COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, January 26, 2012

Chevrolet Cruze VS Honda City!

Dalam memiliki sesuatu barang... memang lah ade pro and cons... cuma yg membezakan tu... tang mana yg lebih or terkurang jek... sama jugak lah ngan kereta Honda City yg dah pun bertukar ke Chevy nie... memang lah aku sayanggg sangat2 ngan si Honda City tuu... lagi bertambah syahdu biler dpt comment2 dari korang yg kata memang rugi aku jual kat Cina used car! uuuurrrgggghhh!!!  memang leh wat aku bergenang air mata bile mengenangkan si Honda City yg masih superb tu dah pun berlalu pergi!

DSC_0527 copy

Memang aku ade gak terfikir nak up kan lah kat blog aku nie kot2 ade antara korang readers yg kot lah sudi nak ambil alih hak penjagaan si Honda City aku tuu... kire like cam buat iklan jualan kat sini... tapi serious plan pertukaran kereta nie dibuat dlm keadaan yg sangat2 last minit!  semuanya terjadi tanpa sebarang perancangan awal.. memang ianya berlaku secara sangat spontan jek...

Serious cam felikkss gak coz most of the time aku ngan en.teman memang jarang buat plan yg last2 minit niee.. kiteorg apa pun kalau nak buat memang kebiasaannya akan plan out... perancangan tu sangat2 penting pada kami berdua.. jarangg lah kiteorg wat sesuatu perkara tu tanpa sebarang perancangan.. but yet kite hanya mampu merancang.. sekira terjadik sebaliknya.. biarlah Allah yg tentukan!  But to when we changed our new car nie... aku pun till now cam tak percaya.. eHHhh... betol kerrr aku dah tukar kereta nie???  hahahaha...

Tapi itu lah hakikatnya... OK.. memang aku tahu kalau Honda City tu dijual pada org persendirian... like pada kenalan kite bukan pada org used car.. memang lah kite boleh jual pada harga yg berpatutan... which means pada harga apa yg cina kedai tu nak jual.. kite boleh jual pada harga tu jugak... so tak lah kite rugi macam kalau kite jual kat cina kedai used car tu.. coz kalau kite jual kat dia.. memang akan drop a few thousand punyer.. coz dia nanti akan marked up bile dia jual kat new buyer tu pulak.. so dari situ lah dia dapat untung.. fahamm?? (secara tak langsung aku dah bagi tips kat korang kalau nak menjual kereta.. jgn buat plan last minit cam aku nie.. sebab banyak kerugiannya)

Yg sadiss nya dlm kes aku nie.. bile en.teman yg tetibaaa meroyan nak tukar kereta tanpa sebarang plan!  so mana lah sempatt nak buat apa2 preparation.. ye lah... korang bayangkan eh... dia pegi tengok kereta Chevy nie kat showroom kat Jalan Ampang pada 25 Dec 2011 bersamaan hari Krismas... tengok2.. jeling2.. godek2... memang dia dah jatoh hati kat si Chevy nie.. so start lah tanye2 harga kereta berapa on the road price segala... Harga on the Road utk Chevy nie RM116,000... then abg salesman tu ckp kalau beli SEKARANG boleh dpt rebate sebanyak RM12,000!  then ditambah lagi dengan FREE built in GPS Nagivator! so sekarang korang nampakk tak apa yg membuatkan en.teman meroyann nak kan jugakk kereta Chevy nie??

Yerr.. firstly due to the rebate RM12k tuu... kenapa leh dpt discount sebanyak itu??? itu adelah lumrahhh dlm car sales.. kalau ko beli kereta baru di hujung tahun.. like bulan 11 or 12.. memang kebanyakkan syarikat yg menjual kereta nie akan bagi discountt yg kawww kawwww punyer!! kenapa?? sebab dia nak abiskan stock in house dia yg year of production 2011... kalau ko sebagai pembeli kereta nie cam agak rugi sikit lah.. coz bile ko nak jual balik kereta ko nanti.... biasanya market value sesuatu kereta nie dikire based on the year of production of the car.. so ko beli bulan Dec 2011.. pakai dlm tahun 2011 tu tak sampai sebulan.. tapi bile nak jual nanti later2.. dia bukan kire ko pakai dari bulan 12 pun... dia tetapp kire ko punyer kereta value for 2011... so pasal tu lah most of syarikat pengeluar kereta nie akan bagi macam2 rebate dan promosi during year end sales.. coz kalau dia simpan stock yg 2011 tu lagi di tahun 2012... dia memang susah nak jual yg production 2011 tuu coz mesti lah customer nak yg production of the year 2012... pahammm?? tak fahamm.. cuba fahamm kan! :p

tapi jgn jadik bodooo.. kalu dah beli dihujung tahunn.. ko kalu nak jual.. jual lah dihujung tahun jugak... so baru lah tak terasa kerugian memakai dlm jangka hayat tu... hahaha.. just like my Honday City tu... aku beli pun due to year end promotion gak tu.... aku beli pada Nov 2008.. aku jual Dec 2011.. so tak lah terasa sangatt kerugian tuu... aku memang stock beli kereta during year end jek kekdahnya.. ye lah.. year end jek yg buat tawarann gilerrr-gilerrr vaviss nie... Honda City dulu pun aku beli dpt rebate RM5,000... now si Chevy rebate RM12k...  pluss Free GPS Navigator pulak tuh.. so itu lah salah satu sebab musabab bagaimana en.teman boleh memiliki si Chevy nie.. dia siap leh kata kat aku... kalau lahh bukan pasal rebate RM12k tu and also GPS Navigator tuu.. memang most likely dia tak beli lah si Chevy nie..

Memang lah zaman skg nie GPS sangat2 diperlukan!  nak nakk pulak utk org yg kaki travel sana sini.. and as for en.teman yg memang buat kerja photog.. nak gie umah org kawin based on alamat umah pengantin semata... so GPS memang sangat2 berguna lah.. so itu yg aku fikir2... eerrmmm.. memang berbaloi gak offer nie.. So biler buat kire2.. berapa monthly payment segala... terus try apply loan... apply loan pun dlm keadaan nazak.. di minggu terakhir bulan Dec 2011.. memang last minit betoi.. aku pulak tak leh nak berlenggah-lenggah sangatt nak let go kan Honda City tu coz loan settlement aku perlu diambil kire... kalau lagi lama aku simpan kereta honda tu.. lagi kurang lah value kereta utk aku tolak... so disitulah yg membuatkan aku trapped... kenapa aku tak dpt nak let go kereta honda City tu pada org2 persendirian.. sambil2 buat iklan free blog aku nie utk korang buat pertimbangan sewajarnya kot2 ade yg berkenan nak grab it!

Lain lahh kalau aku nie kayaaa rayaaa... boleh bayar 2 kereta at the same time... which means.. simpan jerk honda tu sampai dapat good buyer.. selagi tak dpt good buyer... maintain jek lah honda city ngan si Chevy.. phewwwww!! memangggg kalauuu lahhh aku berUwangg.. memang aku dah buat gaya gitu dahhh... tapi apakan daya.. memang aku tak boleh nak buat begitu... coz aku tahu.. kalau aku iklankan kat sini pun during keadaan nazak aku nak beli si Chevy nie pun.. mesti buyer baru yg nakkan honda city tu perlukan masaaa utk buat kerja2 apply loan segala.. nak ding dong ding dong lagiii... kang kalau ade problem or tak jadik nak amik ke.... memang masakk lah aku jadik nyaa... value Honda makin merudumm.. nak tolak kat tokey used car.. makin low price dia amikk.. so disitulah masalah yg tak bersempadan bile planning tukar kereta secara last minit... So moral of the story.. korang jgn ikut gaya aku tukar kereta last minit camgini... kalu dah ade plan nak jual kereta.. gie carik new buyer for your old car.. dah dpt buyer.. baru lah gi beli yg baru.. oK?  

DSC_0562 copy
Ok.. meh akak gorjes gonjeng nak share apa yg best & tak best between Honda City & Chevrolet Cruze nie!


DSC_0459 copy
Firstly body Chevy adelah mantop... sekali imbass ramai yg kata kereta nie cam BMW! so untung kann. takat ko pakai Chevy.. org nampak cam pakai BM? hahaa... 

DSC_0478 copy
lagipun si Chevy nie memang dah siap dimakeupkan ala2 sporty which come with 18 inch sporty rims!  So apa yg ade kat Chevy nie memang lah takde kat si Honda City! 

DSC_0468 copy
kalau nak lagi gempak.. pasang lah ekzos buluhh kat belakang nie.. port dia dah siapkan.. so kene bubuh sendirik!

DSC_0474 copy
Then body kereta nie memang gagahh lagi keball! kalau nak bukak pintu kereta pun boleh keluar muscle aku tauk! gilerr berattt body kereta nie.. bagus actually for safety!  and then kereta nie punyer features memang utk yg ala2 tahan lasakk gituu... serba serbi brutal! hahaha...

DSC_0627 copy
Dari segi Dashboard.. memang lah Chevy lagi nampak mantop! bukan main banyak butang nak kene tekan.. macam2 function ade. siap leh set automatik wiper lagi kalau hari hujan.. then aircond pun ikut temperature cam aircond yg digital.. giler bapak sejuk kaalu bubuh 16 darjah celcius.. which is jauh beza sikit ngan honda city yg bukak full blast pun just nice jek utk cuaca kite kat sini.. pendek kata.. teknologi semakin canggih!

DSC_0631 copy
nie lah dia FREE GPS Navigator yg kiteorg dpt!  yg nie memang giler bapak best! selalu guna papago kat iphong cam limited sikit dia punyer navigator tu.. yg nie awesome.. very the detailed gituuu!

DSC_0633 copy
ok.. tentang seat... serious aku kurangg berkenannn sikit.. satu due to the fabrik material. then veryy loww lah dia punyer kerusi.. I don't like.. sakit pinggang aku jalan jauh2 tau!  tapi en.teman kata.. dah kereta sportyy.. memang utk org racing2 punyer.. memang lah dia kene buat gaya gini.. ishh!! tak koser aku.. Aku still rasa honda city punyer kerusi best coz material dia veryy the gebus.. tapi ye lah.. kalau dah nak amik yg honda city punyer letak kat dlm si chevy yg sporty nie memang tak sesuai lah pulak kann.. takpe..aku dah mengarukk kat dia mintak tukar ke leather seat nanti.. sumpah elegant abis kalau tukar pada leather seat.. takpe.. aku kata.. guna dulu seat nie sampai jahanam.. nak cepat tukar.. saja nanti aku buat2 jahanam... hahahaha..

DSC_0640 copy
ade 2 bende yg aku bawak dari Honda City ke Chevy nie.. satu si merah ini..

DSC_0641 copy
yg kedua si Bunny ini!
Ko tau.. bukan main en.teman protest takmo kasik aku letakkan kedua-dua perhiasan comel aku nie dlm kereta Chevy dia tuh! dia kata.. hiilang lah keMACHOan si Chevy tuu.. dah elok2 nampak cam gagahh perkasa.. tetiba kat dlm cammm aaaauuuuwwwww gituuuuuuuu!! chet! ngadaa lah ko Bee! tak kire.. aku bubuhh jugakkkkkkkkkkk!! lalalalalaala.... 

Yea aaarrr.. kedua barang tu ade sentimental value dia tau!  yg si merah tuu adelah hadiah aku bagi kat dia waktu b'day dia yg ke berapa entah aku pun dah lupa.. boleh dia takmo letak kat bahagian cermin pandang belakang kereta tu?  aku sukerr jek bende alah tu tergantung loleng loleng kat situ.. comell jek nampak!  lagipun itu lah tanda kasih sayang kami berdua.. so dia takmo letakk.. mau kak gonjeng tak sentapp????  Then yg Bunny head rest pillow tuuu.. lagi lah touching.. itu lah satu2 nya kenangan arwah mak aku ngan kereta! arwah mak aku yg sukerr sangat2 ngan bantal bunny tuu.. dia beli dulu utk kereta waja aku.. so harus lah aku simpan bunny pillow nie so that rasa cam arwah mak aku adee jek dekat ngan aku.. uhuhu... tapikan bantal bunny nie memang comfort sangat especially utk long distance journey.. so pasal tu lah aku nak maintain bantal nie dlm Chevy!  So end up sapa menang? harussssss lahh binikkk yg gorjes lagi gonjengggggggg kannnnnnnnn?? ahahaha.. :p

DSC_0541 copy
nie lagi satu.. No plate kereta dulu yg Honda City aku beli.. 8770 adelah tahun kelahiran aku 1980 & en.teman 1977!  nak carry nombor kereta lama ke kereta baru memang lagi mahal.. so utk Chevy still kiteorg beli nombor.. tak lah nombor yg beribu ringgit harganya.. takat nombor yg ade makna buat kami berdua jek.. tettt 5 tetttt 5.. haha.. sapa tahu.. tahu laa... mula2 tu ingat nak amik 1911 = date anniversary we olzzz.. tapi no tu org dah beli lerr.. but yet en.teman pun tak berapa nak berkenan dia kata kalu dah bubuh kat plate kereta nanti nombor tu nampak cam tak cantik sebab kurus-kurusss tak bulat-bulat.. aisehh.. ade2 jek lah ko nie Beeeeeeeeee!

C6
Sib baik dekat ngan umah.. senang nak wat service nanti!

C7
Ini bukan shake-hand between tokey MLM.. Ini our Salesman.. haha.. TQ so muchhh Abg Halim.. you're really kind & helpful! thanks a lot coz sudi melayan kerenahhh kami laki binik nie! lebih2 lagi laki sayaa yg asyikk lah tak menyaborrr sebelum nak dptkan kereta tu... hehehe..

DSC_0623 copy
For Him!

DSC_0620 copy
Dapat T-Shirt Free!

DSC_0625 copy
For me.. note pad & mug!

C5
plus Calendar! :)

My Gorjes Gulai Lemak Cili Api Ketam! (Cepat2 Terjah Carrefour Utk Beli Ketam RM14.50 Sekilo)

Way back in 2010... aku dah penah buat entry pasal gulai lemak ketam nie.. tapi kali nie sajaaa gedikk nak jugakk membebel lagi sekaliii coz ade perbezaan yg 2010 & 2012!

Perbezaan bukan lah dari segi cara masakkan.. tapi perbezaan dari segi HARGA ketam dan jugak SAIZ ketam! hahahaa..

DSC_0645 copy
My Gorjes Gulai Lemak Cili Api Ketam!
Nak recipe?  sila terjah  entry yg INI... tapi kali nie aku baik hati sikit kasik korang seciput gambar time aku tengah menggulai lemak nie atas dapur!

CRaB
mood menumbuk aku tak marii.. so aku blendd jek segala bahan2 tu!
Sabtu baru nie.. aku temankan my dad nak gi beli barang kat Carrefour Ampang...  waktu bapak aku sibuk membeli munching munching stuff.. aku saja laluuu kat area barang2 basahh... memang aku nie dasarr keturunan nelayann.. so adelah sangatt alergik kalau tak singgah ke tempat2 yg jual barang2 basah like seafood... datok aku kan nelayannn kat ganuuu.. soo mungkin darahhh nelayan tu kuat mengalir dalam tubuh ku.. uhuhu...

Serious aku memang jenis yg tak boleh tengok seafood kat pasar.. mesti geramm jek rasanyer.. yg selalu control aku adelah en.teman.. dia selalu ingatkan kangg kalau dah beli.. suker wat stock dlm freezer.. masaknya entah biler! elehh!! jgn risau lah Bee... barang2 nie semua kalau disimpan secara frozen dengan kadar super bekuuu... boleh tahan bertahun taukk???

Ok.. berbalik pada citer ketam kat Carrefour nie tadik.. waktu aku wat window shopping kat tempat barangan seafood... tetiba mata aku terbeliakkk nampak pada papan tanda.. KETAM BUNGA - RM14.50 SEKILO! sumpahh rasa tak percaya... bile diketuk-ketuk badan si ketam tu.. (ketuk tu nak tahu lah ade isi ataupun kosong) amboiihh.. memang terasa lah yg ketam nie cam penuh isinya.. then tak puas hati.. aku main angkat2 ngan tangan aku.. timbang ngan tangan sendiri pulak.. in order nak tahu beratt atau pun ringan si ketam bunga nie.. uit! memang betoi lah.. ketam nie bukan main berat.. then saiz dia pun adelah super besar!! 

Wawawaawawaa... serious I tak boleh nak tahan napsu 'memancing' ketam kat situ!  so apa lagi.. aku ngan rakus nya amik 5 ekor yg besarr lagi berat utk ditimbang berat nya dahulu... gilerr arr.. memang pada aku murah giler 5 ekor yg sasaa itu tak sampai RM25... then aku pegi tambah lagi 4 ekor.. total kesemua 9 ekor ketam only RM47!  Murahhhhhhhhhhhhh tauukk utk aku yg selalu pi beli ketam kat pasar malam yg sekilo adelah around RM23-RM24! (terlupaa lak nak suruh en.teman snap gambar aku tengah 'memancing' ketam.. sbb tak percaya harga runtuh.. terus sampai terlupa) 

Bile budak Carrefour tu tolong siangkan si ketam tu ngan dibelah dua.. perrggh.. memang betoi lah isi dia padatt.. so terasa sangat lah berbaloii beli ketam2 tu... Then balik umah cam hairan giler.. naperr lah ketam tu murahh sangat ek?? ahahaha.. so aku bukak website Carrefour!  tengok jumpa nie! 

carrefour-v1-19011203
Nampakkk takk???
Ok.. rupe-rupanya Carrefour tengah buat promotion skg nie... korang leh terjah online catalogue carrefour nie.. rasanya promotion nie ade di most of Carrefour outlet! so pi terjahh cepat kaalu nak makan ketamm murah!! and promotion nie valid till 2nd February nie sahaja yerr!!

DSC_0646 copy
Isi dia memang padatt! Puass sangat2 ngan ketam yg dibeli kali nie.. sampaikan ke kaki2 dia pun isi bukan main penuH!
Aku kalau beli ketamm.. memang tak penah masak lauk versi lain... kalau beratus kali beli ketam pun rasanya aku akan tetap buat gulai lemak cili api coz aku rasa puass bile dpt makan isi dia soaking with gulai lemak tu.. dapat lah nak srooooooooooootttt srooootttttttttttt sedutt sampai semputt! hehehe... kalau cam buat chili crab tu isi dia tak merasapp sangatt cam kalau kite buat gulai nie..

2 hari raya cina... 2 hari jugak kami berdua kenduri makan ketammmm nie.... Damnn nice enjoying our Chinese New Year holiday with those gorgeous crabs in house! tak sanggup aku nak pi jejalan keluar dari KL.. giler sentakkk lagi sesakkk.... buat sakit kepala jek!  Lepak KL gilerr best.. jalan lenggang giler.. dari umah gie KLCC mengambiil masa less then 10 minit!

Puassss.. memang puass dah makan ketam kali nie.. tapi disebabkan offer nie valid till 2nd February.. so aku tekad ingat nak buat stock lah si ketam nie.. sebab tak tahu biler lagi boleh dpt ketamm at this price rate.. so semalam balik dari keje... gigihhh aku singgah Carrefour Ampang.. sekali pegii.. dah licinnnnnn daaaa..... Hampaaaaaaaaa!! takpe... will chekidaout by this saturday.. pepagi aku dah nak terpacak kat Carrefour Ampang nunnn!! :p

Wednesday, January 25, 2012

BUMBLEBEE CAMARO (TRANSFORMERS)... Mampukah Aku Memiliki Mu?

Piiiiraaahh!!! baru nak tukar dari Honda City ke Chevrolet Cruze dah meroyann cam nak rakkk... kepohh mulut pot pet pot pet kat laki sendirikk.. protes tanda tak setujuuuu pada mula nya... kecoh road tax mahal lah.. minyak high consumption lahh.. itu lah ini lah.. pastu ade hatikkk nak miliki Si BumbleBee nie??? 
Si Bumble tu ko jgn harapp nak dpt.. tapi yg Bee tu dah pasti dapat! hahaha..
eh kebetulan pulak baju en.teman sama tema kaler ngan si BumbleBee nie!
Dapat posingg mautt pun jadikk lahh!!
Waktu first time pegi survey si Cruze kat outlet Chevrolet Jalan Ampang... memang terkezutt jugak.. serious tak sangka ade sebijik BumbleBee kat dlm show unit tuu... aku ngan en.teman memang peminat fanatik filem Transformers... so bile dpt jumpa ngan si BumbleBee ni.. mauu tak terujaa?? Haruss ok... harusssssssss... siap tanye dulu kat salesman tu.. boleh amik gambar tak?? ahaha... 

Ye lah.. mana lah tahu tak leh sesukahati amik gambar kann.. sib baik dia kata boleh.. tapi sayangnya tak bawak camera godang.. dpt pakai iphong jek.. jadikk lahhh dari takde kenangan langsung kannn... bukan senangg tauu nak dpt posing2 ngan kereta yg bernilai hampir 1/2 juta nie! yerr.. aku ulang suara... harga sebijik Camaro nie adelah RM446,000.00 okkkk... Abg salesman tu siap citer lagi.. yg kat Malaysia nie so far ade 2 org jek yg guna kereta nie.. nak tahu siapa??? si Jejaii.. boypren nye si FashaSendat tuu... dan jugak Tengku Mahkota Pahang... ok.. nie make me really banyak question mark on my head.. yg TM Pahang tu aku pahamm lah dah sah2 dia dari kalangan diraja.. which tak mustahil even can buy a car for 1 million dollar... tapi yg si Jejaiii tu apa cerr?? business jual kapalterbang ke apa dia tu ek? Ok .. not good.. not good to underestimate people.. so bersangka lah baik! :p

Siap kat side platform kereta ade tulis Transformers tuuuuuuuuuuuuuu!!!!
Lambang Transformers di body Camaro!

Kat dlm bahagian dlm pun ade lambang Transformers!

Tayar pun sama!
TENGKUK Anuat & TENGKEK Nenot! @___@
Org kata.. tak mampu memiliki.. dpt merasaii buat seketikaa pun jadik lahhhh... fuhh.. memang superb gorjesss kereta nie! abg salesman tu siap on kan enjin lagi tuu... fuuhhh... bunyik enjin dia memang terbaekkkkk okkkk... serious dan dannnnnn rasa nak teruss drive jek kereta nie pergi! hahaha...  Tapi itu lah... kereta harga ratusan ribu ringgit.. yg boleh naik nya 2 org jek... kat belakang leh lah org duduk.. tapi cam tak berapa nak sesuaii arr....
Ingatkan si BumbleBee dah cukup mahal.. sekali si Corvette nie lagi mahal okk.. RM1.2 MILLION!
So haruss posing gorjesss utk kereta nie! :p

Wordless Wednesday @ 25 Jan 2012!


DSC_0809 copy


DSC_0812 copy


DSC_0808 copy


DSC_0837 copy
;)

Thursday, January 19, 2012

Terlalu Sedih Utk Melepaskan Honda City Itu Pergi!

DSC_0311 copy
Muke Cukup sedihh tak???
Sobbss.. Sobbbsss... Sobbbsss... :((

Serious memang aku touchingggggg!! rasa sedih umpamaa matinya seekor anak kucing belaan!  uhukk.. uhukk.. Naper aku sedih sangattt???  Ye lahh.. kereta Honda City nie aku baru pakai 3 tahun... kereta pulak really under used! kami laki bini pegi keje naik LRT.. dari umah ke LRT pun pakai kereta legend daddy Iswara Aeroback!  konon sayang nak parking kat LRT station.. nanti cat luntur lah.. nanti takot kereta kene calar lah.. dan yg paling bestt sayangg kereta nanti rosak asyik parking tengah panas!!!

Sekarang padan lah muke tu bile jual kereta dlm keadaan yg really good condition!! yg untung sapa??? tokey kereta used car!  yg rugi.. hakuuuuuuuu jugakk!! ye lah.. dia amik dari kite harga market price! bukan nya dia tengok condition kereta kite super tip top dia akan amik harga tinggi pun!!! sakit hati aku!  tapi nak wat camne.. nak jual kat tangan org.. bukan senang pun nak carik buyer.. errmm.. so nak tak nak.. Terpaksaaa lah jugak telann kerugian sedikit sebanyak..

Yg aku terasa rugi tu bukan apa.. yer lah.. kite betoi2 maintain kereta kite.. service tak pernah missed! then kalau buat serviced kereta bukan gie kat kedai2 biasa.. memang pegi kat Honda Service Centre! apa2 parts yg ditukar.. semua nye original!  dah banyak duit aku meleburr kat kereta Honda City nie.. end up.. terjual!!!  but itu lah lumrah guna kereta kann.. kalau dah guna kereta takkan tak nak maintain??

But serious terkadang rasa cam really not worth it lah maintain kereta kite elok2.. nak2 lagi kalau ko memang jenis yg suker tukar2 kereta... cam aku nie memang tabiattt keturunan kalau pakai kereta mesti maintain to the level best.. tak fikir soal nak jual atau tidak dikemudian hari.. yg penting maintenance harus power! takde main cekai2 punye.. ye lah kite sayanggg kan harta kite.. so mesti lah nak maintainn secara tip top!

Punyer tipp toppp ko jaga.. tokeyy used carr jugak yg bertambah kaya! ye lah.. diaorg nie punyer style.. cam contoh kereta Honda City nie model enjin V-TEC.. year of production 2008 nie punyer market price around RM53-54 ribu.. kalau condition kereta ko tip top super duper marbelesss gimana sekali punn.. jgn ko harap ko boleh dpt harga melebihi RM54k! itu adelah harga siling! TAPI.. cuba kereta ko cam kurenggg sikit.. nampak kusam sikit ke.. tayar botak ke.. ade calar balar sikit2 ke.. Haa.. time tu ko siap!! confirm dia akan turunkan harga kaww kaawww punyer! silap haribulan leh jadik RM50k!  So pendek kata.. kalau kereta ko awesome cam mane sekali pun.. ko citer lah kat dia yg ko service kat tempat orginal.. very well maintain.. millage under used... bla.. bla.. bla.. jgn lah ko bermimpii nak dpt harga lebih dari RM54! ko mintak RM500 pun ko tak dpt okkkkkkkk!!!

So sentapp tak?? sumpaahh aku sentapp!! tapi nak wat guuuanaaaaaaaa (macam mana).... dah memang ditakdirkan tokey kereta terpakai boleh jadik kaya rayaaa so harus lah kite yg kayapp!!  ko ingat dia akan jual harga kereta yg dia beli dari aku dengan harga RM54 nie dia akan jual pada harga yg berpatutan ke? sorryy hokeyyyyyyyy!! dia akan mark up giler2 lagi ade lah.. dia akan ckp.. kereta nie good condition la.. well maintain lah.. under millage lahh.. blahh.. blahhh.. blahhhh.. boleh blahh laaaahhh!!!!

Tapi apakan daya... suker tak sukerr.. terpakssaaa lah suker jugakk coz nak tukarr sangat kereta baru kan?? nie semua salah en.teman arr nie! gedikkk nak tukar kereta baru! aku siap pot pet kat dia lagi...

Aku:  Haaa.... nie dah beli Cruze nie... tak yah lah maintain elok2.. kang esok2 nak jualll lagi.. dah rugiiiiii lagi macam Honda City nie... so kite belasahh jek kereta nie sampaii lebammM!!

En. Teman:  Eehhhh... takde dahh.. kereta nie lah kereta idamannn hati I.. memangg tak juall dahh nie.. serious I takkan jual!

Aku peganggg kata2 ko nie Bee!! Aku tuliss kat blog niee.. ko jgn main2.. nie buktiii nie taukK??? Ramai saksi kat sini yg sedangg membaca nie... Esok2 ko nak tukarr kereta lagi.. ko tahuu lah nanti.. aku print skrinn entry nie besar2 buat kamuu!! hahaha...

Satu lah mula2 yg aku ralattt lah bile kereta nie nak dijual.. tayar kereta nie baru ditukar pada bulan 8 last year.. tayar jenis Michelin pulak tu... sumpah tak balik modal.. jenuh lah jugak carik buyer.. tak nak aku kasik si tokey used car tu makin kaya!  end up sib baik lahh dpt jugak let go tayar yg aku beli tu pada tangan org.. aku jual 1/2 price jerk.. untung pada org yg beli coz dpt tayar at 50% discount.. and aku pun dpt lah jugak untung cipuuttt! nak jual pada harga original memang tak patot lah kan... sebab aku sendiri dah guna kereta tu selama 4 bulan.. so win win situation lah kirenya...

Nie ade lah sedikit gambar kenangan my Honda City before diserah kan pada Car Dealer.. tapi tak sempat nak amik gambar diwaktu siang.. so snapp jugak diwaktu malam.. coz esoknya ia akan luputt dari pandangan aku! uhuhu...

DSC_0321 copy
She's Accident FREE!

DSC_0320 copy
8770 tinggal kenangan! aku beli no nie.. 80 tahun kelahiran aku.. and 77 tahun kelahiran en.teman!

DSC_0322 copy
siapakah bakal pemilik seterusnya kereta yg masih seperti baru ini?


DSC_0314 copy
For the past 3 years, she never ever give us any headache!

DSC_0317 copy
Dashboard yg masih intact!

DSC_0315 copy
sedihhh nyaa tengok gambar nie!!! :(

DSC_0316 copy
back seat yg tak berluakk langsung! ye lah kami nie naik kereta nie pun berdua jerk..

DSC_0318 copy
most of the time duduk depan.. biler my dad ade.. baru lah satu seat kat belakang being occupied..  kalau ade anak kecik.. maybe berluak lah jugak kot sebab ade org boleh tolong henyakk kasik lunyai sikit!!!

C2
Keessokkan pagi nya.. sebelum pegi keje & just about a few hours before 8770 nie nak diserahkan pada car dealer.. sempat lah jugak aku snap2 ngan iphong buat kali terakhir... 


C4
Tataaa ma baby!!!!

C3
Masih berkilatttt!!!



C1
Penggunaan WRY 8770 sepanjang tempoh 3 tahun 1 bulan... 44,235km sahaja!


DSC_0312 copy
Dear Next Owner..
Please take care of my ex-baby just how I took care of her for the past 3 years!
She's so kind... Her performance was superb!
So pleaseeeeee.... Pleaseee love her just like how I loved her before! :(


Wednesday, January 18, 2012

Penangan Y.E.S. (Year End Sales) @ CHEVROLET CRUZE!

Betol lah org kata.. org lelaki nie kalau sekali dia shopping memang boleh buat kite fengsannnnnnnnnnn sampai kakiii tercacakkk ke atass!!!

Nak aku tegahh... dah tak termampuuu okkkkkkk.. dia dah macam org gilerrr ko tau takk!! siang malam.. pagi petangg.. angauuu sasauu semacammmmmmmmm jerk bile memikirkan akan si putih putih gebuusss nie!

DSC_0449 copy
Chevrolet Cruze Sport!
Orang lelaki punyer nafsuuu memilikii nie ternyataaa lagi hebatt penangan nya dari org pompuan tauukk??  Pening kepala aku nak layann!! dah rupe org mandi tak lena.. tido tak kenyang.. makan tak basah dah kekdahnya.. aku pakai seksiiii camne pun ngan dia setakat hari sebelum dia memiliki si whitey nie belum cukup menggoda nak tarik napsuuu memilikii dia tuu!!

DSC_0438 copy
So memang dah ternyataaa.. si whitey nie lebih seksii dari aku lah gamaknya!!! *sentap*

Ok.. semuanya berpunca dari member-member terdekat yg dok main tukar2 kereta sepanjang tahun lepas!  Yg tokey CST tu tukar kereta dlm bulan 5 waktu kiteorg gie Melaka!  pastu adelah sorang lagi pasangann tu... alahh.. kalau aku sebut nama mesti korang taukk punyer.. sebab dia pun KaKiBlogging... punn tukarr kereta baru2 nie.. aku nak kaborr lelebihhh takott kene saman sebab tuan tanah sendiri lom kaborrr secara rasmi... ahahhaa.. so aku kaborr takat hint2 jerk lah ye.. sapa yg tahu tuuu tahu lah kottt!! :D

Yg si en.teman nie.. waktu si Lee tukar kereta bulan 5 dulu.. takde lah pulakk dia menggila sangattt nak tukar kereta... dia adelah ckp cam rasa nak tukar kereta baru.. tapi aku yg halanggg.. aku kata.. dah takyah nak carik pasal... kereta honda city nie elok jerk lagi.. jgn nak ngada2 lah nak carik penyakit baru.. guna pun baru 3 tahun!  Then dia pun diam.. ok kan ajee madammmm besarr nie bersyarah! ahahaha...

Tapiiiiiiiiiii!! bile baru2 nie tengok sorang lagik memberr dia tukar kereta.. dahhh... mula dahhhh dia bunyikkkkkkk lagiiiiiiiiiiiiiiiiiii kat telinga aku nie!!! Dia nakk jugakk tukorr keretaa okkkkkkkkk!! Aku tanyer.. nak tukar kereta apa??? Dia berkenan ngan Chevrolet Cruze yg Special Edition.. nampak sporty.. kereta tu dah tak yah nak makeup2 katanya! 

Eeeiiiiiiiiiiiii.. aku nie garukkk kepala sambil tarik rambutttt tau dak??  Ye lah.. pada aku tukar kereta nie memang lah besttt.. syiookkkk... tapi yg tak bestt tuu... duit sah2 kene top up sana sini sikit.. harga kereta nie pulak lagi tinggi sikit dari kereta honda city tuu... pastu bayaran bulanan Chevy nie pun lebih sikitttt dari Honda.. Insurance pun tinggi.. Road Tax pun tinggii.. and isi minyakk pun dah tinggi tau tak? ye lah.. dulu Honda City 1.5 jerr.. full tank around RM70.. skg Chevy 1.8 okkkk... full tank dah almost RM100.. pendek kata bile tukar dari Honda ke Chevy nie.... semuanya tinggi lahh!! mana lah aku tak tinggiii suara ckp kat diaaaa TAK MAUUU tukar kereta!! pahammm tak???

Tapi dia tak pahammmmm okkkk!! dia nakk jugakkkkkk!! dah macam org giiler meroyan dah gamaknye! eeeii!! serious lah.. sejak kenal.. sampai dah kawin.. cuma belum beranak jek lagi.. sumpah aku tak penah tengok dia punyer keinginan yg melampau gaya gini tau!  selaluu kan.. dia cam herannn tak herann jek! evenn ngan kamera godangg D90 dia dulu punnn dia tak anggau gaya gini.. Serious hebatt betol godaan kamuu wahai Chevy!!! *_______________* 

DSC_0442 copy
"Impian menjadik Kenyataan"
dahh!! puasss hati sekaranggg Bee???

Aku nie bukan lah tak sukerr dia tukar kereta baruu.. sapa yg tak sukerr weiiiii!! cer kaboorrr!! aku of cozzz lahh SUKEEEEEEEEEEEE!!!!!!!  tapi yg aku tak berapa nak setuju tu bukan apa.. kereta Honda City tuu.. ya Allah.. tak luak langsungg!! nanti lah.. pasal honda city nie aku citer kat entry yg lain lah... kang kalau aku citer kat sini panjang berjela-jela lak entry nie.. semput korang nak baca! :p

As a wife... mesti lah aku happy bile dia nak tukar kereta baru... tapi itu lah.. aku cuma rasa cammm takde sebab musabab yg munasabah lah nak tukar kereta baru.. coz Honda tu bukannya dah tak elok atau pun rosak.. even it's under used okkk!! so maukk tak sedey?? :(

Tapi apakan daya.. sesungguhnya aku kalah bile dia kata.. 

"I memang dah lamaaa mengidamm kereta yg sporty.. dulu waktu beli honda city tu pun.. I bukannya suker sangat.. tapi time tu keadaan memaksa kite amik Honda City jek... lagi pun time tuu takde kereta sporty yg limited edition design yg I suker.. kalau ade pun maybe tak mampu nak bayar.."

Ko tengokk... ko tengokkk! lepass dah 3 tahun pakai Honda City tu baru dia kata kereta tu dia tak minat??? memang sajaa jekk nak carik sebab musababb nak tukar kereta kanN?  Hmmm..  takpe2.. org kalau mengidam nie kite kene tunaikan permintaaan dia.. betoi tak? So as a wife yg gorjess.. harus lah aku bagi support.. walaupun hakikatnyaaa aku membebellll sampai kering air liur gak lah... ahaha.. ye arr.. bebel mesti bebel... pesanan azimattt kene ade.. syaratt perlu ade.. nak taukk apa syarat nya??  Ok ini antaranya lah...

-  duit different bayar kereta every month tu dia yg kene bayar!
-  jgn sekat aku nak shopping sebab dah bayar extra kat kereta skg nie!
-  holiday jgn di catu.. kalau dia catu.. aku kasik dia sepatuu!
-  jgn sekali-kali memekakk kat telingaaa aku lepas nie nak tukar kereta baru... kalau sebutt lagi... confirm aku amuk!

Lepas dia bersetujuu dengan syarat2 aku.. baru lah aku kata OK! sila pegi beli kereta itu bawak balik!  hahahaa....


DSC_0446 copy
seee.. mana ade aku marahhhhhhh.. aku belaii lagi ade! :p

DSC_0450 copy
perrrghhh!! nanti aku nak anto gambo nie kat Chevrolet! mana tahu leh dpt contract jadik model! :p
Nak citer more detail about si Chevy nie.. nak sharing2 about the spesifikasi... camne aku buat sesi pertukaran honda & chevy... beli kat outlet Chevy mana... then apa yg awesome about this car... apa pulak yg tak awesome..   haha.. ade ek yg tak awesome?? adeeeeeeeee.. pada citerasa aku kurang awesome laa.. tapi minor thing jek pun.. takpe2.. aku citer kat entry lain lah pasal tu.. coz kalau nak citer semua kat entry  nie confirm korang emo nanti coz aku banyak bebel.. so nak kasik korang happy sebab aku taukk korang semua happy bile dpt tengok gambar banyak2.. so mari lah kite menonton wayang gambar tak bergerak disini! :p

DSC_0455 copy
baekkk punyer parking kan???
Last saturday... kiteorg gie jejalan ke Putrajaya!  org baru 3 hari dpt kereta koo.. mana dia senang nak duduk diamm.. bontott tu panassssssssss jerkk kalau duduk dalam umah lama2.. dpt collect kereta hari selasa i.e. hari bekerje..  So hari rabu, khamis sampai lah jumaat.. tiap2 hari dia tanye aku.. nak gie mana weekend nie?? nak gie jalan mana weekend nie?? aku bantai kata jom lah gie Melaka! jom lah gie Penang.. senyapp pulakk tu taknak kata.. yer jom pegi! hahaha.. sebab yg benornya dia nak pegi jejalan yg round2 like balik hari jek utk warming up kan enjin si Chevy dia tu!

DSC_0453 copy
Jgn risau.. kerajaan tak marah aku parking kereta kat sini.. memang tempat nie tempat org amik gambar pun.. sib baik tak ramai org kat area nie.. senang sikit kiteorg wat kerja2 giiler kiteorg nie!
Memang mula-mula ingat nak gie Putrajaya just suka suki drive jek lah ke sana.. pastu fikir2 dah drive jauh2.. pastu nak wat apa?? takkan nak dating tepi tasik! aarrggghhhh! bosann.... baik aku dating dalam bilik jek ngan dia! hahahaa... So endup tu yg datang idea utk buat photoshoot.. saja suke2.. nama pun sorang photograhper sorang modelgrapher! hahaha...

Mula-mula tu kiteorg bunttut.. eh.... buntuuuuu jugak coz tak tahu nak parking kereta nie kat mana utk wat photoshoot! Cam gambar2 yg kat atas tadi tu kiteorg parking tepi jalan kat area jambatan di Putrajaya.. tapi tak leh lama sangat lah kat situ sebab takot nanti kene sondooll lak ngan lori ke trailer kee.. tak ke naya..so berhenti kejap jek sebab langitt adelah kebiruan yg amat cantik ketika itu.. so rugi kalau tak captured some moments disitu!  Pas dari jambatan tu kiteorg teruskan perjalanan tanpa hala tuju.. mencarik2 tempat yg sesuai utk aku park kan si whitey Chevy niee.. berhenti di dua tiga lokasi.. tapi cam tak best.. tup2 sampai kat bulatan masjid dan pusat pentadbiran putrajaya nie.. terussssssssss aku ckp kat en.teman suruh dia naikk dan parking kat tengah2 laluan pintu gerbang pusat pentadbiran putrajaya nie!  mula2 tu cam risauuu gak lah kot2 kang pak guard datang halauuu kiteorg wat kerja yg ala2 gila nie.. tapi no hal bebehhh!!! takde sapa kacoo pun... cuma ade lah kereta peronda polis laluuu kejapp.. dia usha kot.. takot2 kereta putih nie ade bom!!! ahahahahaa.. :p

Ok dah lah tuu.. dlm pada kata tak nak bebell. membebel jugakk ko nie gonjengg!! adoiyaii.. susah betol org yg suker bebell nie.. idea datang mencurah.. teruss lajuu turun ke jari jemari lantas lajuu menaip di keyboard! :p  Alrite lepas nie janji... aku sajikan korang semua ngan gambar2 semata!  Enjoiceeee!! *v* 

DSC_0461 copy
"I Find Her Very Hot!"

DSC_0466 copy
"Racing is The Best Way to Convert Money Into Noise!"

DSC_0469 copy
"I Cruze Because... It Speaks My Style!"

DSC_0479 copy
"The Harder You Work, The Luckier You Become!"

DSC_0481 copy
"I Really Like Listening to Music In My Car!"

DSC_0487 copy
"Never Have More Children Than You Have Car Windows!" :p

DSC_0568 copy
Saya lah photogediksgrapher kesemua gambar2 diatas! *v*
Ok.. jom sambung lagi... mana boleh gambar aku takdee dlm sessii gedik2 nie!! hahahaa....

DSC_0493 copy
"You Only Require Two Things In Life.. Your Sanity & Your Wife!"

DSC_0494 copy
Naaaaaaaaa!!! :p

DSC_0503 copy
"When A Man Opens A Car Door For His Wife, It's Either A New Car or A New Wife!"

DSC_0501 copy
Danggggggg!!! Luckily Not A NEW WIFE !

DSC_0496 copy
Kalau new wife.. aku sepaakk montott dia dari belakang! ahahahaha...

DSC_0510 copy
"Behind Every Successful Man Is A Surprised Woman!"

DSC_0512 copy
Am I Surprised Enough for you my Dear??? :p
Siapa yg amikkan gambar2 pasangannn in the bluess nie? Mr. Tripod??? Nehiiiiiiiiii....

DSC_0550 copy
Si Ngekk ikut samaa memeriahkan hari kami! 

DSC_0553 copy
TQ kamoo sebab jadik photog kite sampai tongangg tongengg! hehehe...

DSC_0560 copy
TQ InaAchik for capturing some of our pictures! :)

DSC_0519 copy
Ehh I nak sambungg gedik lahh!!! :p

DSC_0515 copy
Men Like Cars...
Women Like Clothes!

DSC_0536 copy
Happy with our new Baby!



DSC_0531 copy
Opocottt!!!

DSC_0538 copy
Sila pastikan kamuu sayang saya lebih dari si Whitey ini ok???

DSC_0543 copy
Ade gaya Hero & Heroin Fast & Furious takk?? ahahaha.. :p
Ok lah.. dah penattt dah aku buat entry nie.. lambat bebenorr rasanya... kite sambung citer pasal our new baby nie in next coming entry yea! 

Tata!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails