Asal sebut Sardin jerk.. confirm melelehh.. org lain aku tak tahu... tapi yg aku tahu.. en. teman adelah peminat berani matikkk pada Sambal Sardin! Nak2 kalau aku yg masak... ceaaa.. ceaaaa... ceaaa... :p
Tak dinafikan setiap bulan at least sekali mesti aku akan masak sardin... memang favorite dish aku & en. teman... memang muke sardinnn we ollzz nie.. but yet we're macho & gorjes kaaannnnn?? haaa... tu lah rahsia sebenarnyerrrr utk kekal & maintain gorjes! ngagagagaga... :p
Ok lah... I'm sure semua org pun tahu masak sardin kannn... cuma cara mungkin ade yg berbeza-beza.. so here wanna share my gorjes way of cooking sardin! Weekend baru nie aku masak... yumm.. yumm... :D
My Spicy Sambal Sardin Ber-Soo Hoon! |
Cara2 nya mudah sahaja.. sama jerk cam masak sambal2 yg lain..
~ Blendkan bawang merah (kalau nak lagi sedap guna bawang merah yg kecik2 bentuk cam labu tu.. aku memang masak suke pakai bawang merah jenis tu sbb rasa dia lagi sedap), bawang putih & halia... additional sapa suke pedas cam aku... blendkan sekali cili padi ngan bahan2 nie...
~ Then tumiskan bahan2 yg dah diblendkan tuu ngan minyak panas.. biar sampai garingg or pecah minyak.. then masukkan cili blend @ cili boh dan sedikit belacan... then teruskan menumis dan biarkan sampai pecah minyak lagi...
~ Then biler bahan2 tu dah betol2 garing... baru masukkan air asam jawa... kalau cam pekat sangat.. leh tambah air sikit.. then biarkan sampai mendidih...
~ Seterusnya, boleh lah masukkan sardin dan kuahnya sekali.. and campakkan (aku memang kalau masak main campak2 jerk! :p) sekali sebatang serai yg dah diketuk di kepalanyer....
~ Then tumis lagi sampai mendidih... and last sekali baru masukkan soo hoon! kacau2 sampai rata..
~ Kemudian yg terakhir sekali jgn lupa utk campakkan sedikit garam & gula secukupnye...
Then siap utk dihidang! |
Makan plak ngan kicap manis habbal! perggghhh!! malas lah nak ckp banyak sedap ke tak.. nak tahu makan sendirik lah yek! :p
sardin... pilihan cpt lagi mudah...he3...
ReplyDeleteSEDAPNYEEE...TQ KAK NEENA..KERANA MENAMBAHKAN LAGI MENU BARU SHU..:)
ReplyDeletelaki aku xsuka sadin nyampah berganda...dah tue klu beli sadin tin kecik..mana nak habis aku makan sorang...uwaaaaaaaaaa tension lagi....
ReplyDeletedik akak lapar .. dah terlior tengok sambal sadin ber soo hoon
ReplyDeleteNeena, i pun suka sangat sambal sardin ni..makan dgn nasi panas2 sodap, makan dgn roti pun sodap gak!!
ReplyDeleteahhhhhhhh tak tahan tgk, sodappppppppp!
ReplyDeletetakble tahan tgk nasi empat segi tu.ehehe..
ReplyDeletewahhh sedap bangat!!! suka sardin
ReplyDeletenampak sedap nya.
ReplyDeleteWaaahh...nampak pun dh best..makan mesti lah best...
ReplyDelete:: TAHNIAH, ANDA PEMENANG CONTEST TERSEBUT PEMENANG CONTEST GAYA DAN FESYEN
jemput singgah blog intai hadiah
azzey:
ReplyDeletebetoi2.. setuju! :D
Shu:
ReplyDeletehehe.. u're most welcome dear.. :D
PuRpLeLiCiOUs:
ReplyDeletealahai.. sian ko beb.. takpe lah.. ko masak utk ko jerk sorang dah ler. pastu frozen.. nanti biler ko nak makan.. ko panas kan lah balik.. :D
eLLy:
ReplyDeletehehehe.. sorry my sista!
OjaAmran:
ReplyDeletebetoi2.. setujuuuuuu!! the simpler sometimes the better kann! :D
Princess Kekuri:
ReplyDeleteheheheheee.. nanti cuba lah.. senang dan cepat jerk masak nie! :D
ratusiput:
ReplyDeletengagagaga.... mana ko nak jumpa beb... kat blog aku jerk ade nasik empat segi camgitu! hahahaha.. :p
etiey:
ReplyDeleteok.. kite leh geng! :D
Mia-Ina:
ReplyDeletehehe.. thanks dear.. tapi sardin nie memang sedapp jerk memanjangg! kalau makan susah nak berhenti.. :D
cunndaa:
ReplyDeletehehe.. thanks dear! :D