COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, August 1, 2017

NeenaAnuar Rented House Makeover - Apakah Reaksi Tuan Rumah? (PART 2)

[PART 1 - click here]


siapa tak baca entry part 1 tak leh layan entry part 2 nih.. haha.. ye lah.. dah banyak dah info yg Kak Neen cerita di entry Part 1 tu.. so korang tak leh miss out ok.. setiap entry ade cerita nya yg tersendiri!


waktu kat ending entry Part 1.. ade pelbagai persoalan yg datangnya dari korang which Kak Neen belum jawab.. ok skg Kak Neen jawab..


Soalan berkenaan apakah reaksi tuan rumah apabila kiteorg buat makeover utk rumah sewa nie... jawapannyaaaa kalau korang nak tahu... tuan rumah tak tahu langsung yg rumah dia nie dah kene makeoverrrrr! hahahahahaaa.....


soalan yg seterusnya mungkin terpacul dari kotak fikiran korang.. tuan rumah tak marahhh kerrrrr kat Kak Neen sebab memandai-mandai (tanpa mintak izin) pegi buat makeover pada rumah dia??? jawapannya... entah!!! Kak Neen tak tahu lah dia akan marah ataupun tak... tapi hati Kak Neen kuat mengatakan yg tuan rumah tak marah tapi dia mungkin akan suke sebab kiteorg ubah rumah dia dari tak cantik kepada cantik gilerrrr!!!! hehehe..


To be honest aku memang ade perasaan macam sedikit bersalah gak lah sebab tak inform kat tuan rumah yg aku nak buat makeover pada rumah sewa dia nie... tapi disebabkan aku dah duduk kat rumah dia nie selama 11 tahun.. so aku rasa rumah sewa aku nie dah macam rumah aku sendiri dah kekdahnyaaa... lagipun aku bukan rosakkan rumah dia... aku baiki rumah dia lagi ade.! so yg beruntung tuan rumah sebab dpt penyewa macam kami lakik binik nih! hahaha..


Ade jugak yg bertanyer... macam kos cat rumah nih... siapa yg tanggung?? tuan rumah or kami sebagai penyewa?? bile tuan rumah tak tahu kiteorg buat makeover nih.. so jawapannya dah tentu-tentu lah kiteorg lah yg tanggung semua cost makeover nie secara 100%... hahaha..


Mungkin ade yg akan bertanyer lagi... "Tak rugi ke spend buat makeover utk rumah sewa sampai macam nie sekali???"


Ok actually I need to explain this... soal rugi ataupun tidak nie bergantung kepada situasi kite ketika menyewa.. macam mana tuan rumah treat kite and macam mana kite treat tuan rumah! macam aku yg dah menyewa 11 tahun ni... relationship dgn tuan rumah memang sempoiii habisz!


Mula2 masuk rumah sewa nie dulu, tuan rumah buat contract setahun... lepas setahun contract tak di renew pun... and alhamdulillah kiteorg masih lagi menyewa sampai sekarang... kiteorg hardly jumpa tuan rumah... every month duit sewa rumah en.teman akan buat online transfer jer... sepanjang 11 tahun duduk rumah sewa nie.. tak penah sekali kiteorg laps bayar sewa rumah... penah sampai satu ketika tu tuan rumah boleh jadik blurrrr sebab kiteorg bayar terlalu in advance sebab gaji en.teman awal... setiap 22 haribulan en.teman dah bayar duit sewa rumah... hehehe...


Lagi satu kalau korang nak tahu... sepanjang 11 tahun kami menyewa rumah nie... satu sen pun duit sewa rumah kami nie tak di naikkan oleh tuan rumahhh ok!!! dari mula menyewa sampai lah ke hari ini... kiteorg bayar RM700 jer sebulan utk 3 bedroom apartment yg berkeluasan hampir 1200sqf ok!


RM700 tu harga utk semi furnished tau... waktu mula2 kiteorg masuk rumah nie.. tuan rumah sediakan barang2 seperti di bawah nie:-


- kitchen cabinet


- coffee table


- 3 seater sofa


- TV rack


- Dining Table


- kain langsir utk semua bilik dan main sliding door


Harga RM700 tu dah termasuk maintenance bulanan sekali tauu... so memang berbaloiii sgt aku menyewa rumah nie.. 11 tahun dulu.. bukan zaman media social.. handphone pun takde camera friendly... so nan hado lah gambar rumah sewa aku nie waktu mula2 aku menyewa dulu....


DSC_1141 copy

Tapi nie aku adelah gambar yg aku penah amik waktu hari raya 2010 dulu.. boleh lah nampak langsir kat sliding door, TV rack and coffee table yg tuan rumah sediakan utk rumah nie... 

The only thing yg aku tak pakai tuan rumah sediakan adelah the 3 seater sofa.. aku masuk jer rumah sewa nie aku beli sofa sendiri.. mcm dlm gambar nie aku beli Klippan from IKEA... sofa yg tuan rumah bagi aku masukkan ke dlm bilik no.3.. kengkonon nak simpan lahh... sekali after few years simpan kat bilik stor tu... tup2 anai-anai dtg menyerangg... so nak tak nak aku terpaksa lah buang sofa tuan rumah tu... huhu...


Untitled

Ok bile aku dah buat makeover nie... memang majority barang2 yg tuan rumah sediakan semuanya aku terpaksa angkut buangggg... I've no choice... coz dah 11 tahun kotttt... langsir dah lunyaii.... TV rack dah tak reliable.. dining table dah merenyutttt... owh the only thing yg aku tak leh nak campak buang adelah kitchen cabinet lahh sebab aku tak makeover kitchen cabinet.. hahhaaa...


mesti korang akan soal lagi... tuan rumah tahu takkkkk aku angkut buang barang2 dia??? hahahahaa.. jawapannyaa.. tuan rumah tak tahuuuuuu!!! ok persoalan seterusnya.. macam mana nanti bile aku nak keluar dari rumah sewa aku nie.. barang2 yg tuan rumah bagi semi-furnished dah jadik zero-furnished? hehehe...


Ok bende nie again bergantung pada budi bicara dan persediaan kite nak berdepan dgn tuan rumah nanti... macam aku nie dah duduk 11 tahun dlm rumah sewa nie.. dah puas sgt2 dah pakai segala barang2 yg tuan rumah sedia kan.. of coz 11 tahun bukan satu tempoh jangkamasa yg sekejap... majority barang dah cukup tempoh matang utk rosak dah pun kekdahnya.. haha..


macam aku punyer kes skg nie.. memang tuan rumah tak tahu yg aku dah let go semua barang2 yg sewakan kat aku.. tapi aku ngan en.teman dah set our own deals.. nanti bile tiba waktunya kiteorg keluar dari rumah nie, kiteorg akan cuba berbincang ngan tuan rumah.. kalau seandainya tuan rumah nak kiteorg ganti barang2 yg tuan rumah sediakan dulu tu.. maybe kiteorg akan replace kan balik lah barang2 yg kiteorg dah buang tu balik.. tapi of coz with barang2 yg value dia lebih kurang sama macam yg dia tinggalkan pada kiteorg dulu laa..


Tapi seandainya tuan rumah rasa its ok dia tak ada masalah pun kiteorg let go barang2 dia yg dah uzur tu.. and kiteorg tak perlu ganti balik barang2 tu semua.. syukur alhamdulillah.. rezeki lah buat kami berdua! but knowing tuan rumah nie.. rasanya dia takkan mintak ganti pun balik barang2 yg kiteorg dah buang tu rasanya... hehe.. but yet aku ngan en.teman dah buat mind set siap2.. seandainya ade kemungkinan tuan rumah mintak kiteorg ganti.. then we all ok utk ganti nya semula!


in fact kiteorg boleh jugak mintak tuan rumah consider tentang kos cat dan baik pulih yg kiteorg dah lakukan sewaktu kiteorg buat makeover utk rumah sewa nie.. so pokok pangkal nya nanti.. semuanya berbalik kepada proses budi bicara di antara kite dgn tuan rumah!


macam kiteorg waktu dah decide nak buat makeover rumah sewa nie.. kiteorg cuba utk fikir jauh di luar kotak skit... mula2 tu memang lah ade perasaan macam rugi nyaaaaa nak spend buat makeover tuk rumah orang... kalau rumah sendiri berbaloi lah jugak... tapi sampai satu tahap aku ngan en.teman cuba berfikir ikut cara lain pulak.. kiteorg rasa tak ade ruginya utk kiteorg spend duit skit utk rumah sewa nie bile mana tuan rumah kiteorg tak naikkan duit sewa sesen pun sejak kami menetap di rumah sewa ni.!


kiteorg kira-kira.. kalau lah tuan rumah naikkan sewa rumah sebanyak RM300 sebulan selepas 5 tahun kiteorg menyewa.. so utk tempoh 6 tahun punyer kadar kenaikkan sebanyak RM300 tu kiteorg dah jimat sebanyak RM21,600 tau.. itu kalau tuan rumah naikkan RM300 sebulan utk jadikkan sewa rumah RM1k.. kalau buatnya dia naikkan lagi sewa jadik RM1.5k sebulan which skg nie rate utk rumah yg aku sewa nie lebih kurang RM1.5k jugak rasanya.. so bayangkan lah dah berapa puluh ribu aku dah dpt jimat kat situ??


So atas faktor ini lah yg menjadi penguat kepada kenapa aku buat jugak makeover pada rumah sewa aku nie... in away aku berbakti pada tuan rumah aku jugak lah secara tak langsung.. seriously kiteorg lakik binik sgt2 berterima kasih dgn tuan rumah yg sgt baik hati.. so kiteorg pun kene lah jaga tuan rumah nie sebaik baiknya.. bagi lah dia happy skit bile dia nak amik balik rumah dia nie nanti.. tuan rumah jaga kite.. kite pun jaga lah tuan rumah baik2...


zaman skg nie mana nak dpt sewa rumah jenis apartment 3 bilik kat area ampang nie pada kadar harga RM700 sebulan.. haha.. so pasal tu lah idea en.teman yg kononnya nak pindah keluar dari rumah sewa nie and nak pindah ke rumah yg lain tak menjadi sebab dia tak jumpa kadar rumah sewa yg murah mcm mana yg dia dpt skg nie... hahahhaa...


Ok cukup lah utk hari nie yerrr.. dah panjang lebauu dah aku berceloteh nie.. kite sambung dlm entry Part 3 pulak nanti yer.. banyak lagi nak update nie.. part yg paling korang tunggu.. ramai nauu yg nak tahu aku beli barang nie kat mana.. barang tu kat mana.. idea nie datang dari mana.. idea tu datang dari mana.. hahaha..


So tungggu my next update ok!


15 comments:

Aini said...

Kak neena, happynya baca entri baru. Macam zaman blogging dlu2 rase..hehe.
Sy suka langsir polos itu, sy suka sofa itu, saya suka rak tv tu.. nak tiru semua.. ok bye.haha

mama tisya said...

Mmg rezeki neena sbb tuan umh xnaik kn sewa tu.. Mana nk dpt kn sewa semurah tu smp 11 thn.. Kiranya smp skarang ni tuan umh xtau la yg makeover ni lg hehe

Gieyana said...

Murahnya kak nin...seriuslyyy...besaq lak tu...

suraya said...

salam sis..lawa bangetttttttttttttttttttttt!!!!!nanti part 3 sis listkan budget tu semua ya

qaseh dalia said...

Lawaaa ! Sama lah rumah sewa ni pun ada buat makeover cuma xcat just pakai walpaper then sebab buruk naw kaler dinding warna warni mcm kak neen cerita sebelum ni hahaha

AimNub Haris said...

memang untuuuunnngggg sangat tuan rumah Neena ni.. hehehehhee.. harap dia bersyukur..! lagipun lepas Neena keluar nanti, mesti beratur penyewa baru nak masuk sebab ada signboard kat depan pintu :

"Bekas Rumah Sewa Blogger Gojes Neena Anuar..!"

hahahahahaa.. kerlassss ko.. :)

...

Anis Azalea said...

Aku datang raya rumah kau tahun 2010 tu. Rumah kau memang aura panas. Kaler2 semua panas..so pas ko make over ni rumah ko dah sejuk sikit. Hehe. Good job. Aku pun duduk rumah sewa yang tuan rumah tak peduli sangat tapi kami tak buat make over la. Kena cat balik je kot dah anak menconteng dinding. Eh banyak pulak aku bebel..hahaha..

Nurzakiah Hanum said...

wah cantiknya kak

Nadia Yusoff said...

hi kak neen. first time komen, selalu silent reader je hehe. next entry please update sekali both lampu beli kat mana... minat lampu yg mcm butik tuuu hehe

Norliza Nordin said...

cantikk pandai akak deco

Ainul Mustafa said...

lepas makeover cantik sangat..confem tuan rumah tak marah..makin cayang ada lah

ibuhebat said...

wah.. mesti tuan rumah berbunga2 bila tgk rumah dia dah kena make over gini rupa. ajak la dia datang. hehe.. murahh rezeki uols... sebab tak berkira :)

I am ZieLA said...

Good Job Kak Neen memang cantik giler deco..i loike!I rase owner tak marah u make over menjadikan ia lebih cantik bukan merosakkan lagi pon dah 11 tahun. Kalo tenant I make over rumah secantik ini I am happy. Bravo!

Vitalynd Pengedar Shaklee Puncak Alam said...

Wahhhh.. cantik.. 11 tahun dok rumah tu memang serasi dengan tuan rumah.

Miera Hassan said...

cantiknya ruang tamu..kalau gini, memang puas hati la kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails