Sapa suker kuih onde-onde... ataupun ade jugak yg mengenalinya sebagai kuih buah melaka? Sapa suker leh geng ngan gonjeng! :D
|
Kuih onde-onde merupakan kuih favorite aku... dulu2 setiap kali dlm bulan ramadhan.. arwah mak aku tak penah missed buatkan aku kuih onde2 nie.. dia tahu aku sukerrr giler ngan kuih nie... |
So now biler mak dah tak de.. pandai2 lah bawak diri sendiri.. nak makan.. sendiri lah buatt! sib baik lah buat kuih nie tak susah mana... sangatttt mudaahhh.. sambil memasak lauk pauk yg lain pun leh jerk buat kuih nie... Sib baik lah ingat jugak sikit2 arwah mak punyer resipi buat kuih onde2 nie... Aku teringin bebenor nak makan kuih onde2 arwah mak aku... so nekad buat jugak pada sabtu kelmarin since kami adik beradik semua berbuka bersama-sama kat umah my dad....
Ok.. jom tengok camne nak buat kuih onde-ondeh nie... kot laa ade yg kata... "laaa.. kuih senang ya rabbi nie pun nak diajar ke membuatnya?" ehhh.. jgnn.. ade kot2 adik2 yg baru nak belajar memasak and tak tahu camne nak buat kuih tradisional onde-onde nie.. boleh lah kot rujuk2 entry aku nie sebagai rujukan kannn.... ehehehee...
|
bahan2 yg diperlukan adelah... Daun pandan, Gula Melaka & Tepung Pulut! |
|
Mula2 blendkan daun pandan utk dapatkan air pandan nya... |
|
tuangkan sedikit air.. (air tu agak2 lah ikut adunan bancuhan tepung korang) |
|
Lepas dah diblendkan... tuang kan air daun pandan tu ke dalam tapisan... |
|
then tuangkan air pandan tadi ke dalam tepung pulut... |
|
pastu uli tepung pulut tu hingga sebati dengan air daun pandan yg telah di tapis tadi! |
|
Ok.. biler dah sebati jadikkan dia dowh seperti ini.. agak2 lah adunan tu.. jgn terlalu lembut dan jgn terlalu keras! |
|
Then gula melaka hendak lah di potong dadu... |
|
lebih kurang daduu begini lah gayanya! cam aku tak suker kuih onde2 nie besar sangat... aku suker saiz dia cute2 which sekali leh terus masuk mulut... so kalau takmo besar sangat.. make sure waktu potong gula melaka tu dipotong dlm saiz kiub2 yg sederhana kecil yer! :) |
|
then.. gentel-gentel kan secara bulan doh tadi.. ikut lah suker korang nak saiz kuih onde-onde korang tu besar mana.. then letakkan gula yg telah di potong dadu tadi di tengah2 doh! cam aku suker gula dia lebih sikit.. supaya biler makan dan gigit tu terasaaa lah gulaaa tu.... |
|
then gentel-gentel kan semula doh tadi sampai gula tu tersembunyik di dalamnya... btw dlm pada masa korang menguli kuih nie... panaskan air dlm periuk utk merebus kuih2 yg dah siap nie nanti.... |
|
biler air dah mendidih... masukkan kuih onde-ondeh korang ke dlm nya! |
|
Ok nie penting! camne nak tahu kuih tu dah masak? Senang jek.. biler ko tengok kuih onde-onde nie dah timbul camgini.. itu maknenyer ianyer sudah boleh di angkat! kire dah masak lah kalau dah timbul tuu... kalau dia masih dok mendapp kat bawah.. jgn angkat.. biar sampai dia timbul dulu taw! |
|
waktu angkat kuih2 tu.. kalau dapat gunakan tapisan much better so that air rebusan tak ikut sekali! |
|
then terus masukkan kuih tadi ke dalam kelapa parut! Tips:- kalau takmo cepat basi kelapa tu.. make sure letak kan secubit garam di dalam nyer.. gaul sampai rasa dulu kelapa parut tu... then baru masukkan kuih onde2 dan golek2 kan sampai rata! lagi pun rasa masin pada kelapa tu akan sangat balance up with kemanisan gula melaka tu tadi! Oh ya lagi satu... kalau beli kelapa parut.. make sure mintak bahagian putih nya sahaja yer.. jgn mintak sebijik yg dia parut sampai ke kulit tempurung tu sbb nanti kelapa parut nampak cukelat2 dan tak cantik! |
|
and yea! dah siap puN! senang giler kan membuatnya? haa... cer try kalau tak caya.. :) |
Ok.. seriously aku nak ckp aku memang dah gilerr kemarukk ngan kuih onde2 sejak buat hari tu.. bukan aku jerk.. ngan en.teman pun dah joint sekaki! hahaha.. serious! sib baik lah senang nak membuatnyer! balik kejee.. just 1/2 hour before berbuka pun sempat kiteorg dok menggentel kuih onde-onde nie... Haaa.. jgn tak percaya.. en. teman pun seronok and joint sekaki ngan aku dok membuat kuih onde-onde nie tau.. sometimes tu dia pulak yg hoverrr nyaa.. nak mengguli and gentel and siapkan semua lah! hihihi....
Btw... memang puas hati lar biler dpt buat sendiri... sbb kalau beli kat PaRam.. 5 bijik leh jatoh RM2! gilozz! baik aku beli bahan yg harganya pun lebih kurang 2 hingget.. then buat sendiri and dah tentu2 berhari-hari puas aku makan taw! hihihi...
Btw kuih onde-onde aku nie memang nampak cam pucat lesi sikit kan... it is b'coz aku tak sukerr arr pakai colouring! tak tahu naper.. aku suker kan originality warna daun pandan itu sendiri.. tapi in case ade yg suker nak nampak hijauu cam incredible hulk.. boleh lah tambah color kat bancuhan dowh korang tu nanti... and lagi satu.. ade gak sesetangah org buat kuih onde-onde nie... diaorg bubuh air kapur... aku tak bubuh.. sbb aku tak suker kuih nie kalau liat sangat.. kalau bubuh kapur dia akan jadik lebih kenyal sikit lah cam kuih koci tuu.. tapi yg nie aku buat tak bubuh kapur.. owhh! sangattt cantikkk jadiknya! tak sangka pulak biler makannn sangatt gebusss and yummiess!!
Dah 3 hari berturut-turut makan kuih onde-onde nie... and so far tak jemuuu-jemuu lagi pun! rasa2 cam nak buat lagi lah hari nie... lalalalalalalaa.....
yeahhhh! ini mmg kuih peberet kita..puasa ni dh 2 x buat..hihihih
ReplyDeleteI pun baru nak buat weekend ni. 1st time nak cuba, harap2 menjadi. Hehehe
ReplyDeletekuih kesukaan ramai...aku tengok sana sini orang buat kuin ni di bulan pose tak lupa umah aku jua....ebrbaloi wat kuih ni sebab sedappp rasa manis bila makan kat mulut
ReplyDeleteterliur ni..tp kan wat sendirik puas ht..lau beli kat bazar..mak aiii..kedekut yer inti dlm die..
ReplyDeletebetul tu buat sendiri lagi berbaloi baloi .. cuma tinggal rajin dng malas jer :D
ReplyDeletedulu kan i tak tau buat koi ni..p guna tepong gandom..
ReplyDeletekuih jadi keras macam batu..
muahahahahahahahha
lani dah tau guna tepong pulot
thn ni x buat lagi onde2 ni...
ReplyDeletenak kena buat jugak ni...
i suka! i suka! *sambil angkat tangan*
ReplyDeletei tak sangka sesenang ni! ok, usaha tangga jaya :D
shu taktau buat..sib baik akak ajar..leh la belajar..
ReplyDeletenak buat jugakkkkkkk !!!!!!! :)
mantop seh! terliur den dibueknyo! balik kang den nak buek...thanks babe! sbb bagi idea super gonjeng ni...lalalalalalala!!!! (tgh dok pk sempat ke tak sampai umah balik kang)
ReplyDeletekuih favvy dan ye mmg senang nak buat..
ReplyDeletepebret kuih nie..
ReplyDeleteakak, sepanjang nida folow bloq akak ni...dan tgk cr akak pesembahkan setiap resepi akak....
OMG, bersih SANGAT......n terator.....
xdaklaaa kelam kabut...dan sekali pandangjaa terus melelah air lior.....
sbnarnya lepas trfile hari tu nak cuba buat onde2 ni.. tp tak de gula melaka tu.. terus terpendam smpai skang..
ReplyDeleteskang jeng dah kuarkan langkah2 yg sangat terang dan sesuai utk org mcm mekchu ni haaaa...
kuih onde2 fav akk tu.. rajin neena buat.
ReplyDeletesukaaaaaaa!!! nak nak dpt mkn panas2, pastu bunyik plup kat mulot, hhahaha.. cair jek gula tuh, ya allah.. ye ye saya pon xguna color, xbesh, daun pandan lagi besh, wangi jah
ReplyDeleteWpun senang sy la salah sorng yg tak pernah buat..baru nak cuba buat & nak cari resepi..tq sis sudi share resepi...
ReplyDeletekuih favourite i nih..
ReplyDeletetapi tak pernah terfikir la plak nak buat sendiri sbb rasa mcm susah jer.
lepas tgk resepi u bagi ni eh eh mcm senang lah pulak.
nak try lah nanti.
tq gonjeng for sharing :)
ya allah.. rajinye... ana pernah buat kueh gula melaka ni. malasnye sebab time gentel2 kueh tu dia melekat2 kat tangan.
ReplyDeletesedapnye ! da lame tak makan
ReplyDeleteterima kasih share resepi ^^