COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, June 29, 2012

My Gorjes Nasi Lemak!

Pertama kali dlm hidup aku masak nasik lemak sendirian berhad! wahh tetiba rasa cam nak vanggaa tak hagakk bile dpt buat nasik lemak sendiri! muahahaha...

Ini semua terjadi akibat terlalu rindukan nasik lemak arwah mak aku! uhuhu.. tu lah bile arwah mak ade.. manja sangat!! tahu semua dah siap atas meja.. pastu makan.. pastu kenyangg.. pastu melengkorr cam ular sawa!!! skg amik kauu!!! sendiri rasa nak makan.. sendiri pegi kedai.. sendiri beli barang.. sendiri sediakan bahan2 memasak... sendiri kelempang kelempung berkungfu panda di dapur.. sendiri punyer air tangan.. sendiri bersihkan peralatan masakan.. then akhirnya sendiri penat! hahaha.. baruu ko tahu dulu mak ko masak cam mana kan???  Ko ingat bile mintak makan nasik lemak.. pejamm jerk mak ko buat magik semuanya tersedia atas meja? haa.. now baru lah kite tahu betapa besarnya pengorbanan sorang ibu kan? sobbs.. sobbss...

Akibat rindu pada nasik lemak arwah mak lah aku buat jugak nasik lemak sendiri waluapun boleh aje aku beli kat luar sana yg sah2 melambak org jual nasik lemak!

My Gorjes Nasi Lemak!
Camne nak masak nasik lemak? Kacang jer membuatnya.. sama jer cam ko masak nasik biasa.. cuma ko perlu tambahkan bahan2 nie jer...

Santan, daun pandan, secubit garam, & sedikit halia!

lepas tuh masukkan kesemua bahan tadi ke dlm periuk yg berisi beras... santan tu pepandai lah korang agak.. ikut suke kepekatan dan kelemakkan nasik tuh byk mana yg korang nak!  garam pun jgn banyak sgt.. kang masinnn pulok! Then masak jer dlm rice cooker as usual...

Then siap!
Kalau namanya nasik lemak... mesti lah nak kene ade telor, timun, dan yg paling penting sambal!  Itu lah sebab musababnya mengapa aku buat sambal ikan bilis ku yg gorjes itu! hehehe... Kalau korang buat sambal kosong jer... kene lah goreng ikan bilis utk nasik lemak nie!  Oh ya.. actually nasik lemak aku nie kurang gorjes sbb tak berapa nak lengkap coz takde kacang goreng! haha.. aku dah kefenatan! malas dah nak goreng kacang.. so abaikan jer lah.. janji most of the ingredients dah ade! :D

By the way... ade yg cam terkezutt skit biler aku bubuh buah keras dlm sambal ikan bilis aku tuh kan?  hehe.. actually buah keras tuh dibubuh utk pekatkan sambal.. so guna sikittt jerrr buah keras tuh tau utk naikkan keSerian & kepekatan sambal! :)

Perkongsian Antara Kisah Sedih & Masalah!

Dalam kehidupan... kite perlukan teman utk meluahkan perasaan!  apabila kite sedih ataupun kite sedang dilanda masalah, sudah pastinya kite amat memerlukan 'A Shoulder To Cry On'! 

In my life... selain dari mengadu pada Allah, suamiku adelah nyawa keduaku!  Dia ibarat pantai yg begitu tenang hadapi setiap hempasan ombak di setiap saat pasang dan surutnya!  Selain suami, aku juga memiliki sahabat² terulung yg senantiasa berada disisiku!   Seriously... I'm so blessed by having Allah, Hubby and few Best.Friend.Forever! 

Terkadang bile kite ade masalah, secara sedar atau tidak ia mudah terpancar diwajah mahupun dlm bentuk penulisan!  Secara tidak sengaja.. ia bisa mengundang persoalan pada orang ramai disekeliling kite!  Mereka mengambil berat dan bertanyakan.. "Kenapa, ade masalah ke? Ade org sakit kan hati awak ke?  Cerita lah kalau ade masalah.."  Biasanya aku akan jawab.. "Tak lahh.. saya ok jer.. maybe hari nie rasa kurang mood ceria sikit.. :)" OR "entah lah.. hari nie rasa cam hari bosan saya! hehe.."

Memang rasa sgt terharu bile ade yg mengambil berat tentang diri kite kan?? Yes.. I do feel the same way too bile ade yg sgt caring pada kite.. Kalau suatu masa dulu aku tidak pernah kisah dlm berkongsi dengan sesiapa sahaja tentang segala cerita sedih, amarah, tidak puas hati coz maybe I'm too open minded... and always believe that everybody are sincere enough!  Memang tak dinafikan.. ade jugak segelintir yg benar2 ikhlas dan jujur dlm berkongsi masalah dengan kite.. but jgn lupa ade jugak sesetengah dari nya yg sekadar menangguk di air yg keruh!  Tidak mustahil org yg bertanyakan masalah kite tuh ade niat yg tidak baik pada kite!   Depan kite memang lembut gigi dari lidah.. bertanya seolah-olah sangattt prihatin & mengambil berat.. tapi disebaliknya.. mereka sekadar ingin mencari aib dan ingin mengambil masalah kite itu sebagai satu jajaan cerita disana sini!  

So.. nowadays, kite perlu berhati-hati dlm berkongsi kisah kite.. org kata kisah yg baik2.. kisah yg happyy2.. ianya digalakkan utk dikongsi bersama.. tapi kalau kite berselingkuh dgn sesuatu permasalahan... adelah lebih baik kite berkongsi dgn Allah dan juga dgn org yg paling rapat dlm hidup kite seperti suami & BFF!

Berkongsi kisah sedih & permasalahan adelah dua perkara yg berbeza pada aku!  kalau kite kehilangan ahli keluarga ataupun kite kene rompak... kisah sedih sebegini tak salah rasanya nak share ngan sesiapa sahaja.. coz dari situ kite dpt support dari kenalan2 kite!  Yang dari segi permasalahan ini plak adelah dari sudut pandang sebagai contoh ko gaduh ngan mak mertua ko... tak yah lahh ko nak pi citer to whole world that you're having a problem with your mother in law!  so kisah sedih dan problems adelah 2 perkara yg berbeza yea! you must know which is which!  Which one to share with your Entire World and which one you should share with your Entire Universe!  World and Universe are totally different!  nak tahu apa perbezaannya?  tengok kat SINI!  So, basically Universe is more wider than a World! :)

Now, I've learned that... Allah Is The Greatest, Awesome Hubby & Wonderful Best.Friend.Forever are my Entire World!  So, I do keep my problems for my Entire World because they are the quality ones and I do keep on sharing my happy moments to the Whole Universe without any boundaries!


*GAMBAR SEKADAR PELENGKAP ENTRY*
:p


Thursday, June 28, 2012

My Gorjes Sambal Ikan Bilis!

Lama betol rasanya entry Naked Chef tak ke udara di I'm Yourss nie!  oh.. itu tak bermakna dapurku tak berasap langsung ye!  berasappp tatapp berasapp cuma mungkin aku tak update kat sini sebab kalau dah aku ulang2 kali masak sup ayam.. masak lemak cili api.. masak sardin... takkan lah tiap kali masak tiap kali nak citer kat sini kan?  so, kalau aku ade update baru about my gorjes recipe tuh maknenya resepi tuh belum pernah aku kongsikan bersama korang di I'm Yourss nie ye! :D

Ok.. baru2 nie aku tetiba kemaruk nak masak sambal ikan bilis!

Cara masak sambal ikan bilis nie mudahh jerr!  cuma yg aku tak suker nak kene goreng ikan bilis nya dulu before menumis sambal nya!

Make sure korang dah goreng ikan bilis siap2 before tumis sambal ok! Cam aku suker makan ikan bilis rangup2..

Nie bahan2 nak masak sambal! 
Cara masak sambal mudah jer.. tapi kot lah ade yg tak pasti camne nak masak sambal.. meh aku kongsi style aku masak sambal meh!

~ Mula-mula blendkan bawang merah, bawang putih, cili padi (kalau suke extra pedas), sedikit belacan & sedikit buah keras!

~  Kemudian tumis bahan2 yg telah diblendkan tadi sehingga naik bau, garing dan kekuning kuningan!

~  Then, masukkan cili boh ataupun cili kering yg dah dikisar! (sebenarnya kalau nak lebih sedap guna cili kering.. tapi aku nak express aku beli cili boh siap jer.. itu pun dah cukup sedap buat aku! :D)

~  Kemudian teruskan menumis bahan2 yg diblend & cili tadi sampai betol2 masak garing!

~ Biler agak2 dah cukup garing... tuangkan air asam jawa secukup nya!

~ Then agak2 bubuh garam dan gula secukup rasa!

~ Akhir sekali bubuh lah ikan bilis yg telah pun digoreng tadi ke dalam sambal!

~ Gaul hingga rata... kemudian boleh taburkan bawang kuning yg dipotong secara bulat!

Maka siaplah sudah My Gorjes Sambal Ikan Bilis! :)


p/s:  I have Pre-Loved Items for Sale! Let's grab it! :)

MY PRE-LOVED SALES ~ PLNA007 Kebaya Labuh Hijau Abstrak!


Next on sales @ My Pre-Loved!!!

PLNA007 ~ Kebaya Labuh Hijau Abstrak!

Bersaiz S... mengikut cutting badan aku - ukur lilit dada 34-35, ketinggian aku 163, pinggang aku 28-29!
*as usual pemalas lifas nak gosok baju pre-loved before amik gambar! :p*

Baju nie still in a good condition coz baju2 aku semuanya aku hand-wash ok!  Aku beli baju nie dari butik PSA Collection!  :) 

So, if anyone interested in buying my Cultivation Black Top nie... sila jangan segan to PM me at cute_ena19@yahoo.com in order to know the bOOmBastic price yea! :)



PLNA001 ~ Lace Kebaya > SOLD!

PLNA002 ~ Cultivation Blue Top Christmas Limited Edition Collection > AVAILABLE!


PLNA003 ~ Gray Suit Office Attire > SOLD!

PLNA004 ~ Baju Kurung Moden Opel Hijau Kuning > AVAILABLE!


PLNA005 ~ Baju Kebaya Labuh Bersulam > AVAILABLE!



PLNA006 ~ Cultivation Black Top Office Attire > AVAILABLE! 




Wednesday, June 27, 2012

Friday, June 22, 2012

Mari Beli Kuih Raya dari HomeStyle Delight! Fakta Memilih Mahal @ Murah dan Kualiti @ Kuantiti?

Lately nie dah jadik cam tokey kedai plak menjual itu ini! hahaha...

Kurang dari 30 hari lagi insyallah kite akan menyambut kedatangan Ramadhan al-mubarak! Mudah-mudahan semoga kite semua berkesempatan bertemu kembali dengan bulan yg penuh kemuliaan dan fadhilat itu!

As usual.. biler sebut puasa.. mesti raya yg paling dulu diutamakan! hahaha... teruk tol! no la.. maksud utamakan raya tuh adelah plan2 yg berkaitan hari raya mesti didulukan beberapa bulan before tiba nya Ramadhan lagi.. just like baju raya... ko pegi tailor tengok sebulan dua before 1 Ramadhan.. confirm diaorg dah tak amik booking lagi dah!  

Eh korang dah tempah baju raya??? ke beli siap jer? aku tahun nie beli siap jerr kot!  so far dah beli lah a few baju2 baru.. tapi tak tahu lagi nak dipakai raya ataupun sebelum raya.. atau pun selepas raya! hahaha.. sebab kanggg kot lah dlm tempoh nak raya nie kangg.. jalan sana nampak cantik aku beli.. kang jalan sini plak aku jumpa lagi yg cantik aku beli lagi! haha.. so tak leh nak budget lagi yg mana satu baju raya aku! so tunggu lah dah dekat2 nak raya nanti baru decide! :D

Okk ok.. now bukan nak citer pasal baju raya.. tapi aku nak citer pasal kuih raya!  Aku memang penggemar kuih raya!  raya kalau takde kuih raya memang rasa cam tak raya!  dulu2 waktu arwah mak aku ade memang rajin lah buat kuih raya.. since ever mak dah takde nie.. memang aktiviti buat kuih raya tersangat lah merudummm! :(

Until last year... since ever arwah mak meninggal.. baru lah aku buat kuih favorite kami sekeluarga i.e. Kuih Tart Nenas!  Utk tahun nie.. Insyallahhh.. kalau ade kesempatan.. memang aku nak buat jugak kuih tart nenas nie lagi sekali!  penat memang penat.. tapi biler dah makan berbaloii sgt2 rasanya! hehehe... 

Mana cukup satu kuiih raya je kan?  hehe.. aku since arwah mak aku dah takde.. aku memang 100% beli kuih raya!  aku beli kat mana?  ade dua tempat yg menjadik favorite aku utk aku beli kuih raya.... satu dari Shazz Delight.. tapi lately nie aku dah tak berapa nak suke ngan Shazz Delight punyer biskut coz rasa dia dah tak macam dulu2 yg sedap dan pure!  biasalah berniaga nie bile dah maju mula lah nak cut cost sana sini kan.. tapi harga tatapp lah naik! uhuhu...

And this is another favorite cookies yg aku akan beli bile setiap kali Syawal menjelma!

HomeStyle Delight!
Ade bermacam-macam jenis kuih dar HomeStyle Delight nie.. jom kite tengok apa yg menarik didalam catalog nie!

Antara kuih yg berada di TOP rating dari HomeStyle Delight!
All year round favorite aku yg Almond Rocher tuh! Serious memang sedappppppppp giler!!!  tahun nie cam nak try Krispy Oreo tuh plak lah! :D

Dulu aku pernah beli Chip Flakes & Crunchy Cookies!  So far kedua-dua tuh tak mengecewakan lah!  Sedap gak pada aku!

Haa.. nie biskut baru tuk tahun nie!

another new cookies! Hhmmm.. yg Pistachio Persuasion tuh cam menarik jer.. leh try nie!

another cookies in house! 

and last but not leastt.. the other 3 types of cookies from Home Style Delight! Aku penah dah try yg Chocolate Deluxe tuh.. itu pun sedap gakk!
Insyallah... utk tahun nie aku akan tetap beli some raya cookies dari HomeStyle Delight nie!  So far utk citarasa aku lah ye, kuih dari HomeStyle Delight nie menepati citarasa aku lah.. utk org lain aku tak tahu..  but as for me.. memang product diaorg nie salah satu product home made yg bukan jenis asal boleh.. jalan... bedal!  maksud aku asal boleh tuh like.. org buat business.. ko nak buat business.. pastu main belasah jek bubuh ingredient entahapaapaentah kat dlm kuih tuh!  biler aku makan kuih semprit rasa butter.. aku makan kuih coklat chips pun rasa butter.. aku makan kuih tart pun rasa butter.. maksudnya disini semuanya rasa samaaaaaaaaaa jerkk! tapi nama kuih bukan main lah canggih manggih kengkadang tuh!  pastu bukan sekadar rasa butter semata.. tahap kemanisan kuih pun ya hampunnnn!! bukan main lagi sampai leh kene kencing manis dibuatnye!  aku ni mulut memang jenis bangsa dah biasa less sweetness!  tup2 kene makan kuih yg terhover manis.. siap lah aku membebel tanpa henti! :p

Basically kuih muih dari Home Delight nie tahap kemanisan dia masih boleh dikawal lah... jenis dan citarasa pun banyak varieties! kalau kata kuih badam.. terasa lah badam nya!  dari segi harga.. aku tak tahu mahal atau murah.. sebab aku tak pernah compare lagi dgn harga2 kat tempat lain yg buat cookies home made!  but aku punyer style.. kalau satu2 product tuh mahal sikit sekali pun.. aku pejam sebelah mata jerk.. Janji aku berpuas hati ngan product yg aku dpt!  but kalau product tuh  mahal.. takde quality... harga bukan main mahal.. memang lah confirm aku tak pandang sebelah mata product tuh!  tapii pulak kalau let say satu2 product tuh murahhhhhhhhhhhhhhhhhh tapi tastelessssssss... pun tak guna jugaK! sebab aku jenis yg go for quality not quantity ok?

Walaupun  mungkin org kata.. alaaaaaaaaaaa...... nak bagi org makan aje pun.. bukan kite yg nak makan.. kite serve ala kadar jerk dah laahhh! ehhh heloooowww!! aku kalau nak jamu org makan.. aku suke hidang kan yg terbaik hokey! macam mana aku makan.. camgitu jugak lah aku akan jamu pada org! takde bezanye! lagipun tiap2 tahun kuih raya kat umah aku nie yg lebih nya aku ngan en.teman yg makan punnn... ahahahaha... Tapi kalau kite dpt beli satu2 product tuh at cheap rate with good quality.. sapa yg takmo kan?? harusssssss lahh semuaorg pun nak grab yg itewwwww!! but masih ade kahhhh product yg murah with good quality???? aku rasa cam takderrr jer dlm zaman skg nie!   

I always believe in good products which always a little bit expensive but end up it will led you to a quality!  while low quality products will led you to a quantity when end up you'll buy and buy over and over again!  basically kalau kite spend over skit utk barang2 yg good items nie.. dia boleh bertahan lama ataupun menang memakai ataupun memang memakan! hahaha.. but yet terpulang pada diri setiap individu lah kan.. coz bende nie subjective! ade org mungkin tak kisah makan kuih seploh jenis tapi rasa nya satu je! so tepuk lah perot.. tanya apa citarasanya! :p

Eh.. actually aku nie bukan lah agen jualan kuih HomeStyle Delight nie ye.. aku just as seorang customer yg satisfied with their products jer! aku create entry nie pun tak dpt any token pun.. hihi.. aku just sharing with you guys out there.. incase korang tercarik-carik kat mana nak beli kuih raya home made kan.. so leh lah korang try HomeStyle Delight nie! tapi kalau in case tak menepati citarasa korang jgn salah kan aku plak ye.. itu tanda nya citarasa kite berbeza! tapi org kata tak cuba tak tahu kan! so nak tahu sedap ke tak.. korang kene try lah sebotol dua dulu! :D

Camne nak order? korang jgn order ngan aku.. sbb aku pun customer nya jugak! haha..  OK.. actually aku tahu about HomeStyle Delight nie pun dari salah sorang kawan aku jugak!

Emmy yg urus kan penjualan kuih Home Sytle Delight nie.. Emy nie my ex-officemate! aku memang rapat ngan dia dulu waktu kami kerja satu office... biler dah dah pindah office.. hilang aku sorang kawan office yg sekepala!

Korang kalau nak order kuih raya HomeStyle Delight nie.. korang leh contact Emmy @ 013-2078022 and korang leh LIKE fanpage dia Homemade Brownies & Cookies nie! Kalau korang nak buat order.. make sure buat booking order with Emmy before 14th July ok! :)

Seriously Emy nie sgt talented in baking! Aku pegi umah dia hari tuh aku ade order brownies yg dibuatnya sendiri dari rumah.... perrgghh!!!! memang terbaik okkk brownies dia!  nanti lah aku citer pasal brownies tuh di lain entry yea! ;)

p/s:  I have Pre-Loved Items for Sale! Let's grab it! :)


MY PRE-LOVED SALES ~ PLNA006 Cultivation Black Top Office Attire!


Next!!!!!!!

PLNA006 ~ Cultivation Black Top Office Attire!

DSC_4145 copy
Bersaiz S!

DSC_4142 copy
Sesuai utk digayakan ke office mahupun casual outing!
*sorry again aku femalas lifass nak gosok baju tuh.. tuh yg nampak cam comot bomot skit! sesungguhnya aku memang tak layak jadik tokey butik! hahaha.. :p

But not too worry!  Baju nie di jamin in a good condition coz it is underused!  Korang tahu Cultivation nie product mana tak? alaa.. sapa suke shopping kat I-Setan memang akan tahu brand nie!  aku memang suker shopping office attire kat outlet Cultivation coz dia ade banyak gak collection2 yg simple and nice! :)

So, if anyone interested in buying my Cultivation Black Top nie... sila jangan segan to PM me at cute_ena19@yahoo.com in order to know the bOOmBastic price yea! :)




PLNA001 ~ Lace Kebaya  > RESERVED!


PLNA002 ~ Cultivation Blue Top Christmas Limited Edition Collection > AVAILABLE!


PLNA003 ~ Gray Suit Office Attire > RESERVED!



PLNA004 ~ Baju Kurung Moden Opel Hijau Kuning > AVAILABLE!


PLNA005 ~ Baju Kebaya Labuh Bersulam > AVAILABLE!



Thursday, June 21, 2012

Uncle Joe Turns 61 Years Old Today... HAPPY BIRTHDAY TO YOU DAD!

Tahun lepas dah buat entry birthday syahdu perindu... tahun nie kite make it sesempoiii as I like to Move it Move it! hihihi...

HAPPY BIRTHDAY TO YOU MY BELOVED DADDY!
Kejap jer dah naik setahun lagi usia apak aku nie... dan setahun lah jugak usia gambar kat Secret Recipe nie aku simpan dlm draft box tak di update2 sampai ke sudah which akhirnya membawak ke tahun ini! hahahaaha.... But ok whaaaaaaaaattttttttttttttttttttt! at times gambar or cerita basi nie berguna jugak akhirnya! walauuuuuuuuuuuuuuuuuuupuuuuuuuuuuuuuuuuunnnnnnnnnnnnnn basi selama setahunnnnnnnnnn! muahahahaha... :p

Actually, last year on 21 June 2011... my dad bawak kiteorg seluruh ahli keluarga gie makan2 kat secret recipe!  the main agenda adelah makan kek semata! sebab cheese kek kan berat.. so memang itu lah tujuannya makan kek sempai kenyang! sebab kiteorg kalau makan2 bende lain.. confirm end up kek tuh tak bersentuh! hehehe...

DSC_0016 copy
Ayah aku suker makan blueberry cheese kek secret recipe.. so dia belanja kiteorg seluruh anak beranak makan kek favorite dia!  Tapi sedih plak tengok gambar nie... gambar kenangan bersama arwah Abg Dollah! al-fatihah buat abg ipar aku.. :(
Apak nya birthday apak dah belanja kek.... selang beberapa hari yg anak anakk plak tidak lepaskan peluang utk belanja apak nya makan pulak! 

DSC_0059 copy
kiteorg bawak my dad gie makan kat Restaurant Tupai-Tupai.. tapi gambar makan2 en.teman tak amik plak sbb memasing sibuk nak makan jer time tuh sbb dah laporr kekdahnya! hehe. takpe lah.. will update later2 about restaurant tupai2 nie (again another citer basi)... citer makan2 kalau takde gambar makanan yg mengiurkan kurang kick plak rasanya kan? :p

DSC_0064 copy
Just for you dad!
time nie Antih Zara dlm perot mummy dia! hiihihi..

DSC_0066 copy
entah kenapa... aku sedih tengok ayah aku nie.. dari raut wajah nya tersimpan seribu satu kesedihan biler hidup bersendirian tanpa seorang isteri disisi selama hampir 4 tahun! kesunyian sebenar itu hanya dia saja yg tahu! :(

Udah.. udah.. tadi memula kata nak buat entry sempoi sempoii.... happy happyy just I like move it move it.. nie apa kes tetiba sampai dah smudge makeup kat muke aku nie? T___________T
.
Ok ok.. jom tengok keceriaan ini!

DSC_0071 copy
eh ayah dpt apa tuuuuuuuuuuuuu???? *purakpuraktaktahu*

DSC_0070 copy
cerr bukak Ayah...

DSC_0072 copy
mana tahu ade cheque kat dlm tuh!! :p

DSC_0082 copy
hahaha... sempoii tak hadiahh dari kami?
Voucher Penginapan dan Percutian Di Terengganu Selama 3 Hari 2 Malam!

Well... NeenaAnuar kan pasangan gonjeng! so haruslah at times ade jerr perkara2 gonjengan yg diaorg akan lakukan! hehehe.. actually aku memang dah naik bunttuuuu tak tahu nak kasik hadiah apa kat my dad nie tau!  balik2 kang baju.. balik2 kangg.. baju... nak kasik wallet, tali pinggang semuanya dia dah ade which is still under used pun!  so end up aku terfikir.. dia sukaaa sgt balik kampung kiteorg kat terengganu!  sampaikan kiteorg kalau nak bawak dia pegi bercuti ke tempat lain like ke Melaka ke.. Cameron ke.. memang dia kurang berminat!  balik2 ke Terengganu jugak yg dia akan sebut kalau nak pegi holiday! 

Sampai ade masa aku plak geramm jadiknya sebab kalau nak balik ganu nie bukan boleh sehari dua.. perjalanan jerk dah makan masa sampai 2 hari utk sehari pegi dan sehari balik!  so pasal tuh aku tak suker kalau nak balik ganu kurang dari 5 hari!  dia takpe lah.. memang selama nya 365 dok cuti sesaja! hahaha...  So tuh yg aku memang dah peruntukkan utk dia.. every year sessi balik kampung ngan dia selama seminggu!  kalau dia nak balik 2-3 kali ke Terengganu in a year... sorrryy dorry stroberi lah pakk... but kalau dia nak gie vacation yg dekat2 like ke melaka or cameron.. anytime jek aku boleh bawak sbb tak memerlukan percutian yg panjang! :D 

Maka entah macam mana tetiba kepala hotak aku terlebih bijak bile dtg idea nak gie buat voucher penginapan secara Do It Yourself (DIY) tuu as hadiah buat dia!  Apak aku terkojott tengok voucher tuh! hahaha... mula2 dia tak paham gak.. pastu aku pun explain lah.. yg aku takde lagi voucher original tempat penginapan tuh.. aku tunggu matta fair bulan sembilan (tahun lepas) baru nak gie purchase voucher nya...

Kesudahannya bulan 3 tahun nie baru aku beli voucher penginapan tuh utk dia!
Insyallah.. dlm bulan lapan nanti kami akan balik kampung dan bercuti di Merang Suria Resort selama 3 hari 2 malam!  tuh baru 3 hari 2 malam.. ade lagi extras nite yg akan kami extend during percutian yg akan datang nie nanti.. tapi yg itu apak bayar sendiri lah ye pak! hahaha.. :p

Sebenarnya kan.. ade kisah sentap skit disebalik aku beli voucher penginapan nie! bukan sentap ngan my dad.. tapi sentap ngan pihak resort yg open booth di Matta Fair!  bukan resort Suria Merang nie yg aku sentap tau.. ade lah resort lagi satu tuu.. pasal kesilapan dia lah aku pi beli voucher kat Suria Merang nie.. takpe lah.. dah nak jadik rezeki si Suria Merang gamaknye!  uhuhu.. ok ok... yg citer sentap tuh aku citer in later2 episode ye! hehehee..

Ayah penah sakit last year.. rasa tak sihat badan, sakit perot dan demam sampai kene warded..

Itu pun ayah degil.. waktu sakit sikit2 tetap nak tahann... tetap kata takpe.. ayah boleh tahan lagi.. endup bile dah terukk baru ayah call angah pada jam 12 tengah malam utk gie hospital! Oh ayah!  tolong lah lepas nie pada usia 61 tahun nie.. kurangkan sikit degil ayah tuh ye! ngeeeeeeeeeeeee~~~

Ye lah.. perihal sakit nie bukan boleh dibuat main2.. lagi2 kite yg dah semakin uzur nie.. kalau awal2 dicegah kan ke bagus dari dibiarkan sampai melarat... kan dah tak pasal2.. ayah kene masuk ward.. tapi angah yg jadik mangsa tukang abiskan hospital food sebab ayah tak lalu nak makan! @____@

Mudah mudahan tahun ini ayah akan dikurniakan kesihatan yg lebih baik hendaknya!


DSC_0005 copy
You care, love and teach...
You are protective and supportive....
You make me a proud person...
May you continue to live a joyful life for all the years to come...
I love you Dad, Happy Birthday.
Cool dan sempoi tak citer b'day my dad yg dah belated selama setahun? hahaha.. ok lah tuh... sekali sekala wat entry version lain dari yg lain plak! Tahun nie punyer celebration tak tahu camne lagi.. mudah mudahan dpt aku update secepat yg mungkin dan tak jadik belated entry pada tarikh 21st June 2013! :p


p/s:  I have Pre-Loved Items for Sale! Let's grab it! :)

MY PRE-LOVED SALES ~ PLNA005 Baju Kebaya Labuh Bersulam!

My next Pre-Loved sales will be....

PLNA005 ~ Baju Kebaya Labuh Bersulam!
!
Saiz as usual Sais S... mengikut cutting badan aku - ukur lilit dada 34-35, ketinggian aku 163, pinggang aku 28-29!  Sapa2 yg bersaiz lagi kecik dari aku adelah digalakkan memiliki baju nie sebab baju nie utk aku pun ngammm ngammm giler sampai naik semput nak bernapas! hahaa.. nie lah tailor aku yg lama dulu... dia biler menjahit, memang suker buat giler fitting to the body!  biler berisi skit jek mula lah sosak napas! hihi...

DSC_4110 copy
tapi dia ade lebihan kain kat bahagian dlm baju nie.. so kot lah ade sesapa rasa nak but alteration boleh jer dibuat utk besarkan skit  baju nie! :)

DSC_4106 copy
Sorry lah... aku femalas lifass nak gosok skit baju nie waktu nak amik gambo! hahaha..
Basically material baju kebaya labuh bersulam nie adelah jenis soft thai silk!

DSC_4115 copy
OK.. ini penting aku nak bagi tahu... aku just jual the TOP KEBAYA ONLY ok!  Kain pada baju nie aku tak jual sebab kain tuh just a plain satin aku beli 2 meter.. pastu aku buat lilit2 sendiri!  kain tuh adelah multipurpose yg mana aku boleh guna ngan baju2 lain.. so kain tuh not for sale ya!  aku kan suke mixed and match sekokak hati ni.. hehehee...

DSC_4116 copy
Just like this for an example!  Dulu waktu aku pakai top kebaya bersulam nie.. aku suker main tukar2 kain... ade masa aku pakai kain hitam satin cam kat atas tuh.. ade masa aku tukar plak ngan kain thai silk biru yg mana set kain thai silk tuh dah pun di book by someone on my pre-loved sales PLNA~001!

Nowadays.. satu2 top tuh boleh dipadan suaikan dengan bermacam-macam gaya dan style!  ade yg pakai top kebaya camgini just with seluar jeans jer...  So, if anyone interested in buying my kebaya labuh bersulam (TOP ONLY) nie... sila jangan segan to PM me at cute_ena19@yahoo.com in order to know the bOOmBastic price yea! :)





PLNA001 ~ Lace Kebaya  > RESERVED!


PLNA002 ~ Cultivation Blue Top Christmas Limited Edition Collection > AVAILABLE!


PLNA003 ~ Gray Suit Office Attire > RESERVED!


PLNA004 ~ Baju Kurung Moden Opel Hijau Kuning > AVAILABLE!


Wednesday, June 20, 2012

Jumpa Sahabat Lama Setelah Sekian Lama Tak Ketemu!

As usual.. ini adelah entry BASI! hahaha... :p

DSC_3608 copy
ade sesapa kenal ngan budak comel lotte nie?  kalau tak kenal budak nie.. cer cam kan kerusi purplee yg gorjes itu! Kenal tak? kenal tak?  tak kenal? alaa.. korang the bloggers mesti kenal milik siapakah si kenit ini! :D

Kalau ade yg masih belum mengenali... meh aku nak kenal kan mak budak kenit nie pada korang semua...

*drum roll pleaseeeeeeeeee*

OK.. mak budak kenit nie maluuu maluu tucingg lah pulak! hahaha..

DSC_3614 copy
Ni lah kawan serumah, sebilik tido, sebilik mandi, sedapur, sekelas, seTaxi, seberjalan kaki, segurausenda, segadoh-gadoh manja dan seponteng kelas sewaktu di UiTM dulu! haha.. dan my fren yg bernama Deyna or some bloggers call her Deqna nie jugak lah org yg bertanggungjawab membuatkan aku telah addicted dengan blog which hampir2 menjadik blogger tegarrr manggar! :p

Aku mula mula kenal apa itu BLOG adelah dari my fren nie lah! dia lah yg dolu dolu dok pujuk aku soh create blog sendiri which at that time aku memang layan FB sesaja! tapi dia kata.. kat FB ko tak leh bebel cam kat blog!  kat FB limited.. kat blog ko leh membebel tak hingat donia! haha.. memang betol lahhhhhhh!! skg rasa tak cukup masa lah nak membebel kat blog sendiri sejak majak dah addicted nie! muahahaha....

Di awal permulaan aku kenal apa itu Blog adelah dgn menjadik blog readers kepada blog si Deyna nie lah!  Sila lah korang terjah blog dia yg sempoi dan terkadang mencuit hati tu ye!  So biler dah lama kelamaan dok baca blog dia.. aku mula lah tertarik nak buat blog sendiri... dan kebetulan pulak in 2009 aku baru jerk kehilangan arwah mak aku.. so aku rasa cam sangat kehilangan dan life terasa begitu kosongg.. so, dari situ lah aku mula menjinakkan jari jemari menaip first entry yg kaluu aku baca balik skg nie memang aku rasa cam ke-vangang-gan yg amat sangat dowhhh! Ibarat cam budak sekolah yg baru nak belajar buat karangan kekdahnya! hahaha... so now I must say Thank you to Deyna coz telah membuatkan aku menggila pada donia blog!  but at the same time terasa nak rotan gak dia coz dah membuatkan aku gila tak pasal-pasal pada bende yg ade masa dan ketika nya menjadik tak berfaedah bile aku update citer yg karooott marut dan tak berilmiah! tapi kalau aku bagi info tuh good influence lah kan? hahahaa..

DSC_3584 copy
Lama giler tak jumpa kawan aku yg sorang nie! 

Actually plan ke rumah Deyna nie dah lama aku rancang... tapi asyik lahhh tertunda coz en.teman biler weekend jer buzyy berShooting.. and then Shah lakinya si Deyna pun kerja shift which at times over the weekend dia pun kena keje.. so itu lah yg kami nie asyikk lahhh bertunda nak ketemuan! Lagi pun jarak rumah antara kami pun satu sebab musabab gak! kalau dekat memang dah lama main terjah malam2 lepas kerja pun ok... just like aku selalu jumpa Awien & Za... kiteorg kalau teragak nak jumpa jerr.. JOM!!!! hahaha.. teruss Zaazzzzsss!!  And dulu before adenya si budak kenit Marissa tuh, memang lah boleh jer terjah menerjah plan kami semua nie.. but now biler dah ade anak.. harus lah lagi terbatas pergerakkan kan... kalau sapa2 yg dah lama follow blog aku tahu lah aktiviti aku ngan si Deyna nie.. kalau tak cecah ke subuh hari memang tak sah lah aktiviti melepak kan diri memasing! hihi...

DSC_3587 copy
"Mama & Untie Nin dok potpetpotpet jerrr!"
Biasa lah Marissa... dah lama tak jumpa.. camgini lah jadiknya!

DSC_3586 copy
Apapuntakboleyy!!!
hahahaa.. kasihannn Marissa terasa dipinggirkan ye nakk??

DSC_3589 copy
Aduhaiii.... asal ko dah cam anak org terbuang nie Marissa ooiii!!

DSC_3594 copy
Biler Marissa dah panjat meja TV.... ahahhaa.. siap lah itu tanda dia nakkan perhatian! sbb mama dia kata dia memang suker bebenar dok panjat meja TV tuh walaupun dah banyak kali jatoh dari situ!

DSC_3595 copy
Gigih kawan aku masak hokey!!
Puas dah aku kata tak yah lah susah2 nak masak bagai. aku dtg nak menziarah dia sekeluarga jer... tapi dia tetappp lah pelawa kami laki bini makan tengahari dirumahnya!

DSC_3600 copy
OK! OK! Rejeki jgn ditolak!
So where should I start first? 
Semuanya yumm yummmiesss and my favorite nie! :D

DSC_3603 copy
Makasehhh my dear fren! 
kan dah susah ko jadik masterchef utk aku hari tuh! :D

Ok.. seriously aku ngan en.teman memang mengosongkan perot kami hari tuh!  breakfast makan cipuuutt jerk sbb nak melahapp kat umah si Deyna punyer pasal! hahaha... and alhamdulilahhhh!! rezekii yg begitu enakk sekali!  waktu makan memang takde sapa koser nak amik gambar hokey! memasing soruuu tepattttt jerk!

DSC_3609 copy
Lepas makan sambung lagi aktiviti berborak!

DSC_3616 copy
Ayah & Uncle Nuar borak...
Mama & Untie Nin pun borak...
Marissa???

DSC_3629 copy
bawak haluan sendiri! hahaha.. sian budak kenit nie!

Mehh gedikxxx ngan Untie Nin meh!  Mula2 memang susah gak dia nak dekat sebab dia tak kenal kann.. but dah lepas beberapa jam baru lah dia nak beramas mesra!  But lepas nie Untie Nin nak kurangkan amik gambar ngan kamu lah Marissa... sebab kamu terlaluu cantik dan putih melepakk utk berada disebelah Untie Nin!  Haiyakk!!  dlm ini gambar bukan main terserlah ke'CERAH'an wajah ku! @__@

DSC_3605 copy
dah borak2 hauss lah plak kan....

DSC_3623 copy
Alhamdulillahh.. terima kasih lah kat tuan rumah yg sajikan kami dengan air zam zam dari Mekah nie!

DSC_3606 copy
dan jugak disajikan dengan kurma nabi.. kismis dan kekacang! 

DSC_3593 copy
Actually waktu aku visit kawan aku nie dia sekeluarga baru balik dari mengerjakan umrah!  so tuh yg banyak berborak.. macam2 cerita yg kami berkongsi!  Seronok aku ngan en.teman dengar pengalaman diaorg gie wat umrah!   

DSC_3618 copy
Siap ade tayangan video lagi! Ya Allahh.. time nie rasa cam aku dekatttt jerk ngan Kaabah tuh! sayuuu sgt hati time tengok video diaorg kat sana!  Dan dann kalau boleh aku nak terbanggg teruss ke Mekah! uhuhu.. Insyallah lepas dah dengar pengalaman Deyna & Zaa yg jugak baru balik dari umrah baru2 nie.. buatkan aku lebih rasa teruja dan tak sabar nak ke sana jugak!  Moga2 lepas nie ade rezeki & peluang aku nak ke tanah suci bersama en.teman pulak!

DSC_3624 copy
hihi.. yg nie klakar!  kat mekah diaorg ckp kedai gunting rambut as Rumbut Gunding! hahahahaaha...

DSC_3627 copy
lepas tengok video.. tengok album gambar plak! tapi bukan gambar diaorg ke umrah.. tapi gambar kawin diaorg! :D
Gedebak gedebuk dah pun menjengah lewat petang! haiyakk cepat nya masa berlalu!  Kalau ikutkan aku nak jer terus melepak di rumah Deyna sampai malam! In fact dia ckp tido jer lah kat umah dia pada malam tuh!  tapi aku tak dpt nak bermalam dirumah dia sebab lepas dari umah dia aku nak kene singgah umah cousin en.teman plak yg rumahnya hanya sekangkang kera jerk ngan umah si Deyna!  diaorg memang satu kawasan perumahan! so dah alang2 singgah.. baik lah aku menyinggah terus ke umah cousin en.teman sekali gus!  Tak pe lah Deyna.. next gathering insyallah ade rezeki kite buat sessi over nite kat umah ko plak ye! :)

DSC_3630 copy
Sebelum pulang.. sempat lah kawan aku nie kasik buah tangan!  alahaii kawan aku yg sorang nie... sesusah jerrr bagi aku ole-ole ari Mekahh! Terharuuu aku hokey!

DSC_3637 copy
Sempat lagi click click before pulang! haha. nie akibat ade 2 camera.. ini lah jadiknya sorang pandang tang lain sorang pandang tang lain!  Marissa salah ayah nie bile pandang camera Uncle Nuar! hehehe...

DSC_3645 copy
Our Machosss Nachoss Hubby Bees!

DSC_3636 copy
All off us!

DSC_3662 copy
Ole-Ole dari my fren... Kurma nabi, coklat dan gula2 dari Mekah...

DSC_3665 copy
dan jugak air zam zam, tasbih, sejadah dan yg paling awesome Powder Datse Lollen tuh! :)

DSC_3649 copy
Thank you so much my fren!
May Allah bless you forever and ever!
And may our friendship remains forever!
Insyallah... ♥ ♥ ♥
Ok... dari umah Deyna drive kereta tak sampai 3 minit.. dah sampai ke rumah Asiah... sepupu kepada en.teman pulak!   kalau tak menyinggah memang saje aje lah kan... 

DSC_3652 copy
Cek Mek nie mengandung anak no 3.. tapi still gigih nak sediakan something utk akak & abg sepupu dia! Tuh yg malas aku kengkadang sampai pikir patpoloh kali bile nak datang visit.. kan dah menyusahkan ibu mengandong! uhuhu...

DSC_3658 copy
dlm pada aku call dia last minit kata nak datang.. sempat lagi dia pi carik mee rebus sedap nie!

DSC_3653 copy
dan jugak menggoreng cekodok bilis!

DSC_3655 copy
En.teman ngan Ali, hubby Asiah!

DSC_3660 copy
Thank you so much Asiah!  akak yg susah hati tengok awk susah2 kan diri di dapur! yer lah bawak perot nie letih kan.. tapi Asiah kata takkan lah tak jamu apa2 kat tetamu yg datang.. alahai adikku.. akak gonjeng mu nie pahammm.. bukan nya kami datang nak makan.. tapi datang nak ziarah... tapi aku ckp pandai lah.. cer aku jadik tuan rumah... aku pun sama gak kelam kelibuttt kan kalau org kata nak datang umah!  takkan nak jamah org ngan biskut kering jerk ye dak? huhu.. actually org yg datang umah tuh tak kisah langsung pun walaupun makan biskut kering.. kalau aku, serious aku tak kisah coz tujuan utama kite datang adelah nak ziarah menziarahi bukannya nak makan2.. tapi as tuan rumah itu adelah sifat normal yg mana kalau org nak datang umah.. mesti nak prepare something kan! Yea.. it's normal behavior when you wanna give the best for your guest! :)


p/s:  I have Pre-Loved Items for Sale! Let's grab it! :)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails