Citer 'naked' chef pada seminggu yg lepas... kalau disimpan sampai hari nie rasanyer dah basi dah kot... hahaha... takpe lah.. yg penting aku update jugak.. esok2 kalau aku nak refer senang....
Kalu hari tu first time dlm hidup aku masak kari.... this time lagi sekali first time dlm hidup aku buat puding cream caramel sendiri... hihihi... selalunyer adik & akak aku yg rajin buat puding caramel niee... aku rajin makan jerk... hak... hakkk...
So biler tetiba teringin nak makan.... barulah terhegeh-hegehh nak belajar camner nak buat... bukan susah sangat pun actually... cume lecehhhh & remeh jerk... aku belajar ngan akak & adik aku lerr... sbb diaorg dah ade experience wat cream caramel niee... Aku nie ade satu pe-el.. aku tak berapa minat nak masak2 dessert niee... aku suke masak lauk2 jerk... tapi my other sisters memang suke buat masakan2 dessert camgini... kire ok lah ade varieties... ;)
Ok... jom tengok cara2 nak wat puding cream caramel niee...
BAHAN A
110 gram gula pasir
300 ml air
Bahan A nie utk buat gula hagus sahaja yerr... sebelum buat puding nyer... siap kan dulu gula hagus nie....
Tuangkan gula 110 gram gula pasir ke dlm kuali pada kadar api yg sederhana...
sentiasa kacau gula tadi... jgn di tinggalkan walaupun sesaat... sbb ianyer akan cepat hanguss....
biler gula dah cair dan menjadik sebati... warna pun dah nampak macam perang kehangus-hangusannn......
barulah tuangkan air 300ml....
kemudian kacau hingga gula larut dlm air....
then baru lah tuangkan ke dalam acuan.....
Biler bahan A dah siap... barulah kite buat bahan B pulak...
BAHAN B
100 gram gula pasir
250 gram air
1 tin susu cair (aku guna Ideal)
1 sudu besar Esen Vanilla
8 bijik telor
Bahan-bahan B.....
Pukulkan gula & telor........
sehingga kembang....
biler dah kembang... tuangkan susu cair ke dlm bancuhan tadi.... kacauu hingga sebatii....
kemudian masukkan esen vanilla... dan jugak....
air.....
dan kemudian kacau adunan sampai menjadik sebati.... biler dah sebati, barulah.....
dituangkan adunan tersebut PERLAHAN-LAHAN ke dalam adunan gula hagus (bahan A) tadi.... Ok this is the part yg paling leceh dan mencabarrr bile buat cream caramel nie... korang kene giler banyak bersabar time nie... sbb biler nak tuang adunan B tu... dia tak boleh main curahhhh secara laju... memang kite kene tuangkan adunan B tu ngan kadar yg sangatttttttt perlahaan... supaya adunan B yg kite tuang tu tak bercampur ngan adunan A... kalau bercampurr.. nanti korang punyer gula hangus hilang lah kekdah nyer... sbb dia dah sebati ngan bahagian puding tuuu....
muke chef yg dah busaann nak menungguu satu dulang acuan tuk penuh.... huhuhu....
lagi bestt.... biler kene buat berdulang-dulang... hari tu kiteorg buat 4 dulang... perrgghhh.. sangaapp weeii nak bubuh adunan B ke A tuu.. tapi sedap punyer pasall.... layannnnnnnnnnnnn! :p
okk.. ni lah dia rupe aduan cream caramel yg dah siap sedia tuk di kukus....
kukuskan ia selama 20 - 25 minit pada api yg sederhana... tips kalau nak tahu adunan tu dah masak ke belum... cucuk puding dengan garfu... kalau garfu nampak bersih tiada sebarang kesan @ tanda padanye.. maknenyer adunan tu dah masak lah..... So bile dah masak.... biarkan dia sejuk seketika.... kemudian masukkan ke dalam peti ais supaya sejuk @ chill! Biler dah chill... baru lah sedap tuk dimakan.....
hoyehhhhhhh!!!! menjadikkkk gak aku punyer cream caramel! wooOohhhOOoo....
yummm.... yummmmmm..... sedappp wooooooo.... rupe chef dah macam mat sang kelembarrrr dah
Perggghhhh.... hilang segala penat biler hasil yg dibuat menjadik... hehehee.... aku memang suke cream caramel niee... nak2 yg kurang manis.. owh yaa... tuk pengetahuan korang... aku punyer sukatan gula tu memang just nice tahap kemanisannyer....so kalau sapa2 yg suke bende yg manis2... boleh lah lebih kan sukatan bahan A & B tuuu... aku punyer nie mainly just nice tuk org kencing manis pun leh makan.... so baru lah my dad leh makan.. kalau tak siann dia nanti... hehee.. tapi pada aku yg nie pun dah sweetttt dah nie.. kalau terlaluuuu maniss nanti jelakkk sangat pulak rasanyer....
Yg puas hati biler kite buat sendiri niee... bahan2 purely 100% on telor... kalau kite beli kat kedai.. majoritynyer diaorg nak untung... diaorg akan campur adunan ngan tepung... tu yg kerass sikit tuu.. cam yg aku buat niee.. adunan lembuttt gilerrr.... sangatt soothing bile masuk ke dlm mulut! hehehe.....
Rasanyer lepas raya nie nak buat lagi lah! :D
wow sis.. wina nk try ler this weekend.. ahahha.. cayalah sis..terer u.. tu hubby cayang.. ehe
ReplyDeleteuih...senang je nmpak gaya nya tu..
ReplyDeletecuma takde pengukus tu la....:-(
Neena: klu mmg sker mkn, berbaloi jg buat sendiri....
ReplyDeleteresepi ko ni menarik la beb..len kali ko buat resepi sila buat gambar macam ni...terus teruja nak tiru ko tau takkkkkkk...
ReplyDeleteharus terai...akak izinkan saya menGopi resepi nie yaaa.....
ReplyDeletewah..resepi dah keluar.. senang jgk kan..ingt susah bebenor... thanks akak for sharing2... bak kata org sekarang.. sharing is caring..hehehe....
ReplyDeletemesti cuba ni... nak wat kurang manis cam akak.. leh la mama shu makan.. kalau x.. sian mama..huhu...
sedapppp...
ReplyDeletenak cuba nak cuba ....
heheee
terernya ko.... aku tak pernah tau lah cara pembuatan karamel nie.. selama ni tau makan jer... tapi nampak memang cam remeh jer.. memang nan ado lah aku try...
ReplyDeletemake sure nanti ko buat time kiterang beraya kat rumah ko eh..
eh! semalam pun abg eq buat karamel ni jugak...
ReplyDeleteberbaloi2...sebab boleh mkn puas2...kalau beli dapat la sepotong..hehe
neena.....mmg layak jadi naked chef...ajar masak step by step sia bergambar...kecur air liur I....
ReplyDeletesy da wat aritu...tp, tak jd...resepi salah kottt..lepas ni, ikut resepi sislaa....confirm jd....
ReplyDeleteisk mcm nk terai buat...anak2 aku sukela mende2 camni...
ReplyDeletemak cik... time tuang pusding atas gula tu... macammana tak mo kasi campur? gula tu keras ke apa?? confuse!!!!
ReplyDeleteneen, cam best jerk!
ReplyDeletengan tepung pelita Salleh mana lg sedap ni?! hehheheee...
aku paling suka karamel nie..ann yg ajar aku dulu...skrg tak masak sbb aku takde periuk kukus..harapan nak mkn lepas ni kira pergi umah ko..sila buat masa raya leh dtg kekekeke..
ReplyDeleteI tak berapa minat puding caramel ni...tp bila tngk u buat cam bess ajer tingin lak...tp nak sama cam u punyer hehehe
ReplyDeleterajin nye neena nih.. kagum tgk.. mekchu yg tak pernah wat caramel ni bila tgk step by step bergambar lak tu.. terus rasa confident nak try.. tapi kat umah x de kuali dan loyang sebesar itu.. hahaha alasan.. dah layak menjual kat param nih!!
ReplyDeleteooyeeeyy baru tau mcm mana nak buat gula hangus tu..hehehe toche
ReplyDeletelady:
ReplyDeleteheheehe... mana ade terror.. biasa2 jerk.. ok.. try buat nanti yer.. senang jerk nie! :D
Cik Yayang:
ReplyDeletememang senang.. tapi leceh sikit jerk... pengukus wajib ade yerrr.. kalau tak nanti tak menjadik lah caramel nie... hehehee...
azzey:
ReplyDeleteyeaa.. memang sangat berbaloi! ;D
Mimy:
ReplyDeletehehehe.. tiruu jgn tak tiru... buat tau beb.. senang jerk buatnyer walaupun leceh sikittt jerkk.. :D
NiD:
ReplyDeleteyeaaaa... silakan lah dikk.. simpan resepi nie.. nanti buat tau.. pastu share2 kan kat blog awak yerrr... ;D
Shu:
ReplyDeletehehee.. memang simple jerk buat nyer shu... haa.. betoi2.. sharing is caringgg kannn... I loikkeee! ;D
ooo mama shu pun ade diabetic yer? memang sesuai sgt lah sukatan gula nie tuk dia dah... :D
sLEEping BEauty:
ReplyDeletehehehe.. cubaa.. jgn tak tryyyyy... :D
eqbalzack:
ReplyDeletewah! pandai abg eq buat caramel.. cayalah bro! :D
betoi2.. kalau beli dpt ciputt jerk.. pastu kerassss... tak sedap kan!
melin melinda:
ReplyDeleteheheehe... thanks dear.... so lepas nie make sure u buat tau caramel nie.. senang jerkk.. :D
MiYOKO:
ReplyDeletehehehee... cuba2... kaalu jadik bagi tahu akak yek! :D
ratusiput:
ReplyDeletehaa.. buat beb.. confirm anak2 ko selalu suruh ko buat pasnie! :D
mrs.hanibunny:
ReplyDeleteeehhhh.. gula tu tak keras lerr.. dia cair... nanti biler kite tuang pelan2 puding tuuu... dia akan perlahan2 timbul and gula akan maintain mendap...
Deqna:
ReplyDeleteko memang.. pemalas lipasss kannnn... hahaha...
ha'ah.. iyo lah tuuu.. insyallahhhhh kalau mood aku terajinn sampai.. merasalah kot korang nanti waktu raya... hehehe...
Iena:
ReplyDeletehahahaa.. dua2 pun sodappppppppp!!!!
Eri-chan:
ReplyDeletewahhh.. second request dah nie.. hehehe.. insyallah.. kalau nasib korang baik... merasa lah kot korang nanti! :D
POSH:
ReplyDeletehehehe.. insyallah.. kalau u ikut step by step cara I nie... maybe you leh dpt sebijonn cam I punyer nie lah kott... :D
mekchu:
ReplyDeletehehehee... ala mekchu.. tak der kuali besar camgitu pun takpe.. actually pengukus neena tu style yg dibuat sendiri.. sbb nan ado pengukus yg betoi... so kalau mekchu nak senang.. better beli pengukus yg betol2 pengukusnyer.. pasti lebih menjadik caramel mekchu nanti!
wahhhh..... berniaga di parammm?? waduh! hehehehe...
Bitt:
ReplyDeletehehehee.. u're most welcome! :D
dah try & menjadi...yeay !!!!!!!!!!
ReplyDelete