Entah kenapa lately nie mood menjadik chef aku semakin membuak-buak! sampaikan hari bekerja pun aku bukan main rajin nak ke dapur! yer sila lah tahu yg aku sangat jarang ke dapur biler hari bekerja yerr.. takat dua mulut... en. teman yg kata... bukan aku yg kata nie... dia kata pie beli jerk kat luar.. takyah susah2kan diri nak masak during weekdays... kalau weekend ok lah kalau aku nak berjimba kat dapur and be a naked chef! hahahaha....
Hari Sabtu lepas.. aku buat sekian kalinyer masak satu laukk bukan kegemaran aku... yerr aku bukan penggemar lauk kari... nak2 kari ikan... kalau kari ayam @ daging ok lagi lah... entah naper.. since arwah mak ade lagi pun.. dia suke jerk masak lauk kari.. tapi aku yg tak berapa berkenan ngan kuah kari nie.... pasai tu lah seumur hidup aku.... aku tak penah lagi masak lauk kari sendiri... selalu makan yg org dah masak jerk.. hehehe...
Tapi entah apa angin puting beliung dah serang diri en. teman... tetiba lak dia mintak aku masakan dia masak kari kepala ikan... *gulp* terjojoii bijik mata aku ngan permintaaan dia tu! tapi demi tak mo menjatuhkan air muke sendiri yg tak tahu nak masak kari... maka aku pun try lerr kill ‘naked chef’ aku nie buat sekian kalinyer! :p
So jom tengok menjadik tak skill 'naked chef' aku kali nie... :D
Dimulakan ngan bahan2 menumis!
Bawang merah, bawah putih & halia....
daun kari, kulit kayu manis, campuran halba & bunga lawang....
Tumiskan bahan2 diatas nie sampai wangi @ kuning ke-emasan @ garing... then barulah bubuh........
Serbuk kari ikan!
Serbuk kari tu seeloknyer dibancuh ngan air dulu... then biler dah sebati baru tuang masuk ke dalam bahan tumisan yg dah garing tadi....
Iklan Jap.... aku guna serbuk kari ikan babas yg HOT & SPICY... aku kan hantooo cili.. so kalu boleh semua nak pedas2 belaka... dulu2 waktu arwah mak aku masak tak der lagi pun yg jenis Hot & Spicy nie... mungkin nie keluaran yg agak latest lah kott...
lepas rempah kari & bahan tumisan tu semua dah garing.... tuangkan air asam jawa.... then tambah lah air yg hendak dijadikkan kuah secukupnye....
kalau dah namanyer kari kapla ikann... maka bahan yg paling penting harus ade adalah kepala ikannye yerr! aku guna kepala ikan jenahak... kalau nak guna ikan merah pun ok gak...
Biarkan sampai mendidih... then masukkan lah kentang & bendi lupa lak nak amik gambo ..... then bubuh garam & gula secukup rasa......
Dan inilah hasil nya!
Dan inilah hasil nya!
sentuhan 'naked chef' ku! kari kepala ikan jenahak! amacam nampak tempting tak??? :p
Sian ikan jenahak aku tuu.... sampai rompong mulut dia aku masak... weii.... bukan salah aku yek... tapi salahkan periuk Mayer yg sangat bagus dlm kekdah peng-rebusan! semua bende cepat empuk biler dimasak di dalamnya! termasuklah ikan aku pun dah nak jadik empuk sama... huhuhu....
Errrmmm... aku sangattt eksited nak tahu org punyer comment on my curry nie... ye lah... nama pun first time masak kann.. harus lah nak tahu ok ker tak.... kat mana yg terkurang & perlu ditambah.... so next time buat.. leh aku perbaiki...
So 3 juri awam telah dipilih (my dad, en. teman & my younger sister)... keputusannyer... semua org makan sampai bertambah... jawapan harus lah sedapppp! hahahaha... cuma!! ade satu jerk yg kurang kata mereka... kuah tu cair sikit... maybe kurang rempah kari.... which aku tak deny tang tu... memang betoi pun... sebab aku sendiri rasa kuah kari aku tu agak cair sikit lah... so next time buat kene kasik tambah rempah kari tu banyak2 lagii supaya pekat... dari segi rasa... memang dah sodap katanye! :D Owh ya.... curry style yg aku masak nie ala2 curry india yer.... tak pakai santan langsung... memang 100% rempah sesajer....
Sebagai pelengkap 'majlis'... harus ade.....
Errrmmm... aku sangattt eksited nak tahu org punyer comment on my curry nie... ye lah... nama pun first time masak kann.. harus lah nak tahu ok ker tak.... kat mana yg terkurang & perlu ditambah.... so next time buat.. leh aku perbaiki...
So 3 juri awam telah dipilih (my dad, en. teman & my younger sister)... keputusannyer... semua org makan sampai bertambah... jawapan harus lah sedapppp! hahahaha... cuma!! ade satu jerk yg kurang kata mereka... kuah tu cair sikit... maybe kurang rempah kari.... which aku tak deny tang tu... memang betoi pun... sebab aku sendiri rasa kuah kari aku tu agak cair sikit lah... so next time buat kene kasik tambah rempah kari tu banyak2 lagii supaya pekat... dari segi rasa... memang dah sodap katanye! :D Owh ya.... curry style yg aku masak nie ala2 curry india yer.... tak pakai santan langsung... memang 100% rempah sesajer....
Sebagai pelengkap 'majlis'... harus ade.....
sayur goreng... aku peminat no.1 sayur kobis... so aku masak kobis... walaupun en. teman tak berapa berkenan ngan kobis! hehehee....
dan jugak sambal belacan.... sambal belacan kalau nak lagi power kene tumbuk pakai batu lesung.. tapi aku buat banyak sekali gus so tak larat nak menumbuk kekdahnyer! :p
p/s: seronott sgt biler percubaan kali pertama menjadik! terussss semangat 'naked chef' aku makin menjadik-jadik! :D
fuhhhhhhhhh yg paling menggoda sambal belacan tu ..slurpppp.
ReplyDeletetp nmpk dah sempurna tu neena ,nanti jemput akak tau kalau masak lagik kepala ikan ..my pebret hehehhe
cuma time mabuk² ni jadi x pebret plak hahaha
tp nasib baik x pebret ,kalau tidak neena kene hantar ke shah alam plak sbb akak ngidam miahahaha
Neena: nampak mcm selera jerk....ni dh blh bukak kedai makan ni. blh lawan kedai2 mamak yg ada tu!....
ReplyDeletepergh lengkap resepi dr blog mia la neena..hehe..marvellous pic & msakannnya
ReplyDeletewah..blog kita sekarang meriah ngan makanan kan..haii..tak lama jer lagi nak posa..harus la haru biru hidup tgok semua blog banyak publish entry makanan..
ReplyDeleteAmboi..sedapnya kari kepala ikan..maveles gitew..(sambil telan air liur)..
ReplyDeletepunya la besar gambar, macam ada kat depan mata jer..hehehe..
tahniah neena.. nampak sedap.
ReplyDeletexpe rajin memasak skrg pon dh nk puasa. lebih sedap air tangan isteri masak tuk suami...
fuhh..teringin nak makan kari kepala ikan kak neena .. the naked chef..;)
ReplyDeletekari ah satu2nya jenis lauk yg aku x pernah masak... x pandai... :(
ReplyDeletenak teraila nampak sedap yang penting takde santan biase buat mesti ada santan hehe
ReplyDeleteJiejah:
ReplyDeletehehehehee.... sib baikkan... kalau takk harus kene postkan makanan2 nie kat akak! :D
azzey:
ReplyDeletehohohoho... jauh sangatt tuuu! :p
Mia-Ina:
ReplyDeletehehehe.. kebetulan plak kite sama2 masak kari kann... resipi mia pun ok aapaa! :D
Amanda:
ReplyDeletehahahaa.. tau takpe! :p
Azmiezas:
ReplyDeletehehehehee... nampak real ek kak? :D
ikiqzana:
ReplyDeletehehehehe... thanks akakkk.. :D
Shu:
ReplyDeletehehehee.. nanti kalau turun KL.. akak jamu shu makan kari kapla ikan nie naaaaaaaaaa.... :D
Iena:
ReplyDeleteaku pun sama beb... tapi kalau tak cuba tak tau kann.. skg dah pandai dah! :D
POSH:
ReplyDeletehaa.. try jgn tak try taU! :D
Neena...taruk lah step by step resepi sambal belacan tu. lool so marvellous lah..h..i kalau buat sambal belacan selalu fail..padahal tu basic je kan...
ReplyDeletemabelesnye curry chef neena nie..
ReplyDeleteterliur beb !
hehe
Neena nak tau tak, lepas tgk kari Neena ni, balik rumah I terus carik bahan tuk masak kari...hasilnya kari kepala ikan merah...fuyooo...hebat2...hehee
ReplyDeletemelin:
ReplyDeletehuhuhu.. senang bangatttt dear! dia tak der banyak step.. just blendkan cili merah + cili padi kalau nak pedas... together with belacan and gula.. then perah air limau kasturi... then siap! :D
sLEEping BEauty:
ReplyDeletehehehehe... rupe jerk terliur.. kalau you rasa tak tahu lah camner! :p
melin:
ReplyDeletehahahahaa... cool! ;)