Tuesday, August 2, 2011

Sup Ayam Berserta Sambal Kicap Gorjes Utk Menu Berbuka Di Hari Pertama.... Ke-2 Dan Ade Kemungkinan Di Hari Ke-3 Ramadhan 2011!


Agak-agak ade yg terkezzuuuutt ker aku dah siapkan juadah berbuka utk hari pertama kedua dan ketiga Ramadhan?  Relaxx... tak yah nak terkojott... memang serious aku tak tipu punn... ehehehe....

Camner ianya boleh terjadik?  camgini citer nyaa... aku hari ahad dah siap2 dah masak lauk utk berbuka semalam.. mungkin pada sesetengah org cam giler awalll aku masak... but percaya lahh yg aku kalau dihari bekerja.. memang sorrryy dorrryyy strawwberryy nak ber'perang' kat dapur... kalau aku masak jugak.. confirm memang takde maknanyer sempat nak berbuka nanti!  Masak kalau simple2 tu mungkin boleh lah kott.. tapi itu pun terkejar-kejar! Confirm!

Tapi takkan lah pulak di hari pertama puasa dah terus2 nak masak yg simple2 kannn... memang sadis buat diri sendiri dan jugak buat en.teman! ahaha.. ye laa.. walaupun en. teman tu selaluuu dan memanjanggg jek tak kisah.. dia memang sempoii jerk.. tak penah kesahh makan apa pun.. nasik goreng tiap2 hari pun dia layan... janji sedapp dan kenyang!  Seriously dari soal makan nie en. teman tak penah menyusahkan aku.. Apatah lagi dia pun ok jerk kalau nak makan lauk yg berulang-ulang... which sama jugak lah macam aku.. yg tak penah kisah nak makan lauk yg dipanaskan utk 2-3 hari punyer siri ulangan!  coz to us lauk yg dipanaskan berulang-ulang kali tu lah yg lagi sedappp sebenarnyer!  lagi di 'peram'.. lagi lazaatttt!!! yuummmmyyyyyyhhhh! :D

Since kami nie banyak betol persamaan.. jadi kerja2 di dapur utk aku memang senang laa.. biasanyer aku kalau masak memang confirm sebelanga.. walaupun utk mulut 2 org!  sometimes jek like my dad kalau dia nak makan nasik.. baru lah dia akan joint... so kebiasaannyer aku kalau dah sekali masak.. memang confirm akan masak seperiuk belanga.. confirm lah lauk aku tu cukup utk tempoh 2-3 hari punyer makan!  Cam contoh sup ayam nie.. aku beli 2 ekor ayam and masak sekali harungg... So senang tak yah aku soploh doplohhh kali nak turun dapur  utk berkunfu panda!  *yer.. itu kata2 fomfuan gorjes gonjeng yg ala2 femalasslifasss... :p*

Anyway... since dah lamaa gilerrr aku tak masak sup ayam... which ianya memang merupakan favorite dish aku ngan en. teman... so aku terpanggill nak masak......    

DSC_0315 copy
sup ayammm superr power versi gorjes gonjeng utk juadah berbuka semalam...
Sapa2 nak recipe sup ayam super power versi gorjes gonjeng nie.. sila lah ke entry yg INI yerr.. actually dulu aku dah penah dah blog out about sup ayam nie.. tapi yg dulu tuu aku more pada recipe sup ayam utk buat bee hoon sup cam sajian dihari raya aku tahun lepas nie!  Ade sedikit perbezaan dari segi bahan2 yg digunakan dlm masak sup ayam yg nak makan ngan nasik & jugak style bee hoon sup!  beza dia sikit jeerr.. antaranyer kalau buat sup ayam utk makan ngan nasik.. korang leh tambah carrot, soo hoon dan jugak foochuuk!  itupun kalau korang suker laa.. if not bleh jugak sup ayam versi bee hoon sup tu dimakan ngan nasik coz rencah2 dia yg lain tu semuanyer sama jerr... :)

By the way... sup ayam power versi gorjes gonjeng nie tak sah kalu tak dimakan ngan sambal kicapp yg lagiii super duperr powerr niee!!

DSC_0316 copy
Inilah dia penambah selera pada sup ayam si gorjes gonjeng.. kalau ditambah ngan sambal kicapp nie.. confirm tak leh berhenti makan! org lain aku tak tahu lah berhenti ke tidak.. mungkin berhenti sbb tahapp kepedasann yg sangatt berapi  kott.. tapi yg pasti kami laki binik yg sebenarnyer tak leh nak berhenti makan! ahahaha.. :p
Kot2 ade yg tertanyer tanyer... "isshh.. elok ker makanan yg disimpan dlm peti ais berhari-hari?.. Ok ker nak dipanaskan berulang-ulang kali?"  Jawapan dia OK jerrrr! makin sodapp ade laa! ahaha... kalau nak lebih elok.. pada hari masak tuu... biler lauk dah sejuk.. siap2 bungkuskan dlm beberapa bekas dan kemudian masukkan terus ke dalam peti ais di bahagian freezer!  kalau bahagian bawah tu takat sehari ok la.. tapi utk hari ke-2 dan seterusnya boleh jerk simpan kat dlm Freezer.. and make sure your fridge betol2 cukup sejukk yerr.. if not memang no point jugak laa... in fact kalau kite simpan lauk dlm freezer.. ianya boleh bertahan hampir sebulan dua dan kualiti lauk tu takkan berubah.. errkk! ade yg tak percaya?? ok.. sila refer kat SINI! :)

DSC_0314 copy
Yes! hari nie kami akan bedal lauk pebrate kami nie lagi sewaktu berbuka...
So korang pulak berbuka apa semalam?  Hari nie dah ade menu dlm kepala belum? :D

48 comments:

  1. hai akak cantik! kite x reti makan laok berulang2.. tp lepas tu menjawab la blik uma dgn kerenah anak, nk masak lg.. kompom rushing yg amat..

    by the way, selamat berpuasa akak neena cantik.. =)

    ReplyDelete
  2. Sedap nyer..dh la tgh selsema dpt mkn sup best ni..hehe

    ReplyDelete
  3. nah hamek ko sebelanga terus! :)

    ReplyDelete
  4. mak oi 2 eko ayam masak skaligus?mmg byk tu beb...2-3 ari pun tak habis kalau berdua.kalau bulan tak pose habisla sbb leh dipelbagaikan.tp aku pun dh lama gila tak masak.pose ni pun dok berkampung je umah mak aku.

    ReplyDelete
  5. sedapnye...sup ni feberet shu tau...

    ReplyDelete
  6. wow byknye masak. takpelah janji dah jadik faveret kowang berdua...ok aje tu

    ReplyDelete
  7. mak aiiii..sedap tu wooo..cicah kicap bercili..sedap2

    ReplyDelete
  8. tengok sambal kicap tu, terus terasa nak buat bila balik dari kerja nanti. ((;

    ReplyDelete
  9. sambal kicap tu makan buleh terangkat tu..nak pulak makan dengan bakso..mabeles wehhhhhh

    ReplyDelete
  10. suke kot sup ayam..da lama xwat.. bile tah nak masak sup ayam..mkn pns2 beshhh

    ReplyDelete
  11. amboi..mmg segera betul masaknya...hehe

    ReplyDelete
  12. cili itam tuh perghhh memang sedap

    ReplyDelete
  13. tanya lah menu hari ni... tanyalah.. hahahaha...

    sup2 panas pekena ngan sambal dia mmg terliur nok.. nak nak mi-cah mmg fav dia sup ngan kentang... bleh pos sini sikit tak?

    ReplyDelete
  14. itu smbal kicap buatku tertelan air liur..ish ish sila fokus ni puasa diya hehehe :)

    ReplyDelete
  15. Hari ni ade 8 cucuk ayam percik kat umah.. 4 sy bli, 4 lg my bro beli..haha.. Jenis tak merancang, masing2 balik kerja penuh tangan bawak juadah dari bazar..

    ReplyDelete
  16. sup mmg sedap kan.. makan waktu bila pun sesuai.. :)

    ReplyDelete
  17. Nurhidayah:
    hihi... memang dlm bulan puasa nie tengok apa pun leh terliur kan! :D

    ReplyDelete
  18. Ibu Dhia:
    yeaa.. memang ade org tak leh makan lauk ulang2 kan.. just like my dad.. dia pun jenis yg makan tak leh ulang2 lauk utk tempoh 2-3 hari.. normal tuu... ehehehe.. and yea.. selamat berpuasa to you too yea! :)

    ReplyDelete
  19. kathy jem:
    alolo.. siannyer cik adik sorang nie.. hope you get well soon yea.. memang kalu dlm tengah hidung sok sek sok sek nie kalau dpt sup ditambah lak ngan kepedasan... memang confirm hidung jadik bersihh.. ehehheee.. :D

    ReplyDelete
  20. InaAchik:
    hoyeeehhh!! harusss laaaaa~~~ ehehehe...

    ReplyDelete
  21. ratusiput:
    but so far alhamdulillahh.. takat semalam dah tinggal sipi sipi jek lauk aku tu.. esok dah leh makan lauk lain! :D Untung ko beb.. dpt lepak umah mak.. teruss aku teringat memori indah berpuasa bersama arwah my mom.. uhuhu..

    ReplyDelete
  22. Shu:
    ooo.. shu pun suker sup ayam yer.. ok kalau raya turun KL.. insyallah leh rasa sup ayam nie! heheeh.. :D

    ReplyDelete
  23. MAMASYAZA:
    hihi.. yeaa.. kalau dah pebret.. ok jerr kann! :D

    ReplyDelete
  24. abah khalisha:
    memangggg lelehh dibuatnye! :D

    ReplyDelete
  25. AdaNaz:
    hee~~~ so dah buat lom semalam? :D

    ReplyDelete
  26. Kyra:
    yeaa.. ngan bakso pun sodap! :D

    ReplyDelete
  27. Cik Tqah:
    haa.. takpe.. banyak lagi hari di bulan ramadhan nie.. leh masak sup ayam as your berbuka menu! :D

    ReplyDelete
  28. O'gosh:
    hahahaa.. gitu lah kekdahnye gaye 'naked' chef! :p

    ReplyDelete
  29. oP_ida:
    memangg mengchongkamm! :D

    ReplyDelete
  30. MiYOKO SuKi:
    kat sana leh masak sup ayam tak Tin? :D

    ReplyDelete
  31. mekchu:
    hahaa.. mekchu nyer menu dah tahu dah hari nie adelah Trifle si gonjeng! ahaha..

    owhh.. kalau di courier kan sup nie.. takot belum sempat sampai dah bersepaii! uhuhu...

    ReplyDelete
  32. PinKy MoMMa:
    hehehe.. sabar2.. memang terliurr sesaja kalau bulan pose nie tengok gambo makanan kannn! :D

    ReplyDelete
  33. Wahidah:
    alahaii.. soweii.. tak disengajakan... uhuhu..

    ReplyDelete
  34. Aini:
    waaaa.. mesti meriah gilerr ur house biler tiap kali berbuka puasa kann.. :D

    ReplyDelete
  35. bagus..elakkan pembaziran

    selamat berpuasa neena & nuar :)

    ReplyDelete
  36. elok la ..x membazir kan..berbunyi perut alon tgok lauk neena nih..

    ReplyDelete
  37. makdara TERdiva:
    ehehee.. betoi tu sis.. thanks yea.. same goes for you! :)

    ReplyDelete
  38. SURIA AMANDA:
    ehehhee.. along punyer lauk pauk pun apa kurang nyer! :D

    ReplyDelete
  39. tolong wat demo camne nak wat sambal kicap versi gorjes gonjeng .. pls pls pls

    ReplyDelete
  40. eLLy:
    aiyok! mauu demo kaaa? ok ok. nanti I kasik ok.. senang sesangatt membuatnya kak oii... ehehehe...

    ReplyDelete
  41. aku teringat kesedapan mee hoon sup ko jeng...nak lagi...

    ReplyDelete
  42. kerana resepi ko ..hr yg sama aku suh mak aku buat sup tulang...hehehe

    ReplyDelete
  43. Pepel:
    hihi.. thanks beb! insyallah rezeki ko nanti leh lah merasa lagi! ;D

    ReplyDelete