Tuesday, July 5, 2011

My Gorjes Sambal Udang Petai!


Dah lama gak rasanyer my 'naked' chef at home keudara disini...  weekend baru nie si 'naked' chef kembali bertarung di dapur! well.. bukan lah sebelum2 nie tak turun langsung ke dapur.. tapi aku nie kalau turun dapur biasanya pada hujung minggu jerk!  coz time tu lah ade lebih masa utk wat preparation masak memasak nie.. nak gie pasar.. nak bersihkan bahan2... nak pung pang pung pang kat dapur... so masa lebih panjang... lebih relax aku nak masak... 

Kalau hari keje seriously aku ckp memang aku nie jarangg gak lah turun dapur.. coz by the time balik umah.. baru nak ke pasar beli itu ini... errrmm.. jawabnyer kol 9-10 malam lah baru nak makan... lagi pun nak isi perot utk 2 org makan jerk... beli kat luar lagi murah kengkadang tuu... nasib baik lah en. teman sangat mudah nak dijaga dari segi pemakanannya.. dia langsung tak cerewet!  apa pun dia ok jerkk BUKANnya Apaaaa Pun Takk Bleyyy!! eehehehehehe...  so kalau hari keje tu kalau aku sempat.. aku wat yg simple2 jerk kalau tak beli kat luar.. maybe aku masak nasik goreng ker.. wat sandwish ker.. or maybe salad & spaghetti!

Kengkadang tuu.. mood memasak during weekend bukan main mencanakk.. tapi ade jerk program over the weekend.. attend kenduri kendara laa.. dan macam2 lagi lah.. ade jerk yg turn up lately nie.. but over the weekend baru nie... alhamdulillah... at last rindu aku nak berkungfu kat dapur terubat jua.. tak lah masak hebat sangatt punnn... takat samball jerk pun.. tapi yg membuatkan hebat tuu biler tang dia meletop-letop.. pastu abiss lantai dapur aku tuuu berseni jadiknya biler menumiss! uhuhu.. tu yg tak tahan tuu.. nak kene bersihkan lepas menumis! menchikkk!!  :p

Ok lah.. takmo potpet potpet pepanjang lagi.. coz penat2 mengemas & berhempas pulas didapur pun tetap menang memakannyer! hihi.. so here u are.....  

DSC_0489 copy
My Gorjes Sambal Udang Petai!
Serious geram tengok udang2 gojes tu dok tergolek molek dlm bakul raga kat pasar tu!  dari elok2 rasa takmo masak... end up terus roh naked chef aku bertiup kencang ke dalam badan.... waimaaaaa.. apa lagi... haruslah aktiviti berkungfu di dapur dilakukan setelah udang2 tu selamat berada di pangkuan aku...

Masak sambal udang petai nie mudah jerk... cuma cam aku yg kengkadang malas nak masak version sambal nie sebab dia suke melompat-lompat & meletop-letop! as I said before... abiss berkecahh satu dapur! huh.. tapi nak makan punyer pasal.. berkecahhh ker.. meletop kebabommm kerr... apa de hal kannn?? :D

Ok dah jom tengok my gorjes gonjeng version of cooking Sambal Udang Petai!

Udang haruslah dibersihkan dahulu.. cam aku biasanyer udang aku siang bahagian kepala jerk.. kulit badan dia aku biarkan sampai ke ekor..

then bahan2 seperti bawang merah, bawang putih & cili padi diblendkan...

Biler minyak dah panas.. tumiskan bahan2 yg dah diblendkan tadi... tumis sampai pecah minyak..

Then boleh lah masukkan cili blend @ boh.. tumis sampai garing.. kemudian masukkan sedikit belacan.. and then tumis sampai betol2 sambal tu garing dan pecah minyak..

Then barulah masukkan air asam jawa.. kalau agak2 nak buat banyak sambal nyer.. leh lah ditambahkan sedikit air lagi....

Tumis sampai mendidih.. then masukkan lah udang yg gorjes ituuu.. biarkan seketika.. then masukkan bawang kuning dan jugak  petai kedalam nyer...

Then akhir sekali jgn lupa tambahkan garam dan gula secukup rasa...

DSC_0488 copy


Dan akhirnyer.. my gorjes sambal udang petai telah siap utk dijamu selera! :D

35 comments:

  1. saya berselera tgk sambal petai kamuuuuuuuuuuuu!

    neena post skit hahaha..melelehhhh~

    ReplyDelete
  2. sedapnyeeeeee...bilalah leh merasa air tgn the gorjes gonjeng naked chef neenaanuar ni...

    ReplyDelete
  3. neena tau tak mekchu puasa hari ni? siiikit lagi nak bukak puasa taw.. aduhhhhhhhhhhh, sedapnya kalo ada orang masak kan menu bukak puasa hari ni..

    ReplyDelete
  4. adusss laling ko memang buat akak terlior la .. slurppp slurpp

    ReplyDelete
  5. fuhhhhhh meleleh air liur akak hehehhe

    ReplyDelete
  6. owhhh nampak maveles gile..harusla cari untuk buka nanti..

    ReplyDelete
  7. gojesnya sambal udang ni..tengok color la...merah menyalaaaaaaaa..konpom sedap

    ReplyDelete
  8. lapo la kak niena~ wee hooooo baru rajin nk ngomen heheee

    ReplyDelete
  9. kita makan petai jeruk td :)

    ReplyDelete
  10. marvellous tgk sambal udang nie..sodap

    ReplyDelete
  11. mantop! sure pedas tahap melecet tekak nih..apa2pun mmg nampak super sedap di mata aku :D

    ReplyDelete
  12. sedap gile! i mmg suka sambal petai :D

    jap, guna cili kering ke?

    ReplyDelete
  13. mak aii..sedap nya. nak masak la tuk berbuka petang ni.

    ReplyDelete
  14. udang makan, petai tolak tepiii hehehehe

    ReplyDelete
  15. PinKy MoMMa:
    alololooo.. ciannyer... camne nak post.. takot kuar bauuu petaii tu.. tak sempat nak sampai kat u abg post dah rembat kot! ahaha.. ;D

    ReplyDelete
  16. Shu:
    hihi.. insyallahh.. nanti biler ade peluang & rejeki buat kamoo.. pasti leh merasa satu hari nanti! :D

    ReplyDelete
  17. mekchu:
    aiyoookk! ampuunnn mekchuu!! sesuatu yg sangat tak disengajakan! :p

    ReplyDelete
  18. Jiejah @ Iza:
    aramak.. lagi sorang.. ahaha.. soweiiieee! :p

    ReplyDelete
  19. ˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ :
    heeeeeee~~~ kalau sis masak mesti lagi sedap nie! :D

    ReplyDelete
  20. Lee-Yan-Naa:
    hehehe.. so dah jumpa tak? :D

    ReplyDelete
  21. Mya:
    hehehee.. I pun biler tengok balik rasa terlioqq! :p

    ReplyDelete
  22. Mimy:
    heeeee~~~~ thanks beb! ko kalau tahan pedas leh makan sambal aku nie.. :D

    ReplyDelete
  23. makdara TERdiva:
    wow! lagi bestt!! :D

    ReplyDelete
  24. sW33tdARLiNG:
    alaaaa.. rugii!!! ehehehe.. :D

    ReplyDelete
  25. nome:
    hihihi.. Thanks beb! pada aku pedass dia just nice laa... kalau org yg tak tahan pedas.. mesti rasa nak nanges kot kalau makan! hahaa..

    ReplyDelete
  26. Biqque:
    I guna cili boh yg instant jual kat kedai tu jerk beb.. kalau nak sedap lagi memang better pakai cili kering yg kite blend sendiri.. tapi I nie pemalas lipass sikit.. so nak yg cepat dan mudah jerk.. I guna cili boh brand Puteri... cili tu sedap! :D

    ReplyDelete
  27. Mak Izz:
    aik.. lom rasa dah sedap! ehehe.. TQ so much my dear! :D

    ReplyDelete
  28. mummysyafie:
    masakkk sis jgn tak masakk!! :D

    ReplyDelete