Monday, August 23, 2010

Kerisik Aku Dah Siap!


Weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....................... My kerisik dah siapppppp!!! :D


DSC_2043 copy
Goreng kelapa parut....  biler buat kerisik niee... yg palingggg tension biler nak menjaga kelapa jgn sampai hanguss... api tak boleh besar... kene dlm kadar yg sederhana jerk... then tak boleh tinggal walaupun sesaat... sbb dia cepat hanguss.. so kene sentiasa kacauuu tanpa henti.....


DSC_2044 copy
biler semuanyer dah sebati jadik cokelat camgini... kire dah leh tutup api dahh....


DSC_2048 copy
then blend kan kelapa tadi sampai lumat & keluar minyak camgini....  sapa2 yg sanggup and nakkan lebihh asli... silalah menumbukk!

Kot2 lah ade yg terkujat dan berkata.. 'amboi awaii nya dah siapkan kerisik'... hehehe... well... aku tak suka wat kerja last minit... and then kangg terbungkangggg kepenatan biler buat semuanyer sekali guss nak nakk biler dah dekat2 nak raya and berselisihhh tuk preparation hari raya... so better lah buat bende2 yg remeh temeh nie awal2 sikit... lagi pun dia tahan... simpan jerk dlm peti ais... confirm no problemoo.... :D

Memang skg dah ade jerk instant kerisik kat kedaii.. tapi aku tak suke lah.. aku masih sukakan concept tradisional nieee... walau pun leceh dan penat nak menjaga kerisik nie sewaktu digoreng... tapi semangatt kecintaan pada taste yg original... maka harus aku sanggup berkorban segalanyaa.... hihihihi....

28 comments:

  1. waaaaaa cam nk raya dah.. good sis.. earlier preparation is good...

    ReplyDelete
  2. akak memang RAJIN...bagus buat sndiri kerisik...bila masuk dalam masakan..perghhhhhhhh....mantop gitu

    ReplyDelete
  3. kak nak blend tue kena bubuh air tak??nak try la uat kerisik nie...nampak cm senang jer...

    ReplyDelete
  4. buat sendiri memang sedap..tapi tuela..tak cukup umphh selagi takmenumbuk..hihi..

    me?...me pergi je menyendeng kat rumah mama..mintak je rendang dah siap masak..agaggagagga

    ReplyDelete
  5. waaahhh...idung aku dh terbau2 rendang ni....

    ReplyDelete
  6. wah..rajinnyer akak...

    nak tanya ni..goreng kelapa jer ke? xde campur bahan2 lain?

    ReplyDelete
  7. kalau kt umah mak, takde can la nk blander...dia suruh tumbuk..muka tumbuk nya ni haaa...:-))

    shu shinju--> goreng kelapa parut tanpa minyak yer...and mmg tak payah campur apa2 bahan pun

    ReplyDelete
  8. aku suker la....tapi mmg penat wat kerisik ni...kena bersedia la aku memasaknya...wawawawa

    ReplyDelete
  9. wah tabik spring lah kat neena.. lady pun tak prepare lagi untuk raya nanti... kerisik yang buat sendiri ni sedapnya lebih dari yg beli kan.. puas hati buat sendiri..

    ReplyDelete
  10. Neena: bagus2...kerajinan akan membuahkan hasil! :)

    ReplyDelete
  11. cayalahla kat hang ni my mum jer rajin nak melayan kerisek tradisional ni...tapi mmg lagi sedap dari yang instant tukan hehe

    ReplyDelete
  12. tak sangka neena yg mekchu kenal yg suka bejalan, suka mekap & suka shopping ni pandai memasak.. perghhh.. keep it up.. susah nak cari budak2 muda yg tau apa itu kerisik okeh..

    ReplyDelete
  13. lady:
    hehehe.. yea.. tak nak penat2 kan diri last minit nanti... :D

    ReplyDelete
  14. NiD:
    haahhaa.. terpaksa merajinkan diri jerk nida... kaalu tak.. tak jadik lah lauk hari raya nanti... hehehe...

    ReplyDelete
  15. ecam:
    ha'ah.. rajinnn lah sangattttttttt... macehhhhhh! :D

    ReplyDelete
  16. yana:
    owh.. tak payah dear... just blendkan kelapa yg dah digoreng tu sahaja sampai dia keluar minyakkkk... ;D

    ReplyDelete
  17. Queen:
    memang betoi tu dear... kalau tumbuk confirm gilerr punyer uuummppphhhh! heheehe...

    bestnyer org ade mak lagi kannnnnn.... :((

    ReplyDelete
  18. ratusiput:
    hahahaa... cepat nyer ko dpt bau... aku lom start masak lagi niee... heheehe...

    ReplyDelete
  19. Shu:
    tak der dear... just kelapa sahaja... biler lama di blend.. nanti dia akan keluarkan minyak cam dlm gambar tuuu... :)

    ReplyDelete
  20. Cik Yayang:
    hahaha.. ko lah jadik mangsa nye yer? ok lah tu.. confirm sedap rendang kat umah hang nanti... sbb oriii tuuu... hehehe..

    ReplyDelete
  21. z@ck:
    betoi2... wangi giler kan.. cam manisss jerk bau dia tuu... selalu rasa nak makan camgitu jerk.. tapi biler rasa... pahitt.. bukannyer manis! hehehee...

    ReplyDelete
  22. Eri-chan:
    ha'ah... lecehhh wat kerisik nieee..

    ReplyDelete
  23. Lady:
    hehe.. alaa neena mana ade masa cam lady.. kene lah buat awal dear...

    betoi2.. kalau beli tak puas and tak ori! ;D

    ReplyDelete
  24. POSH:
    hehehee... betoi2.. pasai tu I mengagahkan diri gak nie! :D

    ReplyDelete
  25. mekchu:
    hohohoho.. kembang kempiss dah vuntut nieee... alaa mekchu.. I jadik camgini pun sbb arwah mak... memamg dah dari kecik dok selalu ke dapur ngan dia.. so biler dia dah takder ... rasa rindu nak makan air tangan dia.. so now gagahkan diri sendiri jerk laa tuk buat apa yg dia penah buat satu masa duluuu... :(

    ReplyDelete