dekat Puchong.. So hari nie Kak Neen akan masuk dlm list Pakcik Google utk kedai lampu ni gak.. haha..

Mungkin ramai yg dah tahu or maybe masih ade yg belum tahu.. so hari nie Kak Neen share ngan korang... kedai lampu HOUSES LIGHTINGS terletak di Bandar Puchong Utama adelah kedai lampu yg WAJIB korang terjah okkk... location dia betul2 kat sebelah Puchong Avenue.. alahhh tak yah susah2 laa.. korang on jer waze and then type jer Houses Lightings.. sampai lah korang ke sana nanti! hehe..

Untitled
Tanjattt tengok traffic flow kat kedai Houses Lightings nie.... memang betol lah seperti apa yg dikata.. kalau dtg pada hujung minggu memang kedai lampu nie sesakk rabakk!


Untitled
Sumpahhh aku sgt2 terkesimaaaaaaaa di saat menjejakkan kaki ke dlm kedai lampu nie... humakkaiihhh... betol ke kedai lampu nihhh? hahaha.. gilozz punyer lah ramai orgg datang nak beli lampu.. aku macam pelikk giler2... semua org pun buat makeover rumah sendiri macam aku jugak ke hah??? ahahaha..


but seriously Kak Neen rasa macam jakunnn sekejapann bile duduk dlm kedai nie.. orang dtg nak beli lampu macam dtg nak grab barang sales kat shopping mall.. hehe.. then kalau korang kat dlm gambar kat atas tadi tu.. staff diaorg pakai t-shirt berwarna.. yg warna biru tu tugas dia utk check barang electric yg kite nak beli... then ade yg pakai t-shirt warna kuning rasanya utk assist kite pilih lampu.. and ade warna2 lain jugak lagi which color baju tu melambangkan tugasan mereka sendiri... then kat baju diaorg ade nombor tau.. macam jersey tuu.. so senang kite nak kenal diaorg dgn hanya mengingati nombor baju jer...

Bagus giler kedai lampu nie.. diaorg very sistematik.. memudahkan customer utk buat urusan membeli... walaupun orang ramai.. tapi kite as customer rasa selesa dgn sistem yg diaorg laksana kan kat sini.. mula2 kite akan dilayan utk buat pilihan lampu..

Untitled
"OK Dik.. bagi akak lampu nie 2 bijik... lampu tu 1 bijik... lampu nie 2... kipas nie satu... lampu tu 2.." haaaaaaaa... hamekkk kauuuuu.. semua aku main tunjuk2 jer okkk... hahaha.. ehh.. seriously Kak Neen rasa macam org kaya shopping lampu kat sini okkk.. hehe..


Untitled
Gilerr weiii tengok collection lampu2 kat sini.. memang banyakk yg cantik2 and sgt2 menepati citarasa kami lakik binik... lepas tu harga dia pun memang sgt2 berpatotan dan murahhh! Ini aku amik sebahagian dari gambar lampu yg ade la.. tak larat okkk kalau nak amik semua lampu2 yg tergantung cantik kat dlm kedai tuu... hahaha..


Untitled
Lepas dah settle pilih lampu & kipas... staff yg attend order kite tu akan bagi kite nombor giliran utk kite buat payment and check semua barangan yg dibeli!


Untitled
Lepas bayar kite terus ke checking counter.. kat sini staff diaorg akan bawak semua barang2 yg kite order utk di periksa sama ade ianya berfungsi dgn baik ataupun tidak.. bile semua dah ok.. staff diaorg akan tolong carry barang2 kite terus ke dlm bonet kereta kite.. such a good service!


Untitled
Ini lah hasil tangkapan kami lakik binik... total poket rabak RM1,071.00! Ok.. harga nie tak termasuk kos pemasangan tau... satu yg korang perlu tahu kedai lampu nie memang jual lampu jer.. diaorg takde service pemasangan.. so basically kite kene lah carik sendiri org yg boleh buatkan pemasangan kat rumah kite!


So harga RM1,071 tu kiteorg dpt beli 1 biji Kipas KDK (jenis 5 bilah), 1 biji lampu toilet, 1 biji lampu dining, 1 biji lampu dapur, 2 biji lampu bilik, 2 biji lampu dinding, 1 biji lampu hall & 1 unit lampu railing.. and plusssssssss mentol-mentol yg setanding dgn nya.!

Untitled
untuk kerja2 pemasangan.. kiteorg panggil orang electrician utk pasangkan kesemua barangan lampu dan kipas yg kiteorg beli kat Houses Lightings nie..  kos upah pemasangan sebanyak RM279.. so total keseluruhan utk pertukaran lampu dan kipas nie semua adelah sebanyak RM1,350!


So korang ghaseee mahal ke murah??? kak Neen tak tahu nak rasa mahal atau pun murah sebab nie lah first time Kak Neen shopping barang2 rumah secara besar besaran macam niee.. hehe.. tapi deepp inside my heart rasa macam murahhhh jugak laaa! hahaha..

Untitled
Ni lampu & kipas original kat bahagian hall...


Untitled
Tadaaaa... selepas di make overrrr!!!


Untitled
Konsep lampu ala2 hipsturrrrr gituu! hahahaa..


Untitled
Kat kat dining hall area.. asalnya kat sini adelah point utk kipas.. tapi utk makeover nie kiteorg pilih utk letak lampu meja makan kat sini... btw, yg kat belakang tu perasan tak?? tu lah lampur dapur Kak Neen.. still nak konsep hispturrrrr! hahaha..


Untitled
Tadaaaaaaaaaaaaa... siap di pasang lampu utk dining hall!!!



Untitled

Nie pulak lampu original kat dinding area meja makan & meja computer.. ade dua lampu macam nie kat area dinding.... bile dah buat makeover nie.. bile bende sekecik-kecik macam nie kalau ko tak tukar... sumpah ia akan mencacatkan ko punyer makeover okayyy... so nak tak nak..dlm keterpaksaan.. kene lah jugak tukar lampu nie kepada lampu yg baruuu..

Untitled
Tadaaaaaaaaaa.. ini lah dia wall lamp yg baru!


Lampu dlm bilik air and toilet aku pasang jenis lampu yg biasa2 jerr iaitu jenis lampu dinding berbentuk bulat tuu.. terlupa plak nak amik gambar.. nanti lah later2 insyallah  Kak Neen will share in other entry ya...

Ok.. dah settle part beli lampu & kipas.. setakat hari nie performance utk lampu dan kipas2 baru nie semua nya memberangsangkan laa.. haha.. ok nie nak share some tips nak beli kipas yaa.. korang kalau nak beli kipas.. jgn tengok kipas yg cantik2 jer tauuu... kalau tengok pada cantik memang geramm rasa macam nak beli.. tapi nanti takot menyesal plak sebab kipas yg cantik2 nie kadang dia takde power utk circulate angin.. So kalau nak beli.. beli lah kipas jenis design standard like KDK yg macam Kak Neen beli nie.. and then beli lah jenis kipas yg berbilah 4 atau 5 utk dptkan kitaran angin yg terbaik!

Utk lampu takde apa tips sgt la rasanya... cuma decide lah nak beli mentol jenis apa and pilih lah lampu ikut kesesuaian di mana ia akan diletakkan  ok!

Alrite.. lepas nie nak share pasal apa pulak eh??? oh yaaa.. pasal pembelian barang perabot plak kot lepas nie... nie ramai gak yg tanyer... Kak Neen!!! kat mana kak neen beli sofa??? Kak Neen kat mana Kak Neen beli TV cabinet???  Kak Neen kat mana beli tu.. Kak Neen kat mana beli yg ini? hahaha.. ok banyak sgt yg soal itu ini.. sabar k.. insyallah Kak Neen akan reveal satu persatuuu nanti!

Harap korang bertabah lah menanti entry seterusnya yg tak dpt di pastikan entah bile akan keudara! hahahahaha... :p

2 comments:

Juls Julie80 said...

cantikkkkkkkkknya lampu kat hall tu...dulu masa pegi sana..xde design cantik2 gitu..hehe..

kipas beli KDK jenis 5 bilah jugak..sama brand KDK tp tak berapa ok..dua2 tu bila on, bunyik bising..bukan bunyik angin tu..tp bunyik cane ntah nak describe..cam ngettt ngettt gitu... tak tau ape poblem... tggu technician dtg utk tambah wall plug baru mintak dia check kan sekali..

Norliza Nordin said...

cantik! kite pun cari lampu kat kedai yg same, tapi sebelum tu dah cr kat puchong tempat lain, bile ke sini lagi rase uiiii, memang menggilaa datangg hihi baru nengok lampuuu :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails