Trifle! Itulah antara menu aku pada jamuan makan2 hari raya hari tu... aku buat trifle as a dessert @ pencuci mulut...
Korang penah makan trifle? kalu mat salleh punyer puding trifle nie lagi lah macam2 style.. siap yg ngan aiskrim + whipped cream pun ade gak... tapi aku punyer puding trifle nie yg biasa2 jerk... citarasa malaysia gituuu... hehehe...
Ok... jom tengok camner cara2 nak wat trifle!
|
Bahan2 yg diperlukan tuk membuat puding trifle... 1 kotak Kristal Jelly (aku guna brand Nona), 1 tin susu cair Ideal, Tepung Custard dan 1 gulung kek Swiss Roll! |
Tuk buat puding trifle nie.. kite perlu bahagikan kepada 3 bahagian....
1st Set ~ Penyediaan lapisan kek!
|
Potong swiss roll kek nie nipis nipis... (tahap kenipisan ikut pada saiz dulang.. pendek kata pandai korang lah nak agak2... :p) |
|
Lepas dah potong... susun kek tu dlm dulang camgini... |
|
Lepas tu.. make sure segala lubang2 yg ade diantara kek2 yg dah disusun tu di tutupkan dengan cebisan kek jugak... kirenyer lapisan kek nie nak kene penuh lah dlm dulang... then kite perlu lenyek-lenyekkan @ mampatkan kek tadi supaya tiada ruangan kosong! |
|
Camgini lah rupe kek swiss roll yg telah dilenyek & dimampatkan! nak tahu naper kite mesti mampat kan kek ni camgini? it's b'coz nak protect bancuhan custard bercampur ngan kek... |
Dah siap 1st Set... now kite proceed with 2nd Set pulak... Dulang yg berisi kek tu boleh disimpan ketepi dulu...
2nd Set ~ Bancuhan puding caustard!
|
Bancuhkan 3 sudu besar tepung custard! setiap sudu tu scoop jerk penuh2 @ merumbu! |
|
Tuangkan 1 tin susu cair Ideal ke dlm tepung custard tadi... |
|
kemudian sukat 1 tin air dan tuangkan ke dalam bancuhan tadi... |
|
Kacau adunan tadi sehingga larut dan sebati... note!! tepung custard nie dia berketol-ketol kalau tak kacau betol.. so make sure korang gaul adunan custard nie sampai takder ketol2 tau! |
|
Lepas dah sebati... terus masakkan adunan tersebut ke dalam periuk... api biar berada dlm keadaan sederhana... |
|
Bubuh sedikit gula... aku punyer sukatan dlm satu senduk nie secara meleperr jerk.. and manis dia just nice.. kalau korang suke lagi manis.. leh lah tambah gula lagi.. but just for your info, jelly & kek dah manis.. so seeloknyer tuk bahagian puding nie jgnlah manis sangat.... |
|
Ok.. lepas dah bubuh gula.. make sure korang kacau tanpa henti... coz adunan nie nanti makin lama makin pekat... |
|
now adunan dah menjadik pekat likat... once dah nampak adunan nie meletup-letup camgini.. terus tutup api... jgn biar lama coz nanti aduanan jadik keras! |
|
Ok.. lepas tu boleh teruss tuangkan adunan custard yg dah siap dimasak tu ke dalam dulang yg berisi kek tadi... |
|
Rata kan bancuhan custard tadi.. NOTE!! kalau boleh jangan buat kerja nie bawah kipas... coz custard nie cepat keras! |
Ok... nie nak ckp sikit... tang buah buahan yg nak
dibubuh atas puding trifle nie.. it's up to you all lah nak guna buah
apa... kebiasaan & kebanyakkannyer org menggunakan buah peach!
|
Process seterusnyer... susun kan buah-buahan diatas adunan custard tadi... |
|
Buah
peach yg dah siap disusun! waktu susun nie kalau boleh korang tekan2
lah sikit so that waktu nak tuang jelly tu buah tak terapung! |
Ok.. now move on to da last step....
3rd Set ~ Bancuhan Kristal Jelly!
|
1 paket jelly kristal nona dibancuhkan dgn 400ml air.... |
|
Masakkan bancuhan jelly nie atas dapur.. kacau sampai adunan hancur... tak yah bubuh gula lagi dlm bancuhan nie coz dia dah siap2 ade gula dah! (ooooppss! tak hagak2 dapur aku kann! hahaha.. tu lah dapur yg aku guna waktu masak berperiuk-riuk sup ayam hari tu! dapur nie besttt... kuat api dia kalau nak masak secara pukal! dapur nie leh consider peninggalan pusaka arwah mak aku laa...) |
|
ok.. biler jelly dah larutt... tutup api... then boleh terus tuangkan atas bancuhan puding custard & peach tadi dan pastikan jelly menutupi puding & peach sepenuhnya.. |
|
Ini lah percubaan aku yg pertama kali dlm buat puding trifle.. time nie aku gunakan buah peach! memang sedapppP!!!
|
Lepas dah siap tuangkan jelly tadi tu semua... biar kan seketika puding tu sampai dia suam or sejuk... then boleh terus masukkan dlm peti ais supaya dia chill! Seriously kalau nak makan puding trifle nie... memang kene makan dlm keadaan sejuk @ chill baru syiok!
|
Onces dah chill.. boleh lah potong & hidangkan puding nie! |
Nampakkan ade 3 layers kat puding tuu... layer bawah sekali tu kek.. then layer tengah2 tu custard puding and yg atas sekali tu jelly layer... owh ok... crystal jelly nie ade macam2 perisa tau... so again up to you all nak pilih perisa apa.. and also kek swiss roll tu pun ade macam2 perisa... so pandai2 lah mixed and match! cam aku guna nie.. kek aku pakai perisa vanila strawberry & jelly perisa rapsberry!
Senang kan wat trifle nie? hehehe... pada aku buat trifle nie agak mudah dan ringkaas lah.. agak2 ade org nak terjah umah ko belah petang... tengahari pun ko boleh jerk melompat dan buat taw! tak caya? tengok nie....
|
sempat gak laa aku buat 3nd tray of trifle on that day... since MIL and SIL aku nak tengok camner cara2 wat trifle nie... tu yg aku buat cooking class tuu! hehehehe... |
But seriously puding trifle nie sangatt best dimakan time lapar! coz pada aku ianyer agak berattt lah tuk isi perut! nak2 kalau dah makan makanan lain dulu.. kalau time laporrr.. pergghh.. memang syok layann.. kalau time dah kenyang... sekeping pun berpikir-pikir nak makan coz it's quite heavy! hehehe.. Errrmm.. lepas nie aku dah berangan nak wat trifle with strawberry + ice cream... perrrgghhh... confirm kene makan time kebulur camgitu! hik.. hikk... :D
p/s: aku dah buat a few times puding trifle nie.. aku penah pakai dulang bulat & dulang segi empat tepat.. so aku rasa buat trifle nie much better kalau dibuat dlm dulang segi empat coz senang utk kite susur atur buah peach & jugak senang utk kite potong puding trifle kite sebagai hidangan! :)
Nice.... wajib try..:)
ReplyDeleteuish sis.. leleh air liur tngok.. ahahhaha.. leh copy erk ur menu sis... can i?.. nak try wat.. nyum2.. cedap ar.. sis buh aiskrim sure cedap..tapi lepas tue berat wina naik ar.. ahaha..
ReplyDeleteaku nak cuba yg ni sebab mkn hr tu sgt sedap!
ReplyDeleteyummy.........suke sukeeeee
ReplyDeletecam best jerk...nanti ada kesempatan leh try la...tapi klu xsempat apa kata sis buatkan tuk kita plak..*lariiikkkkkkkkkkkkkksssssssss*
ReplyDeleteha..nampak lagi orang buat pudingtriffle nieyh..itu tandanya harusla try jugak..heee
ReplyDeletethanx neena..baru nmpak mcm amna nk buat triffle nie..pndai neena ajar..nnti kalu neena buat strawbey n ice cream tu jgn lupe tunjuk yer..thanx byk2..
ReplyDeleteNeena; sedap gak ni...lg2 klu mkn yg dah siap dimasak! heh3....
ReplyDeletekene try ni neena...
ReplyDeletenk try la ptg nie...hehheh xcited..nmpk lazat sgt...
ReplyDeleteperghh jimat byk takyah g kelas2 blajo wat triffle pasni...cam menarik je kan...nyum2...tp masalah aku ni tak makan jelly tu ha...lengkong ke puding ke mende yg gego2 aku tak makan...ehehe...tp kalau ko wat yg tema aiskrim tu sok ko wat kelas tau nk tgk..ehehe..
ReplyDeleteSuka makan tapi tak reti buat...now resepi depan mata siap bergambar...tak buat jugak tak tau la hehe...nak pi cari bahan jap lagi :-)
ReplyDeleteterus rasa bersemangat nak buat la...senang jer rupanya..
ReplyDeleteala.. naper i tak leh nampak gambar ek?...
ReplyDeleteitu hari ada nampak resepi trifle chef hanieliza, teringin nak buat ni nengok neena punya trifle lagi lag tambah teringin hehe
ReplyDeletethat's real yummy... remind me of nigella lawson rasberry % lemkngrass trifle... hmmmmmmmmm....
ReplyDeletemmg harus aku try ni..heheeh...nmpk sng gak ek..tq neena for knowledge sharing:)
ReplyDeletetengs neena for the recipe..nanti itry buat..mcm sonang yo..hehehe
ReplyDeletesedapnyeee....nk try wat gak nnti...
ReplyDeletehakak nina...
ReplyDeletetelior terus ..... hehehe
petang karang wajib kuo cari bahan nak buat.. hehehe.. tak sabo nak buat sendrik nih..
arap² menjadi la puding hamba...
Shu:
ReplyDeleteyup! try tau! :D
lady XOXO:
ReplyDeletehehehe.. amik jer dearr recipe niee.. memang akak share kat sini nak suruh kengkawan copy and try it out pun! soo nanti dah wat share2 kat blog wina tau! ;D
Iena:
ReplyDeletethanks! so cuba yer beb... nanti jgn lupa panggil aku dtg umah ko! hahaha...
ecam:
ReplyDeletehehehee... aku pun nak suke gak laaa... :D
PuRpLeLiCiOUs:
ReplyDeletehahahaha... boleh2.. kite tolonggg larikkk jugak lah! :p
Queen:
ReplyDeletehihi.. so apa lagii Nik.. wat cepat! :D
Softtouch [Hanim]:
ReplyDeleteokkk.. u're most welcome dear! cuba tau.. insyallah jadik punyer!
azzey:
ReplyDeletehehehe... senang jerk buat bende nie! ;D
rATu kEBaYA:
ReplyDeletehah! tryyy jgn tak tryy tau kak.. pastu citer kat blog akak taw.. :D
nieana69rd:
ReplyDeletehehehe.. try it out yeah! ;D
ratusiput:
ReplyDeletehahaha.. aku mintak royalti jek la kat ko buleh>?? ngeeeeeeee...
ooo pulak dah.. kalau ko tak makan jelly memang susah lah nak wat trifle nie.. sbb dia memang kene ade jelly kat bahagian atas tuu.. insyallah nanti kalau aku wat yg bubuh icecream tu aku story kat sini yek! ;D
eynda:
ReplyDeletehah! kalau dah siap nanti jgn lupa sharing2 kat blog akak tau! nak gak tengok hasil air tangan akak! mesti sedappp! :D
AMANDA:
ReplyDeletememang sangattt senang! cuba yek! ;D
burberry:
ReplyDeletearamakkk.. nie mesti internet you slow nie.. or else your browser block flickr! :(
Lady:
ReplyDeletehehe.. alaa.. lady kan lagi terror di dapur... nak2 wat dessert nie.. so nanti dah wat publish kat blog u tau! ;D
Awien:
ReplyDeletehmmmmmmmmmm... yummmiiiessssssss!! :D
BHMB:
ReplyDeleteu're most welcome beb! senanggg bangatt nak wat bende nie.. tak sampai 1/2 jam pun! :D
CuppyCakeMommy:
ReplyDeleteu're most welcome deary! nanti dah jadik share2 kat blog you keh! :D
MiYOKO:
ReplyDeletememang sedap trifle nie... so buat then bagi bakal pak & mak mertua rasa naa.. en. tunangan pun jgn dilupakan! :D
iera:
ReplyDeleteinsyallah menjadik dear.. dah buat nanti sharing2 kat blog u jugak keh! :D
resepi yang aku tunggu ..nahh dapt jugakk...walau dapat mkn ciput tp aku terasa sedap nya..tgk gambar je dah tekak aku meronta
ReplyDeleteneena!!!
ReplyDeletebaru jer ni pas try buat ikut resepi neena...hahaha rasa2 tgk pada apa yg ada depan mata mcm agak tak jadi, tapi boleh improve lagi laa..nnt nak buat lagi! thx dear ...
neena dear...mintak izin copy resepi ni ye...
ReplyDeleteneena...cam best je..nak kna try nih..akak copy resepi ni ye!!!
ReplyDeletenice blog n salam knal..baru nak shout tp xde shoutbox.nway copy recipe ni :> n i dah nuffclick u.jemput ke blog2 i plak :P
ReplyDeleteneena, i dah buat :) thanks
ReplyDeletehttp://b1tt.blogspot.com/2010/10/trifle-oren.html
nak ajak kakloong buat trifle AKAKNEENA........tunggu erk...triffle dr ikah & kakLOOng plak..heeeee
ReplyDeletekakneena....mohon keCOPIAN resepi erk....nida nak try buat nieh...sebab tgk sedp nie.....hihihih kalO menjadik...nanti pas skit kat akak erk..hehehheee
ReplyDeletehai..kak neena saya minta share resipi yek..
ReplyDeleteKk neena ni macam muka mcm kajol
serius tak tipu cantik sangat..
hai neena,
ReplyDeletesy mintak izin amek resepi awak nie.. sedapnyaa terliur daa bulan2 posa nie.. hehehe
WAH, I DAH CUBER. MINTAK IZIN SHARE THIS RECEPI YER. THANKS FOR SHARING. TAK PASAL DAH RETI BUAT.
ReplyDeleteuishhh nak torai gak wpun baru jengah entri yg ni..nyumi..nyumi..nyumi
ReplyDeletehahaha puding trifle name nyer ek...
ReplyDeletelama dah aku cari resipi ni.... cari nyer cari macam2 term la aku guna kat gugel tu puding custard laa puding buah campo custard campo jely la.. ujung2 nama nyer puding trifle.. wakakakaaka!! btw thanks for sharing.. ni open house raya sok leh jadi salah satu sajian ni... eekekekekeekek
Sedapnye boleh le raya haji nie nak try..nyum..nyum...
ReplyDeleteThanks kat neena, sgt complete resepi ni...hr ni sy masak puding ni.,skrg tgh tggu chill baru ngap.sy suka sgt blog neena ni..he he
ReplyDeleteThanks so much kak neena, complete die ajar dr A-Z...kak trifle ni bukak ade sos die ke? Utk tambah lgi sedap..
ReplyDelete👍🏻
ReplyDeletesalam sis, resepi ringkas dan menarik. minta izin share ye
ReplyDelete