COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, July 31, 2017

NeenaAnuar Rented House Makeover - Introduction (PART 1)


Assalamualaikummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm............

Hahahaa.. hambikkkk!!! panjang aku bagi salammmmmmmmmm... akibat dah lama giler tak update blog kesayangan nihh... adoii laaaaaaa... liat betol lah nak update blog skg nie... makin lama tak berupdate... makin malasssss nak tendang the kick start button... salah satu simptom penuaan jugak maybe! iskk... T___T

Kak Neen tahu Kak Neen ade banyak cerita2 tertunggak yg perlu di langsaikan di sini.. harap korang dpt bersabar dan semoga Kak Neen juga tabah utk selesaikan semua hutang2 yg ade tuhhh nanti.. hahahaha..
Siapa yg follow my FB & IG.. korang tahu lah serba sedikit perkembangan Kak Neen kan.! hehe.. thanks korang sebab sudi follow social media Kak Neen... bagus jugak at least korang dpt advance update kat FB and IG before Kak Neen update kat blog nie kan..
as usual update kat FB, IG and Blog mesti datang versi yg berbeza... blog lebih banyak info detail and gambar boleh di tepek riban2... kalau kat FB & IG nie biasanya just a simple update with few photos jer la..

Ok.. hari tu plan asalnya kengkononnya nak sambung update blog nie nak cerita lahh pasal percutian ke Swiss sebab ramai yg dok msg kak neen ckp dah tak sabar menunggu kak neen update citer Swiss.. tapiiiiii.. dlm bulan puasa hari tu boleh plak tetiba terjadi nyaa sesuatu perkara yg tak pernah Kak Neen terfikir akan berlaku dlm hidup Kak Neen.. huhuhu...

Mungkin ade yg dah tahu... and mungkin ade yg tak tahu... dlm bulan puasa hari tu... tanpa perancangan yg rapi... rumah yg Kak Neen menyewa sejak berkahwin selama 11 tahun lamanya tu telah pun melalui satu proses makeover! plan asal kengkonon nya nak makeover yg biasa2 jer... sekali tanpa di sangka-sangka makeover tu dah jadik sesuatu yg luar biasa sgt dah skg nie... hahahah..

di sebabkan ramai sgt yg mintak Kak Neen update kisah makeover nie secepat yg mungkin.. ok lah.. kak neen skip lah dulu cerita swiss sbb cerita swiss akan mengambil masa rantaian entry yg lebih panjang dari kisah makeover nie nanti... hehehhee...

OK how do I start this rented house makeover story...
Errmmmm....

ehhh... boleh plak tetiba rasa macam speechless nak bercerita sebab rasa macam banyak sgt nak luah kan tapi tak terluah dah rasanya nie... hahaha..

actually kan to be honest makeover nie adelah sesuatu perkara yg berlaku tanpa di rancang sebenarnya... ianya terjadik dlm keadaan yg spontan pun ye gak.. huhuhu... since tahun lepas aku ngan en.teman memang memang adelah sesaja pasang angan-angan kengkonon nak makeover skit rumah sewa yg kiteorg duduk nie.. tapi angan2 tu always jadik terbantut bile fikir2 ni rumah orang.. bukan rumah sendiri.. rasa rugiii lah kalau nak buat makeover walaupun skittttt!

tapi perasaan utk makeover rumah sewa nie semakin kuat bile aku jatuh sakit pada awal tahun nie hari tu... haa.. cerita sakit nie pun aku akan try to update nanti.. actually dah ade draft dah suku cerita dah pasal sakit nie.. tapi terbantuttt bile dah busy buat keje2 lain.. haih...

ok berbalik pasal cerita makeover nie dulu.. so waktu aku dlm proses pemulihan daripada penyakit yg aku hidapi tu... seriously waktu tu aku dlm fasa yg terlaluuuuuuu stresss sampai ke tahap dah tak leh nak duduk dlm rumah sewa aku nih... aku jadik macam panassss jerr duduk dlm rumah sewa nie.. maybe sebab suasana yg memang boleh di katakan agak suramm tu yg menjadi pendorong kepada gangguan emosi aku diketika itu..

eh betol tau.. dulu selalu aku dengar org ckp color cat rumah nie memainkan peranan jugak dlm menjadi pendorong kepada emosi kite sebagai penghuni dlm rumah.. tapi dulu tak paham sgt bile org ckp camgitu.. tapi now bile sendiri dah lallui... baru lah paham apa yg dimaksudkan itu...


Untitled


abaikan suasana rumah yg berselerakkkk rabakk tuh... hahaha.. gambar nie aku amik just right before makeover dilakukan... korang nampak tak color dinding rumah sewa aku nie... ade warna coklat oren.. ade warna kuning.. ade warna hijau... giler warna warni... huhu...

Untitled


Sepanjang duduk kat dlm rumah sewa nie.. aku jarang sgt2 amik gambar rumah sewa.. sebab tak berapa nak berkenan ngan color cat dlm rumah nie... hahaha.. nampak tak dinding tu ade 3 warna yg berbeza.. dari living hall sampai lah ke area dining.. kalau amik gambar pun during hari raya cam dlm gambar nie jer pun lah... gambar nie pada raya 2010... semua org kurusssssss remaja lagik... hahaha.. btw, salah satu faktor terjadik nya makeover rumah sewa aku nie jugak adelah atas hasutan dua org laki bini yg sengal nih... diaorg memang kaki deco rumah jugak..,. so cucukkan jarum 'Pay for Life' diaorg memang berjaya laaa... haha...

macam rumah sewa aku nie.. color dinding dia memang pelik2.. cat kat living hall color coklat oren.. kat ruang tengah warna hijau.. then kat area dining warna kuning... ko ghaseeeeeee macam clown tak rumah color warna warni macam tu?? hahaha..

aku pun skg baru sedarr diri... and skg baru termenung dan berfikir.. macam mana aku boleh bertahan selama 11 tahun hidup dlm keadaan suasana rumah dlm cat warna clown macam tu?? hahahhaa... maybe dulu darah muda.. waktu mula2 menyewa rasa macam okkkkk jerrrr semua tuuu.. lagi pun hati nie tak amik berat sgt tentang hal2 tu sebab merasakan it is just a rumah sewa.. aku pun bukannya nak duduk sini selama lamanya... so bertahan kan ajer lah ngan dgn suasana clown mcm nie! huhuhu...

So begitu lah ceritanya... titik tolak bermulanya aku terjebak dgn process makeover nie bile aku dah rasa macam stress sgt2 bile duduk dlm rumah sewa nie selepas aku jatuh sakit awal tahun hari tu... mula2 tu macam cuba tuk bertahan jugak sebenarnya tau.. tapi hakikatnya macam tak leh bertahan jugak dah... mana tak nya balik dari office dah tentu2 penat and stress.. masuk rumah tengok suasana rumah yg kelam suram... memang makin bertambah-tambah lah emosi stress dlm diri!

Selain faktor sakit... faktor penuaan pun mungkin jugak nie.. haha.. bile dah makin meningkat usia nie.. apa yg biasa kite terima waktu kite muda dulu... akan tiba satu saat diri kite dah susah nak terima keadaan yg biasa kite terima dulu tuu.. hehehe..

To be honest till today aku rasa macam tak percayaa jer yg aku dah berjaya buat makeover pada rumah sewa yg aku duduk selama 11 tahun nih.. semuanya berlaku secara sekelip mata jer tau sebenarnya.. aku sakit dlm bulan January.. then dlm bulan Feb-March waktu dlm process recovery tu aku memang dah start rasa stresss which membuatkan hampir setiap hari aku dok membebel kat en.teman yg aku dah tak tahan dah duduk dlm suasana rumah macam nie..

in fact aku ade bagi kata-kata pedasss kat en.teman.. aku ckp...

"Bee.. I nie sakit.. I tak tahu berapa lama lagi I boleh hidup... jgn sampai nanti I pergi dulu sebelum dpt merasa duduk dlm rumah keadaan yg sempurna seperti yg I impikan.. rumah kite (Axis Crown) tu entah bile kite boleh dpt duduk pun Bee.. silap haribulan kot nanti kite mati dulu sebelum kite sempat merasa masuk duduk dlm rumah impian kite tu Bee!"

"I tahu you kalau boleh nak tunggu sampai rumah kite (Axis Crown) tu siap.. tapi Bee... rumah kite tu dlm proses developer baru nak take over.. makan masa jugak nak siap kan tu... kurang-kurang 3 ke 5 tahun lagi baru lah kite dpt merasa rumah tu.. itu pun kalau rumah tu takde masalah lain in between lahhh!"

"Seriously I don't think so I boleh bertahan utk stay dlm keadaan macam nie lagii skg nie.. emosi I sgt2 terganggu skg nie Bee.. I really need new environment Bee.. I dah tak boleh dah nak terus stay dlm keadaan macam nie... I rasa rumah nie 'sempit dan panas'... kalau you rasa tak nak makeover rumah sewa nie... why don't kite keluar dari rumah nie and carik rumah sewa yg lain jer!"

hahaha... itulah antara kata2 yg telah berjaya membuatkan en.teman rasa serba salah dan jugak antara faktor yg telah mendorong dia utk bersetuju dgn makeover nie jugak... hehehe.. Actually kalau ikutkan en.teman pilihan pertama dia adelah utk keluar dari rumah sewa yg kiteorg duduk skg nie and carik jer rumah sewa yg baru lah konon nya... en.teman decide utk pindah ke rumah sewa yg lain mulanya sebab dia rasa rumah sewa yg kiteorg duduk selama 11 tahun nie macam tak worth it utk di makeover sebab rumah nie ade anai-anai!

Yup.. isu anai-anai nie lah antara faktor yg membuatkan kiteorg rasa mcm malas nak buat makeover pada rumah sewa nie sebenarnya... susah rumah apartment macam nie bile ade anai-anai bukan kite boleh treat masalah anai-anai nie sendiri.. kalau org yg duduk bawah rumah kite tak buat treatment utk anai-anai pun tak guna gak sebab anai-anai tu tetap akan ade jer nanti.. kalau nak buat treatment kene buat secara bekerjasama dgn jiran tetangga semua.... so masalah anai-anai nie adelah masalah yg global... hahhaa...

Setakat nie masalah anai-anai nie yg paling teruk dekat dlm bilik no.3.. since aku duduk rumah sewa nie dulu.. bilik tu aku buat as store room.. so bile kurang pergerakkan dlm bilik no. 3 tu.. memang anai-anai bermaharajalela la kekdahnya... last year aku dah buat spring cleaning utk bilik no. 3 tu.. buang semua yg dah kene makan ngan anai-anai.. nasib takde barang2 yg berharga sgt pun dlm tu.. then lepas tu kiteorg sembur lah ubat anai-anai utk bunuh and also to protect dia dari terus membiak... alhamdulillah setakat hari nie takde lah nampak pembiakkan anai-anai tu sgt..

Tapi pepaham jer lah anai-anai nie kan.. dia akan tenggelam timbul.. nasib dekat area living hall and dining area si anai-anai nie tak wujud... so pasal tu lah aku boleh jugak buat skit makeover nihhh.. as for bilik no.3 tuu aku still jadikkan as store room.. memang nan hado lah makeover tuk bilik no. 3 tuu.. in fact bililk no. 2 pun aku jadikkan bilik menggosok and bililk wardrobe baju2 kerja aku.. Master bedroom pun duluuuuu waktu few years after kawin dah penah kene serang ngan anai2 dah... abis lantai parkir and almari kawin aku kene makan ngan anai2..

time tu baru lagi duduk kat dlm rumah sewa nie so aku mintak lah tuan rumah utk tampung kos baik pulih baiki parkir master bedroom tuu dgn menukarkan nya kepada lantai jenis tiles.. memang dlm perjanjian waktu sewa rumah dulu.. kalau ade barang kerosakkan yg perlu ditukar.. kiteorg boleh inform pada owner and kalau owner bersetuju utk tampung mana2 kos yg bersesuaian dia akan tanggung kosnya...

hari tu bile aku post gambar rumah sewa aku nie dah di makeover kat my FB & IG.. ramai yg tanyer.. tuan rumah aku tahu tak aku buat makeover pada rumah dia nie? tuan rumah bagi respond apa bile aku dah buat makeover utk rumah yg aku sewa nie? macam kos cat makeover tu tuan rumah yg tangggung or aku yg tanggung sepenuhnya??  aku buat makeover nie guna ID service ataupun aku buat secara sendirian berhad???

and also persoalan seterusnya... apa yg membuatkan en.teman setuju utk makeover rumah sewa nie instead of idea asal dia nak pegi carik rumah sewa yg lain jerr?

OK... Kak Neen akan jawab semua persoalan nie in my next entry yeaa... hehe.. dah panjang lebauuu sgt dah entry nie.. kite take a break jap... relax laa.. nie baru entry mukadimah tau... hahaa.. more and more entries to come about NeenaAnuar rented house makeover nie... so stay tune okkkk! ;)

[PART 2 - click here]

5 comments:

mama tisya said...

masalah anai2 mmg payah juga la kn..sbb dulu umh mak pernh kena tp umh teres ok la..kalo umh apartment bak kata neena kena sepakat ngan yg lain2...menunggu cite next entry

Norliza Nordin said...

samelaa kite kak, pasni masuk uma sendiri mesti sakan bergambar.. baru syiok nk share kt sini.. hihihi

Miera Hassan said...

wahh.. nanti buatlah gambar before and after makeover.. hehe. mesti lebih menarik deco sekarang

IbuInsyirah said...

Hi Neen. Good decision as u say persekitaran rumah mmg main peranan. Most of thing is from home kan. Sorry about ur sick, is it something like depression? Hope u r ok now, tke care of urself.

Mrs Hazeera said...

cantek deco!sukaaaa sangat!nampak tenang!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails