.
Di awal minggu nie aku masak asam pedas pulak! |
Uuuiishhh!! serious dah lama giler aku tak masak masak asam pedas secara sendirian berhad! so bile tiba bulan puasa... 'naked' chef naik tokchang... segala tok nenek resipi yg dah lama rasa dia tak masak.. dia nak masak...
So hujung minggu hari tu dah siap2 beli ikan pari... beli pari putih.. sbb isi dia lembut berbanding pari hitam...
siap gigih beli cili kering lagi.. kengkonon nak buat asam pedass power ranges! :p |
Aku selalunya memang jarang lah memasak guna cili kering.. malas nak blend! ahahaha.. so tu yg main beli cili boh cap puteri jerk kat Giant.. senang! tapi utk buat asam pedas nie... dok verangan nakkan originality lah kengkonon nyaa.. waimaaa... gigih lah aku beli cili kering.. rebus... dan blendkan.. tukang gunting cili.. siapa lagi kalau bukan my soulmate.. en. teman! ehehee.. TQ Bee!! :D
Jom tengok my resipi asam pedas versi gorjes gonjeng!
~ Ok.. memula blendkan dulu bahan2 nie... bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan... sapa yg suker super pedas.. leh blendkan sekali cili padi didalam nyer...
~ Then tumiskan dahulu halba campur bersama2 dengan daun kari dan serai sehingga wangi...
~ Kemudian masukkan bahan2 yg telah diblendkan (bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup & belacan) tadi... tumis lagi sampai wangi dan kekuningan...
~ Biler dah garing.. masukkan cili kering / cili boh yg dah diblend kan tadi.... tumis sampai garingg lagi... time nie make sure dia betol2 garing dan pecah minyak yer... kalau nak pekat.. leh bubuh cili kering lelebih sikit...
~ Kemudian boleh masukkan air asam jawa.... biarkan sampai mendidih...
~ Then masukkan gula ke dalam... cam aku... aku gunakan gula merah... so tu yg nampak kuah aku cam agak pekat... kalau agak2 rasa kurang manis.. leh tambah ngan gula biasa pulak... then kalau terus nak bubuh garam pun ok..
~ Then kacau sampai rata dan biarkan mendidih.. biler dah mendidih boleh lah masukkan ikan (pari / parang / terubuk)...
~ Biler dah mendidih... masukkan daun kesum dan bunga kantan pulak..
~ Then last sekali leh masukkan bendi & tomato! Agak2 bendi dah lembut... dan ikan dah masak... leh lah tutup api!
maka siap lah asam pedas ikan pari versi gojes gonjeng yg power ranges nie! :D |
cx suke gile asam pds pari.. yummyy~~~ pekat gile kan neena masak. grrr~ nak!!!
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletesuka tgk menu2 masakan awk
aku baru ternak ikan pari dlm esbok. igt nk msk hr ni skali mkn luar plak. hope ikan pari ternakan masih sht walafiat dlm esbok kecik tu...
ReplyDeleteSEDAPNYEEEE.......ni asam pedas melaka kan.. ni lauk favorite shu kalau mak shu masak..mak panggil masak cabai...org penang punya panggilan..hehehe...
ReplyDeleteslurrppp!!! look yummehhhh!!! dari kepekatan asam pedas ko ni beb, sure rasanya terangkat di tekak...juling mata aku menengoknya :D
ReplyDeletesuka la ikan pari masak pedas kalu tumis ni..baru la nampak merah2 menyala tu..
ReplyDeletepak mentua selalu beli ni..mentang menantu dia suka makan..kira pulun beli la..beli lagi tak masak juga
semalam, inilah juadah berbuka kami sekeluarga..
ReplyDeletepeerrgghhh.. warne merah menyelerakan.. ai dulu paling tak suke lauk ni..jadi tek pernah rase nak belajar masak lauk ni.. tapi biler dah kawen.. laki ai paling suker lauk ni..!! tak pasal2 kee belajr gak masak lauk ni..;p
ReplyDeleteI like....
ReplyDeletegojesnya resepi leh tirula beb...sebabnampak beza dari resepi ku..thanks bebeh
ReplyDelete1st aku dgr asam pedas letak daun kari...tp mmg aku ske asam pedas ikan pari ni...sampai berhingus2 makan.ehehe..
ReplyDeletewah, sy org mlake pon x pndai msk asam pedas... kalu nk mkn suh mak masakan jer... itu pon nk kene tgu balik melaker coz sy skrg dok perelih...
ReplyDeletetp asam pedas ikan parang lg mcabar nk mkn... ^grrrrrrpp^
perghh..tgk je dah terliur...huhu
ReplyDeleteSedapnya..Peberet tu since bakal berkhwn dgn org Melaka. hehe Kadang2 hana ganti ikan pari tu dgn ikan merah. pun sdap.
ReplyDeletewahh mmg gojes... dah lama tak makan asam pedas ikan pari sebab tak reti buat, boleh la cuba resipi ni nanti...
ReplyDeleterajennye akak gojes masak sekarang... mkin sihat en teman pas ni ek..hehe
ReplyDeletesabar je la...bila nak try nih!
ReplyDeletek dee pya resepi..takde boh halba campur tu tp ada bubuh halia..and no sugar in my food..hehehe..
ReplyDeleteneena..blendlah cili kering tu byk2..boh myk masak sket..simpan dlm peti ais..cili kering blend lebih sedap dari cili boh tau..hehehe..
akak sedapnyeee....
ReplyDeletedah terliur nie..
sungguh gojes itu asam pedas ikan pari.. hehe:)
ReplyDeletesedapnya.....nmpak sgt gojes n yummy....
ReplyDeleteomg your asam pedas membuatkan akak ... Gulp!!
ReplyDelete1st time tgk masak asam pedas letak daun kari.. walau apapun, bunga kantan tu mabelessss i loikeeee!~
ReplyDeletecx's:
ReplyDeletehihi.. memang saja buat pekat2.. sbb en. teman tak suker kalau cair bair! :D
Anum:
ReplyDeletehihi.. Thanks anum! :)
InaAchik:
ReplyDeleteselamat berasam pedas pari jugak yer ngek! :D
Shu:
ReplyDeleteerrmm.. akak tak tahu lah melaka ker tak dear... main tibai jerk masak janji masak asam pedas! hehehe...
nome:
ReplyDeleteehehehe.. pekat tapi tak lah pedas sangat pun beb.. sbb aku tak bubuh cili padi pun.. just guna cili kering jerk! :D
Kyra:
ReplyDeletememang I pun fav kalau masak asam pedas mesti ngan ikan pari! :D
Hanis Azla:
ReplyDeletewahh.. kebetulan sama kite punyer menu berbuka yer! :D
aTy _faRed:
ReplyDeleteehehehee.. ok lah tuu! :D
pena rozie:
ReplyDeleteThanks dear! :D
Mimy:
ReplyDeletehihi.. no problemo beb! try it out yea! :)
ratusiput:
ReplyDeletehihi... first time ek.. memang ade gak resipi yg bubuh daun kari nie.. but very rare lah kot! :D
˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ:
ReplyDeleteI dulu2 pun selalu fail... but don't worry.. practice makes perfect! :D
Suria:
ReplyDeletehoho.. memang kalau pakai ikan parang or terubuk.. leh naik nanges nak makan.. sbb susah nak dpt isinya.. balik2 tulang yg keluar! hahahaa...
O'gosh:
ReplyDeleteheehehee.. thanks! :D
Hana Soffelia:
ReplyDeleteyeaa.. masak asam pedas nie sangat versatile kan.. pakai seafood or ayam pun ok jer.. :D
Hanis:
ReplyDeletehehe.. cuba2.. :D
Aini:
ReplyDeletealaaaa.. time tengah rajinn mengilozz tu layan laa.. now biler dah makin penghujung ramadhan nie makin dah kelautt dah kerajinan naked chef tu! ahahaha..
Biqque:
ReplyDeletetry jer dear! senang jer! :D
Dee:
ReplyDeleteyeaa.. betol tu kak dee.. sebenarnyer cili kering adelah jauh lebih sedap dari cili boh kan! and now memang dah simpan pun dlm fridge setupperware! ehehehe..
cunndaa:
ReplyDeletehuhu.. sorry coz dah wat u terliur yea! :D
Lia:
ReplyDeleteehehehe.. thanks sis! :D
Softtouch [Hanim]:
ReplyDeletethanks dear! :D
eLLy:
ReplyDeleteheeeeee~~ akak masak mesti lagi sedap dari neena masak nye lah! :D
sW33tdARLiNG:
ReplyDeletehihii.. masak nie perlu ade bunga kantan dan daun kesumm.. if not rasa dia confirm kurengggggggg!! :D