As usual kalau ade entry masak²… itu maknanya aku ade menu baru utk disajikan pada korang semua! Kalau takde entry terbaru on my gorjes recipe nie.. it maknenya bukan aku tak masak langsung.. tapi ade kemungkinan aku dok ulang masak segala tok nenek menu yg dah pernah aku share kan kat sini!
So hari nie mari lah kite menjamu mata dan air liur disini! Haha..
Kalau kot tak tahu nak masak lauk apa hari nie or weekend nie.. hah… boleh lah korang cuba masak lauk yg aku pun baru first time cuba memasak nya sendiri!
Hari tu mak mertua aku ade bagi sebotol penuh tempoyak! Kalau nak buat sambal tempoyakk jer memanjang jenuh jugak rasanya nak abis kan si tempoyak yg super gorjes itu! So aku plan nak masak lauk yg berasaskan tempoyak lah pulak! Fikir punyer fikir.. maka lahir lah perasaan nak mencuba masak lauk asam tumis tempoyak nie!
Senang giler masak lauk nie sebenarnye!
Walaupun senang tapi ini lah pertama kali aku cuba utk memasak lauk gorjes asam rebus tempoyak nie! amacam? first impression korang ok tak? hihi.. :p |
ni antara bahan² utama yg diperlukan utk resipi asam rebus tempoyak.. aku gunakan bawang merah, bawang putih, serai, asam keping, cili padi (merah), daun kunyit dan jugak timun kuning @ timun tua! |
aku gunakan ikan merah... time awal bulan.. duit dlm bank tengah banyak.. so kite belasah lah beli ikan mahal! haha... |
kalau dah nama nya masak tempoyak.. harus lah kene ade tempoyak nya kann... |
then panas kan minyak dlm periuk.. pastu tumiskan bahan² yg dah di tumbuk / blend kan tadi bersama-sama serai yg dah dititik! |
and now siap lah my gorjes asam tumis tempoyak! jemput makan ngan nasik panas ye! :D |
salam kenal...follow blog u...feel free follow back
ReplyDeletesalam neena..sedaplah ..buat perut kty mengelodak kelaparan nie
ReplyDeleteterliur ai menengoknya...nyum...nyum....(padahal x penah rasa pun...hehe)
ReplyDeleteauwwww..look gojes..tp kalau lah ikan patin yg masak cenggini..mmg fitam..auww..oh..tetibe mengidam..huehue
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletenampak sedap!
ReplyDeletetapi x reti dan x pernah mkn gulai tempoyak lagi.
stok tempoyak dok tersimpan rapi dlm peti ais. huhuhu
laparrr gila skang ni tgk kak neena nye asam tumis! sy jrg beli ikn merah sbb mahal mak hayamm..kikiki.tapi sodaapppp.
ReplyDeletesekali tengok dah tergugat..hihi
ReplyDeletekena try buat la nanti..
sedapnyaa..nak pinjam resepi..nak masak tuk suami..hehe..
ReplyDeleteperghhhhhhhh soDap :)
ReplyDeletesemenjak arwah mama xdak...di sini xdah dh yg teror masak ni... kalau nak makan jugak kena balik pahang br leh rs kesedapannnn Asam Tumis Tempoyak ni...tp memang sedapp kak ..mabeles :)
KALAU LETAK DAUN KESUM N BUNGA KANTAN LAGI SEDAP RASANYE... BUT LOOK SO GORJESSSSSS
ReplyDeleteshedap nye shapedek lauk kamu...
ReplyDeletefeel free follow back
ohhh my...kak neena bikin sy ngidam!!! kak neena meh nk share cara sy wat masak tempoyak pulak..tp ni style mak mertua saya lah..
ReplyDelete1. tumbuk bwg besar+cili api+kunyit hidup+belacan
2. masukkan dlm periuk tanpa minyak+ air+tempoyak =gaulkan tanpa api smpai rata@ sebati
3. bukak api+masukkan serai titik+asam keping+gula+garam=kacau smpai mendidih dan last skali masukkan timun
4.siap! hihi eh klu x letak tempoyak resepi sy bg ni boleh jd singgang kuning hihih..
oh ye..lupa..letak daun kesum lps letak asam keping tu..kompem melelehhh!hihi
ReplyDeleteterliur abis tengok...thumbs up
ReplyDelete